En Sıcak Konular

BAZI BELEDİYELERİN KALDIRILMASI TASARISI YASALAŞTI

6 Mart 2008 21:45 tsi
BAZI BELEDİYELERİN KALDIRILMASI TASARISI YASALAŞTI Nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ve 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliği kaldırılıyor, 43 yeni ilçe kuruluyor.

ANKARA - Nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ve 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliği kaldırılıyor, 43 yeni ilçe kuruluyor.
     Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda Salı günü sabaha kadar olmak üzere, 3 gün boyunca yapılan uzun görüşmelerin sonunda kabul edildi.
     Kabul edilen kanuna göre, çeşitli ilk kademe, belde belediyeleri ve mahallelerin birleştirilmesiyle, Adana'da 2, Ankara'da 1, Antalya'da 5, Diyarbakır'da 4, Erzurum'da 2, Eskişehir'de 2, İstanbul'da 8, İzmir'de 2, Kocaeli'nde 6, Mersin'de 4, Sakarya'da 4 ve Samsun'da 3 yeni ilçe kuruluyor.
     Kurulan 43 yeni ilçe şöyle:
     Adana'da; Çukurova, Sarıçam, Ankara'da; Pursaklar, Antalya'da; Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa, Diyarbakır'da; Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir, Kocaeli'nde; Başiskele, Çayırova, Darıca, Dilovası, İzmit ve Kartepe, İstanbul'da; Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe, Sultangazi, İzmir'de; Bayraklı, Karabağlar, Mersin'de; Akdeniz, Mezitli, Toroslar, Yenişehir, Sakarya'da; Adapazarı, Arifiye, Erenler, Serdivan, Samsun'da; Atakum, Canik ve İlkadım, Erzurum'da; Palandöken, Yakutiye, Eskişehir'de; Odunpazarı, Tepebaşı.
     Kanun, büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunan 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliklerinin kaldırılarak diğer ilçelerin mahallelerine dönüştürülmesi veya katılmalarını da düzenliyor.
     Büyükşehir belediyelerinin sınırları içinde bulunan 283 ilk kademe belediyesinin 239'unun tüzel kişiliği sona erdirilirken, 35'i ilçe belediyesine dönüştürülüyor. İlk kademe belediyelerinin 9'u büyükşehir sınırları dışına çıkarılırken bunlardan 8'i belde belediyesine, 1'i de köy statüsüne getiriliyor.
     Ayrıca büyükşehir sınırları içindeki çeşitli mahallelerin birleştirilmesiyle 8 yeni ilçe kuruluyor.
     İstanbul'un Eminönü ilçesi kaldırılarak, mahallesiyle birlikte Fatih İlçesine katılıyor.
     Kanunla, Adapazarı Büyükşehir Belediyesinin adı Sakarya, İzmit Büyükşehir Belediyesinin adı da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak değiştiriliyor. Büyükşehir sınırları içindeki orman köylerine de büyükşehir belediye seçimlerinde oy kullanma hakkı veriliyor.
     Ayrıca 862 belde belediyesinin tüzel kişilikleri, ilk genel mahalli idareler seçiminden geçerli olmak üzere kaldırılarak köye dönüştürülüyor.
     Kanunla birlikte Türkiye, 16 büyükşehir, 142 büyükşehir ilçesi, 65 il, 750 ilçe, 1130 belde belediyesi olmak üzere toplam 2103 belediyeden oluşacak.


Bu haber 389 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,560 µs