En Sıcak Konular

'ABD CİDDİ BİR YANLIŞ YAPTI '

7 Mart 2008 10:35 tsi
'ABD CİDDİ BİR YANLIŞ YAPTI ' TBMM Başkanı Toptan,Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine düzenlediği kara harekatını tamamlayarak çekilmesi konusunda ABD'nin ciddi bir yanlış yaptığını belirtti...

ANKARA - ANKARA - TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine düzenlediği kara harekatını tamamlayarak çekilmesi konusunda ABD'nin ciddi bir yanlış yaptığını belirterek, ''Çok hoyratça bir politika izledi. Durumdan bir kar çıkarmaya çalıştı'' dedi.
     Toptan, TRT 1'de yayınlanan ''Zirveye Bakış'' programında gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını cevapladı.
     Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak'ın kuzeyine düzenlediği operasyondan sonra yaşanan tartışmaları ve kullanılan üslupları nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Toptan, şöyle konuştu:
     ''Çok üzülüyorum... Yüzlerce yıllık devlet deneyimi olan bizim, bu tür tartışmalarda çok dikkatli bir üslup kullanmamız lazım. Elbette demokrasilerde eleştirilemeyecek, tartışılamayacak hiç bir şey yoktur. Olamaz da... Bu kural bütün kurumlar için geçerli. Bütün kurumlar tartışılabilir, bütün kurumlar eleştirilebilir ama burada önemli olan üslubun çok iyi ayarlanmasıdır. Hükümetle Genelkurmay'ımız bir koordinasyon içerisinde önce hava harekatını başlattı, arkasında da 8 gün süren bir kara harekatı gerçekleştirildi.
     Elbette ben asker değilim. Orada neler var onu bilmiyorum ama şunu biliyorum ben... Görüntülerden bütün dünya, Türkiye izledi. Orada terörle mücadele çok kolay şartlar altında gerçekleştirilmedi. Zaman zaman benzetmeler yapıldı, arkadaşlarımız da yazdılar, sanıyorum Genelkurmay Başkanımız da söyledi; 'Uludağ'a çıkılıp da oradan iniliyor veya Uludağ'a çıkılıyor' değil... O nedenle oradaki şartları, iklim şartlarını, coğrafi şartları tam bilmeden, terörle mücadelenin zaten kendi yapısında olan zor şartları kestirmeden, olayı tartışmanın yanlış ve haksız olacağını düşünüyorum.''
    
     -ABD'nin tutumu-
    
     Toptan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin harekatı başarıyla gerçekleştirdiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Zannediyorum ABD burada ciddi bir yanlış yaptı. Belki kendi iç politikası bakımından, belki dünyaya mesaj vermesi bakımından... Bugün bir emekli büyükelçimiz kullandı, ben de severek kullanıyorum; çok hoyratça bir politika izledi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin kara harekatını bitirip geriye dönmeye başladığının bilinmesinden sonra; belki ben bilmiyordum, arkadaşlarım bilmiyordu ama bilinmesinden belli ki onlar iyi izliyorlar... Kuzey Irak'ta onların konuşlanmış bir durumu var. Ondan sonra sanki onların inisiyatifiyle yani 'bakın biz istedik de Türk Silahlı Kuvvetleri oradan çekiliyor' havasını vermesi, hoş bir görüntü olmadı.
     Ama bunu niye yaptı ABD? Belki kendi iç kamuoyuna, belki Bağdat yönetimine, belki de Kuzey Irak yönetimine 'Siz bana bakın... Kızdınız ama Türkiye'ye yardımcı oldum Kuzey Irak'a kara harekatı ve hava operasyonu için... Ben de söyledim geri çekiliyorlar' gibi bir hava yaratmak istedi zannediyorum. Durumdan böyle bir kar çıkarmaya çalıştı.''

 TOPTAN: ''SADECE ASKERİN, POLİSİN MÜCADELESİYLE OLMAZ''

     TBMM Başkanı Köksal Toptan, terörle mücadelede ekonomik kalkınmanın önemine işaret ederek, ''Herkes mutabık ki terörle mücadele, sadece askerin, polisin mücadelesiyle olmaz'' dedi.
     TRT 1'de yayınlanan ''Zirveden Bakış'' programına katılan Toptan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Toptan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü unsurlarına yönelik gerçekleştirdiği sınır ötesi kara harekatının sona erdirilmesinden sonra gelen tepkilere ilişkin soruları yanıtlarken, Genelkurmay Başkanlığının ''varılması lazım gelen bütün hedeflere varıldığını, onun için çekilmenin gerçekleştiğini'' açıkladığını anımsattı. ''Madem ki girdik, daha da gitseydik. Musul'a, Kerkük'e girseydik'' şeklinde arzular olduğunu ifade eden Toptan, bir başka bağımsız ülkenin sınırlarına bir operasyon yapıldığını anımsattı. Toptan, ''Elbette uluslararası hukuktan doğan hakkımızı kullanıyoruz. Elbette ABD dahil, bütün dünyanın destek vermesi önemli bir şey. Ama sonuç itibariyle, bu iklim ve coğrafya şartlarında bir başka ülkede operasyon yapıyorsunuz. O nedenle oradaki başarı veya başarısızlığı tartışmak doğru bir şey değil'' diye konuştu.
    
