En Sıcak Konular

OLLİ REHN: KÜRT KÖKENLİLERİN DURUMU 2000'Lİ YILLARDA İYİLEŞTİ

3 Mart 2008 20:59 tsi
OLLİ REHN: KÜRT KÖKENLİLERİN DURUMU 2000'Lİ YILLARDA İYİLEŞTİ Olli Rehn, Türkiye'de son 7 yılda hayata geçirilen reformlar ve kademeli şekilde açık topluma dönüşümle ''Kürt kökenli Türk vatandaşlarının durumunun iyileştiğini'' ifade etti.

BRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türkiye'de son 7 yılda hayata geçirilen reformlar ve kademeli şekilde açık topluma dönüşümle ''Kürt kökenli Türk vatandaşlarının durumunun iyileştiğini'' ifade etti.
     Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Sosyalistler, Liberaller ve Yeşiller'in ortaklaşa düzenledikleri ''Türkiye'de Yeni Sivil Anayasa ve Kürt Meselesi'' konulu konferansta konuşan Rehn, ''hükümetin Güneydoğu'da yaşam koşullarını iyileştirmek için sosyo-ekonomik önlemler aldığını'' belirterek yatırımların ve ekonomik aktivitelerin güvenlik sorunu nedeniyle sınırlı kaldığını söyledi.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kamu televizyon kanalının Kürtçe yayın yapmasının planlandığı şeklindeki açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını anlatan Rehn, bu konuyu takip edeceklerini dile getirdi.
     Olli Rehn, ''Reformlar ve kademeli olarak açık topluma dönüşüm sayesinde Kürt kökenli Türk vatandaşlarının durumu 2000'li yıllarda iyileşti'' dedi.
     Yeni anayasa girişimiyle hükümetin daha fazla demokrasi için belirlediği önceliklerin Türkiye'nin uluslararası standartlarla uyumunu kolaylaştırabileceğini söyleyen Rehn, ''Anayasal reform süreci henüz resmen başlamamış olsa da Türk toplumunun birçok kesiminin katılımıyla farklı konular ekseninde çok sayıda tartışma yapıldı ve yapılıyor. Gerçekten önemli olan anayasal reformun katılımcı ve şeffaf bir süreçte gerçekleştirilerek eleştirilerin önlenmesi ve yeni anayasanın sivil toplumda geniş bir temele dayanması sağlanmalıdır'' diye konuştu.
     AB müzakere sürecinin genellikle ''teknik bir süreç'' olarak tanımlandığını anımsatan Rehn, ''Evet, müzakerelerin önemli bir yönü, AB üyeliğinin olmazsa olmazı bu süreç'' dedi.
     Rehn, ortak değerlerin paylaşılmasının, hukukun üstünlüğünün, demokraside ve insan haklarında ortak bir anlayışa sahip olmanın, bu süreci tanımlayan ve aday ülkeleri AB'ye adım adım yaklaştıran temel değerler olduğunu ifade etti.
     Türkiye'nin bu kapsamda önemli reformları hayata geçirse de son yıllarda yavaşlama gözlendiğini savunan Rehn, geçmişe takınıp kalınmamasını ve bu yıl reform sürecinin yeniden canlandırılması gerektiğini ifade etti.
     Hükümetin son günlerde ''dikkatini başörtüsü sorununa odakladığını'' söyleyen Rehn, AB'de bu konuda ''farklı uygulamaların'' söz konusu olduğunu, Türk sivil toplumunun ve siyasi aktörlerin bu konuda özgün bakışlarını ortaya koymaları gerektiğini söyledi.
     Rehn, ''Fakat başörtüsü konusuna çok fazla siyasi enerji harcandı. Şimdi TBMM'de bu konu açıklığa kavuşturulmuş olduğu için Türkiye'nin temel özgürlükleri güçlendirecek reformlarda hızlı ilerleme sağlaması ve önümüzdeki aylar için açık, güvenilir bir reform gündemi belirlemesi gerekmektedir'' dedi.
     Hükümetin bu konuda kararlı olduğu yolunda işaretler bulunduğunu dile getiren Rehn, Vakıflar Kanunu'nun TBMM'de kabul edilmesini memnuniyetle karşıladığını belirterek, şimdi önceliğin ifade özgürlüğüne verilerek TCK 301. maddesinin gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.


Bu haber 386 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,832 µs