En Sıcak Konular

BAYKAL: SİYASİ BOYUTUNU ELBETTE KONUŞACAĞIZ

4 Mart 2008 17:04 tsi
BAYKAL: SİYASİ BOYUTUNU ELBETTE KONUŞACAĞIZ CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Partisinin grup toplantısında,kara harekatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu...

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, kara harekatına ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, ''Kimse alınmasın. Kimse duygusallaşmasın. Kimse kızmasın. Hepimiz görevimizi yapıyoruz. Bu olayın askeri boyutu vardır, siyasi boyutu vardır. Siyasi boyutunu elbette konuşacağız. 'Sen ne hakla konuşuyorsunuz?' Ben, TBMM'de anamuhalefet partisinin genel başkanıyım, milletin vekiliyim. Silahlı kuvvetlerimize bu görevi veren heyetin bir parçasıyım. O tezkerenin altında benim de imzam var, milletin iradesi var orada '' dedi.
     Partisinin grup toplantısında, ''Bu iş niye erken bitti?'' sorusunu yönelten Deniz Baykal, şöyle devam etti:
     ''Birileri, Türkiye'nin terörle mücadelesinden, PKK'yı Kuzey Irak'tan tasfiye etme konusunda nihai hedefe gitmesini sanki uygun görmediler. Yani, 'Kuzey Irak'ta PKK terörü tümüyle tasfiye edilmesin, tasfiye eder gibi yap, içerdeki baskıya karşı bir tedbir al, ABD'ye karşı düşmanlığı da böylece yatıştıralım, sen de bir şey yapmış ol ama sakın haa, Kuzey Irak'taki PKK varlığını tümüyle tasfiye etmeye yönelme mi?' diye düşündü. Bunu sormak hakkımız değil mi? 'Elimiz, kolumuz bu nedenle bağlandı' diye kaygı duymak durumunda değil miyiz? Niye bunu yapmış olabilirler, dostluğa sığar mı? Günümüz siyasetinde artık duygusallık ve dostluk diye bir şey yoktur. Türkiye'yi her an köşeye sıkıştırabilecek bir terör faktörünün ortada bulunmasını, pek çok ülke; aralarında komşu ve dost ülkeler de olabilir, kendi hesapları, Türkiye'yi yönlendirebilme ihtiyacı bakımından uygun sayıyor olabilirler. Bu onların hesabı. Ben, onların hesabını anlayışla karşılıyorum.
     Beni üzen, bunların karşısında bizim siyasi hesabımızın olmaması. Onlar böyle planlamış olabilirler. 'İstediğimiz zaman yönlendiririz, tutarız, onların başında daima bir kılıcı asılı tutalım. O korku ve kaygı içinde olsunlar. Gözlerini, bize diksinler' diye bir hesap yapmış olabilirsin... Ama benim hesabımda, eğer şartlar artık benim doğrudan müdahale etmeme imkan sağlıyorsa ki sağladı, eğer oraya girmişsem ki girdim, girdiğim zaman işi bitirmek olmalıdır.''
     ABD Savunma Bakanı Gates'in, Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile yaptığı görüşmelere değinen Baykal, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt'ın, ''Kısa süre 1 yılda olur'' dediğini belirtti.
     Baykal, ''Yani, belli reddetmiş... Öbürleri ne söyledi, bilmiyoruz. Perşembe ayrı ayrı konuştular... Perşembe günü öğleden sonra asker-sivil yetkililer bir araya geldi, cuma sabahı saat 4'de geri çekilmeye başladığımızı Zebari bize duyurdu'' diye konuştu.

BAYKAL'DAN BELEDİYE TASARISINA TEPKİ

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, nüfusu 2 binin altına düşen belediyelerin kapatılması ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde yeni ilçe kurulmasını öngören tasarının yasalaşmaması için ellerinden geleni yapacaklarını, yasalaşması halinde ise Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını söyledi.
     Baykal, TBMM'de grup konuşmasına başlamadan önce, hak etmiş yerlerin elinden belediyelerin alındığını, bunun altında siyasi kaygı ve hesapların bulunduğunu ileri sürerek, ''Pek çok belediye, örneğin Karşıyaka... Burada CHP'nin olağanüstü gücünü parçalayacak, bölecek bir düzenleme, İçişleri Bakanlığı yetkililerinin de katkılarıyla, AKP Genel Merkezinde, seçim istatistikleri temel alınarak planlanmıştır, hazırlanmıştır'' dedi.
     Siyasi hesapların ötesinde, çıkar, rant hesaplarının bulunduğunu ileri süren Baykal, ''Bu insanlar bu yerlere bağlanmak istiyor mu? Onlara bir sorun. Oturmuş, belediyeciliği hakkıyla uygulayan yerler kapatılıyor'' dedi.
     Göreme'nin, Turunç'un kapatılacağını, buralarda yaz ve kış nüfuslarının farklı olduğuna dikkati çeken Baykal, ''Referanduma alışılmasını söylüyordun, hadi yapsana referandum'' dedi.
     Baykal, tasarının Meclisten geçmemesi için milletvekilleriyle sonuna kadar el birliğiyle mücadele edeceklerini bildirdi.
     AK Parti'li milletvekillerinin, ''Bu yerlerin kapatılmasını ben de istemiyorum, ama emir Başbakandan, büyük yerden geldi, oy vereceğim '' dediğini iddia eden Baykal, düzenlemenin yasalaşması halinde CHP'nin konuyu Anayasa Mahkemesine götüreceğini bildirdi.
     Ekonomideki gelişmelere de değindiği konuşmasında Baykal, ekonominin iyi gitmediğini, bu konuda çok ciddi olumsuzluklar yaşandığını savundu.
     Baykal, ''Bir tarafta faiz, bir tarafta kumar, sonra eline almışsın türbanı, bana din satarak, din pazarlayarak, bunu kapatmaya çalışıyorsun'' dedi.



Bu haber 404 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,219 µs