En Sıcak Konular

TALABANİ ANKARA'DA

7 Mart 2008 18:28 tsi
TALABANİ ANKARA'DA Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetine icabetle iki günlük çalışma ziyareti için Ankara'ya geldi.

ANKARA - Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetine icabetle iki günlük çalışma ziyareti için Ankara'ya geldi.
     Talabani'nin ve beraberindeki heyetin Ankara'ya gelişinde Esenboğa havalimanında üst düzey güvenlik önlemleri alındığı, havaalanına giren her aracın tek tek arandığı, ayrıca havaalanında yeni Irak bayrağının asılı olduğu gözlendi.
     Talabani'ye Ankara ziyaretinde, Irak Maliye Bakanı Bekir Cabir El Zubeydi, Petrol Bakanı Dr. Hüseyin El Şehristani, Su Kaynakları Bakanı Dr. Abdullatif Raşid Latif, Milli Güvenlik Bakanı Şirvan El Vayli ve Sanayi Bakanı Fevzi El Hariri eşlik ediyor.
     Temaslarına bu akşam başlayacak olan Talabani, ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret edecek, daha sonra Çankaya Köşkünde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya gelecek.
     Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlenmesi, daha sonra Cumhurbaşkanı Gül'ün Talabani onuruna akşam yemeği vermesi öngörülüyor.
     Ziyareti sırasında Camlı Köşkte ağırlanacak olan Talabani, ziyaretinin ikinci gününde ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek ve Erdoğan'ın vereceği öğle yemeğine katılacak.
     Türkiye-Irak İş Konseyine katılması da planlanan Talabani ve beraberindeki heyetin aynı gün akşam saatlerinde Ankara'dan ayrılması bekleniyor.
     Talabani'nin ziyareti sırasında Irak'la ikili işbirliğinin siyasi, ekonomik, ticari, kültürel, askeri, enerji ve diğer alanlarda geliştirilmesi imkanları üzerinde durulacak ve bölgesel konular ele alınacak. Bu kapsamda, görüşmelerde terör örgütü PKK ile mücadele, Kerkük, petrol ve diğer alanlarda işbirliği imkanları konularının ele alınması öngörülüyor. Talabani'nin heyetinde yer alan Iraklı bakanların Türk muadilleriyle bir araya gelmeleri de planlanıyor.
     Ankara'ya göre, uzun bir aradan sonra Irak'tan Türkiye'ye gelen ilk devlet başkanı olan Talabani'nin ziyareti sembolik olmasının ötesinde bir anlam taşırken, ziyaret Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı olarak da görülüyor.
     Irak için 2008 yılının güvenlik ve ekonomik açılardan "kritik" bir yıl olduğunu belirten diplomatik kaynaklar, bu nedenle Türkiye'nin bu dönemde Irak ile ilişkilerini yoğunlaştırması gerektiğine dikkati çekiyor.

 TALABANİ ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ
     Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Ankara programı çerçevesinde Anıtkabir'i ziyaret etti. Misak-ı Milli Kulesine çıkan Talabani, Anıtkabir özel defterini imzaladı.
     Talabani, deftere şunları yazdı:
     "Benim başkanlığımdaki Irak heyeti için, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türkiye'deki yeni hayatın kurucusu büyük lider Mustafa Kemal Paşa'yı ziyaret etmek bir onurdur. Irak'ta biz, O'nun Kurtuluş Savaşı'nda yabancı müdahalesi konusunda gösterdiği liderliğinden ve Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olsa da yeni Irak'ı tanımasından dolayı büyük saygı duyuyoruz."
     Irak Milli Güvenlik Bakanı El Vayli, Anıtkabir'in mozolesine çıkarak çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu. Talabani'nin sağlık sorunu nedeniyle mozoleye çıkamadığı öğrenildi.
     Talabani ve beraberindeki heyete Anıtkabir ziyaretinde, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de eşlik etti.



Bu haber 395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,348 µs