En Sıcak Konular

YÖNETMELİK KALEYİ KORUYAMADI

4 Mart 2008 11:10 tsi
 YÖNETMELİK KALEYİ KORUYAMADI Futbol Federasyonu'nun dünyada bir ilke imza atarak, 1994 yılında ''kaleci antrenörlüğü kursu'' açması ve kulüplere de kaleci antrenörü bulundurma zorunluluğu getirmesi, Türk kalecilerin önünü açmaya yetmedi.

ANKARA - Futbol Federasyonu'nun dünyada bir ilke imza atarak, 1994 yılında ''kaleci antrenörlüğü kursu'' açması ve kulüplere de kaleci antrenörü bulundurma zorunluluğu getirmesi, Türk kalecilerin önünü açmaya yetmedi.
     Rasim Kara'nın, Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim'in yardımcılığını yaptığı 1994 yılında, yaşanan Türk kaleci sıkıntısı nedeniyle geliştirdiği proje ile kaleci antrenörlüğü kursu başlatıldı. Bu kursu tamamlayanlara da kaleci antrenörlüğü belgesi verildi.
     Proje doğrultusunda federasyonun çıkardığı yönetmelikle, kulüplere de kaleci antrenörü çalıştırma zorunluluğu getirildi. Fakat Futbol Federasyonu'nun dünyada bir ilke imza atarak başlattığı bu uygulama, Türk kalecilerin önünü açma konusunda amacına ulaşamadı.
     Futbol Federasyonu'nun, kaleci antrenörü çalıştırma zorunluluğu getiren yönetmeliği çıkardığı 1994-1995 sezonunda, Birinci Lig'de 10 yabancı kaleci görev alırken, 1995-1996 sezonunda bu sayı 8'e düştü.
     1996-1997 sezonu ise yabancı kaleci sayısı 7'ye kadar geriledi. Bu 7 kaleciden Metin Mert ve Ali Uyanık ise Türk statüsünde takımlarının kadrolarında yer aldı.
     Bu sezondan itibaren takımlardaki yabancı kaleci sayısı yeniden artış göstermeye başladı. Ligde, 1997-1998 sezonunda 9, 1998-1999 sezonunda 9, 1999-2000 sezonunda 10, 2000-2001 sezonunda 15, 2001-2002 sezonunda 14, 2002-2003 sezonunda 12, 2003-2004 sezonunda 14, 2004-2005 sezonunda 12, 2005-2006 sezonunda 14 yabancı kaleci görev yaptı.
     2006-2007 sezonunda ve bu sezon, 12 takım kadrosunda yabancı kalecilere görev verdi. Halen Turkcell Süper Lig takımlarından Vestel Manisaspor (Martinez-Kolombiya), İstanbul Büyükşehir Belediyespor (Hasagiç-Bosna Hersek), Kasımpaşa (Khalid Snouh-Hollanda), Sivasspor (Petkoviç-Avustralya), Kayserispor (Ivankov-Bulgaristan), Denizlispor (Souleymanou-Kamerun), Trabzonspor (Jefferson-Brezilya), Konyaspor (Damir-Slovenya), Ankaraspor (Senecky-Slovakya), Bursaspor (Vega-Venezüella), Gençlerbirliği (Periç-Şili), Çaykur Rizespor (Gonzales-Kolombiya) kadrolarında yabancı kaleci bulunduruyor.
     Bu arada geçmiş yıllarda genellikle yabancı kalecileri tercih eden 4 büyük kulübün ise bu sezon Türk kalecilerle mücadele etmesi dikkati çekiyor.
     Galatasaray'da, altyapısından yetişen Orkun Usak ile Aykut Erçetin, Fenerbahçe'de Volkan Demirel, Serdar Kulbilge ve Volkan Babacan, Beşiktaş'ta Rüştü Reçber ile Hakan Arıkan görev yapıyor. Trabzonspor ise Brezilyalı Jefferson'u da kadrosunda bulundurmasına karşın, bu sezon genellikle Tolga Zengin ile Ahmet Şahin'e forma şansı veriyor.
     Azerbaycan Ligi takımlarından Karabağ'ın teknik direktörü Rasim Kara, 1994 yılında hazırladıkları kaleci antrenörlüğü projesinin faydalı olduğunu belirterek, ''Kaleci antrenörlüğü kursunun faydası yok dersek, eğitime karşı çıkmış oluruz'' dedi.

Bu haber 442 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,619 µs