En Sıcak Konular

'PLAN YAPMAYIN PLAN' TÜRKÜSÜNE İLİŞKİN DAVA

5 Mart 2008 14:59 tsi
'PLAN YAPMAYIN PLAN' TÜRKÜSÜNE İLİŞKİN DAVA Ozan Arif ve İsmail Türüt, "Plan Yapmayın Plan" türküsünde, ''Dink sanıklarının övüldüğü, halkın kin ve düşmanlığa tahrik edildiği'' iddiasıyla yargılanıyorlar...

''Ozan Arif'' olarak tanınan Arif Şirin ile türkücü İsmail Türüt'ün de aralarında bulunduğu 4 kişinin, ''Plan yapmayın plan'' adlı şarkıya hazırlanan ve bazı internet sitelerinde yayınlanan klipte ''Hrant Dink cinayeti sanıklarının övüldüğü, halkın kin ve düşmanlığa tahrik edildiği'' iddiasıyla yargılanmasına başlandı.

İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Arif Şirin, İsmail Türüt ve Zeynel Abidin Mutlu katıldı. Davanın diğer tutuksuz sanığı Hakan Öztekin ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada sorgusu yapılan sanıklardan İsmail Türüt, ''Ben yılların sanatçısıyım. Kesinlikle suç işleme kastım olamaz. Karadeniz yöresinin çocuğuyum, özelikle de o yörenin türkülerini seslendiririm. Suç işlediğim konusunda bahsi geçen sözler bana geldiğinde hoşuma gitti ve seslendirdim'' diye konuştu.

''Bölücülük propagandası yapmak ya da suç ve suçluyu övmek gibi bir kastı'' olmadığını belirten Türüt, hakkındaki suçlamayı kabul etmediğini söyledi. Söz konusu şarkının yer aldığı kaset ve CD'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca onaylandığına ve bu şekilde yayınına izin verildiğine dikkati çeken Türüt, uzun süredir tanıdığı Arif Şirin'in yazdığı sözleri zaman zaman kullandığını anlattı.

Davada yargılanan diğer 2 sanığı tanımadığını ifade eden Türüt, şarkısına internette yapılan klipten, herkes gibi kendisinin de basına yansıdığı zaman haberdar olduğunu kaydetti.

-ŞİRİN'İN İFADESİ-

Arif Şirin de suç işleme kastıyla hareket etmediğini savunarak, ''Yılların ozanıyım. Dolayısıyla duygusal bir insanım. 'Dünya tatlısı' adlı albümde yer alan 'Plan yapmayın plan' adlı şarkının sözleri, tamamen bana aittir. Ülkesini, vatandaşlarını, doğduğu bölgeyi seven biri olarak o an duyduğum, hissettiğim üzüntüleri ve kaygıları dile getirmek için bu sözleri kaleme aldım'' dedi.

''Suç ve suçluyu övmek ya da bölücülük propagandası yapmak'' gibi bir düşüncesi olamayacağını belirten Şirin, İsmail Türüt ile birlikte çalışmalar yaptıklarını, ancak diğer 2 sanığı tanımadığını söyledi. Şirin, şarkıya yapılan klipten medyaya yansıması üzerine haberdar olduğunu sözlerine ekledi.

-MUTLU'NUN İFADESİ-

Zeynel Abidin Mutlu ise amatör olarak habercilikle uğraştığını kaydederek, olay tarihinde haber içerikli bir internet sitesinin bulunduğunu anlattı.

Söz konusu klibi ulusal bir televizyon kanalında izlediğini, haber niteliği olduğunu düşünerek kendi internet sitesinde klibe link verdiğini kaydeden Mutlu, basında çıkan haberler üzerine verdiği linki kaldırdığını anlattı.

Hakim Raşit Ergin Şeran, sanıklardan Hakan Öztekin'in talimatla ifadesinin alındığını tutanağa yazdırdı.