     -Bundan sonraki adım-
    
     ''Terörle mücadelede askeri operasyonlar sadece olayın bir boyutu. 'Artık askeri harekat bitti, siyasi harekat başlamalı' yönünde değerlendirmeler var. Bu yönde Hükümetten, Meclisten beklentiler var. Siz nasıl görüyorsunuz? Bundan sonraki adım ne olacak?'' şeklindeki soru üzerine Toptan, şöyle konuştu:
     ''Türkiye'de herkes bunu söylüyor, askerler de bunu söylüyor. Ayrıntılı bilgi sahibi değilim ama zannediyorum, hükümetin, belki Milli Güvenlik Kurulu'nun, bilemem, bu konuları içeren bir paket çalışması vardır. Aydınların bu konuyla ilgili ortaya koyduğu bir takım düşünceler var. Herhalde bütün bunların tümümden yararlanabilecek bir paket ortaya çıkacaktır. Önümüzdeki günlerde onu göreceğiz.
     Burada, terör örgütünün elindeki, bizim Doğu ve Güneydoğu yaşayan vatandaşlarımıza karşı kullandığı argümanların, onların elinden alınması lazım. Bu, geçen dönemde bazı iyileştirmelerle sağlandı ama yeterli olmadığı anlaşılıyor. Bu gayretleri sürdürmek lazım.''
     GAP projesinin önümüzdeki 5 yıl içinde mutlaka sonuçlandırılmasının hedeflendiğini, bunun bölge için çok önemli olduğunu belirten Toptan, belki buna paralel bir takım yeni düzenlemeler de yapılacağını söyledi. Toptan, ''Herkes mutabık ki terörle mücadele, sadece askerin, polisin mücadelesiyle olmaz. Diğer önlemleri aldığınız zaman, ekonomik, sosyal bakımdan iyileştirmeleri yaptığınız zaman, terör biter mi? Bitmediğini görüyoruz. İspanya'da görüyoruz, İngiltere'de, ABD'de görüyoruz. Ama minimize edilebilir. Bunu, inşallah Türkiye, önümüzdeki dönemde minimize edecektir'' diye konuştu.

TOPTAN'DAN ''ANAYASA YAPIMCISI MECLİS'' ÖNERİSİ

     TBMM Başkanı Köksal Toptan, yeni, sıfır kilometre bir anayasa yapmak için ''anayasa yapımcısı meclis'' kurulmasını önererek, bu meclisin 100-120 üyesinin seçimle gelecek şekilde 150 kişiden oluşabileceğini söyledi.
     Toptan, TRT 1'de canlı yayınlanan ''Zirveden Bakış'' programında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Anayasanın bazı maddelerinin mi yoksa tamamının mı değiştirilmesi gerektiği yönündeki bir soruyu Toptan, ''Tercihim, Türkiye'nin yeni bir anayasa yapmasıdır. Bu yapılırken, Anayasanın başlangıcında yer alan 1, 2, 3 ve 4. maddeleri gibi maddeler mutlaka korunacaktır, tartışma konusu bile yapmaya gerek yoktur'' diye yanıtladı.
     ''Yeni bir anayasa, sıfır kilometre bir anayasa yapmak için hukuk tekniği açısından, bence, siyasi bir yönü yok bunun, bir anayasa yapımcısı meclis kurmak lazım'' diyen Toptan, 150 kişilik bir anayasa yapımcısı meclis düşünülebilineceğini ifade etti. Toptan, bu meclisin 100, 110, 120 üyesinin seçimle belirlenebileceğini, ayrıca sivil toplum örgütleri, ilgili kamu kurumları ve üniversite temsilcilerin de burada yer alabileceğini belirtti. Toptan, anayasa yapımcısı meclisin oluşturacağı anayasanın halkoyuna sunulup, kabul edilmesiyle yürürlüğe gireceğini söyledi.

TOPTAN: ''301. MADDENİN, ARTIK DEĞİŞTİRİLMESİ LAZIM''

     TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''Bu kadar tartışılan, AB'den bu kadar üzerimize gönderilen 301. maddenin, artık değiştirilmesi, Türkiye'nin gündeminden düşmesi lazım'' dedi.
     Toptan, TRT 1'de yayınlanan ''Zirveden Bakış'' programda, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Köksal Toptan, TCK'nın 301. maddesinin uygulamasındaki hatalara ilişkin bir soru üzerine, yeni ceza kanununun uygulamasında, bu tür hataların doğal olduğunu söyledi.
     ''Bazı yargı organlarımız zannediyorum acele hareket ettiler'' diyen Toptan, bu konuda içtihat oluşmayınca, uygulamada sorunlar yaşandığını belirtti.
     Toptan, bu maddenin benzeri veya aynısının, bazılarında daha ağır cezalar içermek üzere Avrupa'nın hemen hemen bütün ülkelerinde olduğuna işaret etti. Toptan, herkesin 301. maddede değişiklik istediğini ancak çok somut bir öneri ortaya koyamadığını ifade ederek, ''Dünya kaldırmamış, siz niye kaldıracaksınız'' diye sordu.
     301. maddenin de içinde olduğu Ceza Kanununu, AB uzmanlarıyla görüşerek yaptıklarını dile getiren Toptan, AB uzmanlarının ''Çok modern, çok ileri bir ceza yasası yaptınız'' şeklinde teşekkür ettiklerini söyledi.
     Toptan, ''Bu kadar tartışılan, AB'den bu kadar üzerimize gönderilen bu maddenin, artık bir biçimde değiştirilmesi lazım. Bunun, Türkiye'nin gündeminden bir şekilde düşmesi lazım'' diye konuştu.
     Hükümetin bir çalışma yaptığını ifade eden Toptan, çok fazla engel ve itirazla karşılaşmadan değişikliğin Mecliste kabul edilebileceğini düşündüğünü ifade etti.

 



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,416 µs