En Sıcak Konular

ÇELİK'TEN DİN KÜLTÜRÜ DERSİ AÇIKLAMASI

9 Mart 2008 17:27 tsi
ÇELİK'TEN DİN KÜLTÜRÜ DERSİ AÇIKLAMASI Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ''Anayasa'nın 24. maddesinde 'Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi zorunludur' hükmü kaldığı müddetçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini şu mahkemenin, bu mahkemenin verdiği kararla zorunlu olmaktan çıkarmak mümkün

ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ''Anayasa'nın 24. maddesinde 'Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi zorunludur' hükmü kaldığı müddetçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini şu mahkemenin, bu mahkemenin verdiği kararla zorunlu olmaktan çıkarmak mümkün değil'' dedi.
     Çelik, Kanal 7'de ''Başkent Kulisi'' programında çeşitli konulara ilişkin soruları yanıtladı. Çelik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ile ilgili Danıştay'ın verdiği kararın anımsatılması üzerine, Anayasa'nın 24. maddesinde bu dersin zorunlu tutulduğunu vurguladı. Çelik, şunları söyledi:
     ''Bu gerekli midir, gereksiz midir? Şu andaki Anayasa'da pek çok hüküm var benim hoşuma gitmeyen. Ben 1982 Anayasası'nın oylamasında ret oyu vermiş, yani mavi oy kullanmış birisiyim. Fakat bu Anayasa yürürlükte olduğu sürece seni de beni de yargı organlarını da herkesi bağlar. Anayasa orada durduğu sürece, hiç kimse şuradan buradan hareket ederek, bazı kararlar vererek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini zorunlu olmaktan çıkaramaz. Ne zaman çıkarılır? Yasama organı anayasa değişikliği yapar, anayasa değişikliğiyle birlikte bu olabilir.''
     ''Anayasa değişikliği olacak mı?'' sorusu üzerine Çelik, ''hayır'' yanıtını verdi. Danıştay'ın verdiği kararın, 2005 yılındaki iki davayla ilgili olduğunu ve eski müfredata ilişkin verildiğini belirten Çelik, eski müfredatta Alevilik ile ilgili konuların yer almadığını, oysa müfredatın değiştirildiğini ve yeni müfredatta Alevilik konusunun da işlendiğini anlattı.
     Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği kararın da eski müfredata dayandığını söyleyen Çelik, müfredat yenilendiği için ''Danıştay'ın vermiş olduğu kararın uygulanma imkanı olmadığını'' kaydetti.
     ''YÖK Başkanı'na soruşturma izni vermeyeceği'' yönündeki açıklamasının anımsatılması üzerine Çelik, TBMM'nin 411 milletvekilinin oyuyla anayasa değişikliği yaptığını, bu değişikliğin onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsattı.
     ''Mevcut Yükseköğretim Kanunu'nda da başörtüsüne yasak getiren bir hüküm bulunmadığını, ek 17. maddenin kılık kıyafeti serbest bıraktığını'' ifade eden Çelik, ''YÖK Başkanı, 'Keyfi bir tutum takınmayın, bu çocuklara daha eziyet etmeyin' demişse, bundan dolayı CHP ona dava açmışsa, ben şimdi CHP'nin gönlü hoş olsun diye, CHP'nin keyfi yerine gelsin diye YÖK Başkanı'nın karşısında niye bir tavır takınayım ki?'' dedi.

Bu haber 374 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,563 µs