Duruşmada söz alan Şirin ve Türüt'ün avukatı Ömer Yeşilyurt, ''suç ve suçluyu övmek'' suçunun işlenebilmesi için, belirtilen suç ve suçluya ilişkin bir yargı kararı olması gerektiğini, ancak görülmekte olan dava açısından bunun söz konusu olmadığını savundu. Müvekkillerinin suç işlemek kastıyla hareket etmediğini anlatan Yeşilyurt, şöyle konuştu:

''Bazı medya grupları, yargılamaları yapılmadan müvekkillerimi elektrik direğine asmıştır. Vatan ve millet sevgilerini faşistlikle damgalamışlardır. Şişirilmiş balona benzetilmişlerdir. Türkiye bir süreçten geçiyor. Vatan sevgisine hasret çekenler, bir bedel ödüyor. Müvekkillerim de bir bedel ödüyor.''

Avukat Yeşilyurt, müvekkillerinin duruşmalardan vareste tutulmalarını talep etti.

-3 SANIK DURUŞMALARDAN VARESTE TUTULDU-

Arif Şirin, İsmail Türüt ve Zeynel Abidin Mutlu'nun duruşmalardan vareste tutulmasına karar veren hakim, bilirkişinin dava konusu olaya ilişkin incelemesini tamamlamasının beklenmesi için duruşmayı erteledi.

Duruşma çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplayan İsmail Türüt, ''basının, yazarların, aydınların anladığı gibi değil de kendilerinin ne anlatmak istediklerini mahkemeye bildirdiklerini'' söyledi.

Davada her şeyin iyi gittiğini belirten Türüt, bir basın mensubunun ''Pişman mısınız?'' şeklindeki sorusuna, ''Ben pişman mişman değilim. Ben suç işlemedim ki pişman olayım'' yanıtını verdi.

Arif Şirin de ''Ozan Arif ve İsmail Türüt ile bölücülüğü yan yana getirmek demek, en hafif ifadesiyle ahmaklıktır'' dedi. Suçu ve suçluyu övmelerinin söz konusu olmadığını belirten Şirin, şöyle konuştu:

''(Şairleri haykırmayan bir millet, sevenleri toprak olmuş öksüz çocuk gibidir) diyor Mehmet Emin Yurdakul. Biz bu sözün gereğini yerine getirdik. Söylediğimiz türkünün gerek melodisinde, gerekse sözlerinde bu vatan, bu millet, bu din, bu devlet adına duyulan endişelerden başka hiçbir şey bulmanız mümkün değildir. Birileri taşa tutacak put arıyor, ama bizden put yapamazlar.''

Avukat Ömer Yeşilyurt ise müvekkillerinin ülke sevdası adına taraf olduklarını söyleyerek, ''Olmaya da devam edeceklerdir. Onlar bu ülkenin sevdalısı. Taraf olmayan telef olur'' dedi.

-İDDİANAMEDEN-


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, İsmail Türüt'ün seslendirdiği ''Plan Yapmayın Plan'' adlı şarkıya hazırlanan ve bazı internet sitelerinde yayınlanan klipte, Hrant Dink cinayeti sanıklarının övüldüğü yönündeki şikayet üzerine soruşturma başlatıldığı hatırlatılıyor.

Sözlerini Arif Şirin'in yazdığı şarkıyı, Türüt'ün ''Dünya Tatlısı'' adlı albümde seslendirdiği belirtilen iddianamede, Hakan Öztekin'in şarkıya hazırlanan klibi paylaşıma sunduğu, Zeynel Abidin Mutlu'nun da kendi internet sitesinde bu klibe link verdiği anlatılıyor.

İddianamede, sanıkların ''suç ve suçluyu övmek'' ile ''halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek'' suçlarından 1,5 ile 7,5'ar yıl arasında hapisle cezalandırılması isteniyor.


Bu haber 370 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,149 µs