En Sıcak Konular

EKMEĞE ZAM KAPIDA

6 Mart 2008 11:31 tsi
EKMEĞE ZAM KAPIDA Son günlerde buğday ve buna bağlı olarak undaki zammı gerekçe göstererek ekmeğe zam yapan fırıncılar, 1 kilogram ekmeğin 2,5 YTL olması gerektiğini bildiriyor.

KONYA - Zafer Akpınar - Son günlerde buğday ve buna bağlı olarak undaki zammı gerekçe göstererek ekmeğe zam yapan fırıncılar, 1 kilogram ekmeğin 2,5 YTL olması gerektiğini bildiriyor.
Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) buğday ve unun ekmek maliyeti içindeki payıyla ilgili açıkladığı raporda, un maliyeti içindeki buğdayın payı yüzde 70 görünüyor.
Ekmeğin maliyetindeki unun payı ise yüzde 30 civarında ifade edilirken, geri kalan yüzde 70'lik kısmını genel imalat giderleri, işçilik giderleri, fırıncı karı ve bayi ücreti oluşturuyor.
TMO'nun bu hesaplamasına göre, undaki fiyat artışının ekmeğe sadece yüzde 30 olarak yansıması gerekiyor. Unda son 1 yılda artışın yüzde 35 civarında olduğu hesaba katıldığında, ekmekte una dayalı sadece yaklaşık yüzde 10 zam yapılması gerekiyor. Son 1 yılda ekmeğe yapılan zamlar ise yüzde 60'ı buldu.
TMO raporunda 2007 yılı 1 kilogram ekmeğin ortalama fiyatının 1,56 YTL olduğu, artış oranının yüzde 24 civarında gerçekleştiği belirtiliyor. 2007 yılında un yüzünden ekmeğe sadece yüzde 5 zam yapılması gerekirken artışın yüzde 24 olmasına dikkat çekiliyor. Ankara'da 2006 Temmuz ayında 150 gram ekmeğin 25 YKr, 2007 Kasım ayında ise 150 gram ekmeğin 30 YKr olduğu vurgulanıyor.
Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, 50 kilogramlık bir çuval un fiyatının son 1 yılda 28 YTL'den 45 YTL'ye çıktığını, artışın yüzde 60'ları bulduğunu belirterek, bu artışın da ekmeğe yansıtılması gerektiğini söyledi.
Sadece unda değil diğer elektrik, kira ve işçilik maliyetlerinin de arttığını vurgulayan Honça, ''Biz son zamla 1 kilo ekmeği 2 YTL'ye çıkardık. Ancak undaki fiyat artışına bakıldığında bu yeterli değil. Normalde 1 kilogram ekmeğin 2,5 YTL olması gerekiyor'' dedi.



Bu haber 307 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,179 µs