En Sıcak Konular

CHP, SINIR ÖTESİ OPERASYON İÇİN GENEL GÖRÜŞME İSTEDİ

7 Mart 2008 14:24 tsi
CHP, SINIR ÖTESİ OPERASYON İÇİN GENEL GÖRÜŞME İSTEDİ CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak'ın kuzeyine düzenlediği operasyon için, ''Halk, bu operasyonun ABD'nin baskısı ve etkisiyle zamanından önce sona erdirildiği kanısındadır'' dedi.

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak'ın kuzeyine düzenlediği operasyon için, ''Halk, bu operasyonun ABD'nin baskısı ve etkisiyle zamanından önce sona erdirildiği kanısındadır'' dedi.
     CHP, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak'ın kuzeyine düzenlediği operasyon için, TBMM'de genel görüşme yapılmasını istedi.
     CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Kemal Kılıçdaroğlu ve Hakkı Suha Okay, TBMM'de düzenledikleri basın toplantısında, TBMM Başkanlığına yaptıkları genel görüşme başvurusu hakkında bilgi verdi.
     Önergede, 17 Ekim 2007 tarihinde Hükümetin önerisi üzerine, TBMM'nin büyük bir çoğunlukla Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak'a yönelik bir sınır ötesi operasyon yapmasına karar verdiği belirtildi.
     Kararda sınır ötesi harekatın hudut, şümul, miktar ve zamanının hükümetçe belirleneceğinin de ifade edildiği belirtilen önergede,
     ''22 Şubat 2008 tarihinde başlayan sınır ötesi operasyonun PKK'yı Kuzey Irak'tan tümüyle tasfiye etme amacının gerisinde kalan, kapsamı, zamanı ve hedefi sınırlı bir operasyon olarak gerçekleştiği görülmüştür. Operasyonun bitmesinden çok kısa bir süre önce ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in, bu operasyonun birkaç gün içinde sonuçlandırılması, aksi takdirde Amerika'nın askeri istihbaratı keseceği yolunda beyanlarda bulunduğu görülmüş ve Gates'in aynı görüşleri Ankara'da devlet yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde tekrarladığı anlaşılmıştır. Gates'in Ankara'dan dönerken gazetecilere, operasyonu sona erdirme talebini dört kere tekrarladığını vurgulaması dikkat çekici olmuştur. Bu görüşmelerden birkaç saat sonra ABD Başkanı George W. Bush'un da aynı doğrultuda bir demeç vererek TSK'nın bir an önce Irak'tan çekilmesini istediği görülmüştür.''
     Önergede, operasyonun, Gates'in ziyaretinden ve Bush'un beyanından birkaç saat sonra sona erdirilmesi, kamuoyunda ABD'nin etkisiyle bu yola gidildiği kuşkusunu uyandırdığı ifade edildi.
     TSK'nın, 29 Şubat 2008 günü geri çekilmeye başladıklarının önce Irak hükümet yetkilileri tarafından açıklanması ve saatlerce hükümet yetkililerinin bu konuda sessiz kalmasının halkın kuşkularını arttırdığı kaydedilen önergede, ''Neticede, Kuzey Irak'a yönelik operasyonun PKK'nın tamamen tasfiyesini veya Türkiye'ye bir daha saldıramayacak derecede etkisiz kılınmasını sağlayacak bir hedefe yönelik olmadığı anlaşılmaktadır'' denildi.
     Önergede, TSK'nın çetin şartlarda ve çok sayıda şehit verme pahasına yüksek başarıyla gerçekleştirdiği bu operasyonun, maalesef hükümetin hedefi ve kapsamı kısıtlı tutması neticesinde, Meclisten yetki alırken dile getirdiği amaçlara tümüyle ulaşılmasına imkan vermeden sonlandırıldığı ifade edildi.

Bu haber 388 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,663 µs