En Sıcak Konular

KANADOĞLU: ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TÜRBANI SERBEST BIRAKMAZ

8 Mart 2008 21:56 tsi
KANADOĞLU: ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TÜRBANI SERBEST BIRAKMAZ Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, ''Anayasa değişikliği türbanı serbest bırakmaz. Anayasa değişikliği, 10. ve 42. maddelerde mevcut olan hükümlerin tekrarından ibarettir'' dedi.

İSTANBUL - Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, ''Anayasa değişikliği türbanı serbest bırakmaz. Anayasa değişikliği, 10. ve 42. maddelerde mevcut olan hükümlerin tekrarından ibarettir'' dedi.
     Kanadoğlu, İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezince düzenlenen Cumartesi Forumları'nda, ''Hukuk Devleti ve Yargı Bağımsızlığı'' konulu konferans verdi.
     Anayasa'nın 10. maddesinin 4. fıkrasında değişiklik yapıldığını hatırlatan Kanadoğlu, fıkranın 'devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır' ibaresine, 'bütün işlemlerinde' ibaresinden sonra 'her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında' ibaresinin eklendiğini söyledi. Bunun, maddenin anlamında hiçbir değişiklik yapmayacağını ifade eden Kanadoğlu, devlet organları ve idare makamlarının bütün işlemlerinin zaten kamu hizmeti görevi olduğunu belirtti.
     Kanadoğlu, 42. maddede yapılan değişiklikte ise, maddenin 6. fıkrasından sonra gelmek üzere, 'Kanunda yazılı olmayan hiçbir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkından mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir' ibaresinin eklendiğini kaydetti. Kanadoğlu, bunu anlayabilmek için 42. maddenin değiştirilemeyen 1. fıkrasında yer alan ''Kimse eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz' ibaresinin iyi okunması gerektiğini söyledi.
     Yüksek öğrenim hakkının da eğitim ve öğrenim hakkı içinde yer aldığına dikkati çeken Kanadoğlu, 'kimse eğitim ve öğrenim hakkından mahrum edilemez' sözlerinin, 'kanunda yazılı olmayan hiçbir sebeple kimse eğitim ve öğrenim hakkından mahrum edilemez' sözlerinden farklı olmadığını ve türbanı serbest bırakmadığını ifade etti.
     Kanadoğlu, 42. maddenin 2. fıkrasında ise 'Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir' hükmünün yer aldığını belirterek, 'bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir' sözcüğüyle 2. fıkra arasında hiçbir fark olmadığını kaydetti.
     Halen yürürlükte olan 4. fıkradaki 'Eğitim ve öğrenim hürriyeti Anayasa'ya sadakat borcunu ortadan kaldırmaz' hükmünün dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Kanadoğlu, ''Anayasa değişikliği türbanı serbest bırakmaz. Her zaman söyledim; Anayasa değişikliği, 10. ve 42. maddelerde mevcut olan hükümlerin tekrarından ibarettir, malumu ilandır'' dedi.
     Sabih Kanadoğlu, gerekçede amacın ortaya konulduğunu belirterek, gerekçenin hukukun en basit kaidesi olduğunu söyledi.
     Gerekçeye, yalnızca metinde yer almaması durumunda başvurulabileceğini, bunun kullanılabilecek bir metin olmadığını ifade eden Kanadoğlu, ''Eğer gerekçe maddenin metninde yer alsaydı, o zaman bunun 2. maddede yer aldığı gibi 'değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez' hükmünü ihlal ettiği rahatlıkla söylenebilirdi'' dedi.

Bu haber 451 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,521 µs