En Sıcak Konular

KAYIP KUŞ CENNETİ; ERZURUM OVASI

6 Mart 2008 11:23 tsi
KAYIP KUŞ CENNETİ; ERZURUM OVASI Erzurum'da yapılan bilimsel çalışmada Erzurum Ovası'nın bilinmeyen bir kuş cenneti olduğu, ovada sürekli ve dönemsel olarak 182 kuş türünün barındığı belirlendi.

ERZURUM - Selçuk Aval - Erzurum'da yapılan bilimsel çalışmada Erzurum Ovası'nın bilinmeyen bir kuş cenneti olduğu, ovada sürekli ve dönemsel olarak 182 kuş türünün barındığı belirlendi.
Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemal Sevindi liderliğinde Yrd. Doç. Dr. Günay Kaya, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özdemir ve doktora öğrencisi Özgür Aydın Bekar'dan oluşan ekip tarafından 3 yıldır sürdürülen ''Erzurum Ovası'nın kuş turizmi potansiyeli'' konulu araştırmada, Erzurum Ovası'nın kayıp bir kuş cenneti olduğu ortaya çıktı.
Proje lideri Yrd. Doç. Dr. Sevindi, 825 kilometrekarelik Erzurum Ovası'nda sürekli ve dönemsel olarak barınan kuş türlerinin belirlenmesine yönelik bilimsel araştırmanın 2005 yılından beri devam ettiğini belirtti. Bugüne kadar toplam 219 gözlem gerçekleştirilerek, 44 familyaya ait 182 kuş türünün fotoğraflandığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Sevindi, ''Ovadaki kuşlar, esas barınma alanlarını oluşturan sulak alanların yer gözlemlerinin yanı sıra Coğrafi Bilgi Sistemleri Uzaktan Algılama Laboratuvarında uydu fotoğrafları eşliğinde izlendi. Şimdiye kadar Erzurum Ovası'nda bu kadar zengin bir kuş türünün barındığı bilinmiyordu'' dedi.
Sevindi, yaptıkları çalışmalarda ovasında konaklayan kuşlar arasında en değerlisinin IUCN (Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği) tarafından nesli tükenmekte olan ve kırmızı listedeki kuşlar arasında yer alan sürmeli kız kuşunun olduğunu söyledi.



Bu haber 256 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,994 µs