En Sıcak Konular

BÜYÜKANIT: 'KANITLASINLAR BU ÜNİFORMAYI ÇIKARTIRIM'

3 Mart 2008 23:30 tsi
BÜYÜKANIT: 'KANITLASINLAR BU ÜNİFORMAYI ÇIKARTIRIM' Irak'ın kuzeyine düzenlenen sınır ötesi kara harekatının sonlanmasıyla ilgili idialara Büyükanıt Paşa,alışılmışın dışında rest çekti...

ANKARA - Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ne ABD'den ne içeriden ''harekatı sonlandır'' diye imada bulunan bile olmadığını, siyasi söylemler olduğunu ancak bunların kendilerine hiç tesir etmediğini vurgulayarak, bunun aksinin kanıtlanması halinde üzerindeki üniformayı çıkaracağını söyledi.
     Basın yayın kuruluşlarının Ankara temsilcilerine, Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü unsurlarına yönelik sınır ötesi kara harekatına ilişkin Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda bilgi verildi.
     Büyükanıt, son derece çetin mevsim koşulları ve arazi şartlarında icra edilen harekatta, birliklerin bu dezavantajları avantaja döndürmeyi başardığını, hiçbir aracın kullanılmadığı ''yaya harekatı'' olarak gerçekleştirilen operasyonda, ilk kez gece şartlarında alay seviyesinde uçarbirlik harekatı yapıldığını söyledi.
     Operasyonun ana amaçlarını, ''silahlı saldırıların planlandığı Zap bölgesine darbe vurmak, her türlü şartta TSK'nın operasyon yapabileceğini göstermek, teröristin ümidini kırmak'' olarak sıralayan Orgeneral Büyükanıt, bu hedeflerin tümüne ulaşıldığını, o bölgede 300 olarak tespit edilen teröristlerden 240'ının etkisiz hale getirildiğini kaydetti. Orgeneral Büyükanıt, ''Ancak değerlendirmelerimize göre teröristlerin zayiatı çok daha fazladır. Çünkü bu rakama Hava Kuvvetlerinin verdirdiği zayiat dahil değildir'' dedi.
     Bir kara harekatı yapılarak bu işin bitmeyeceğini vurgulayan ve ihtiyaç duyulduğunda tekrar operasyon yapılabileceğini belirten Orgeneral Büyükanıt, ''PKK'ya daha ağır darbeler vuracağız'' diye konuştu.
     ''Yaz aylarında bu sonuca belki birkaç ayda ulaşabilirdik'' diyen Orgeneral Büyükanıt, bu kadar sürede icra edilen en etkili operasyon olan bu harekatı gölgelemeye kimsenin hakkı olmadığını kaydetti.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''harekatın biteceğinden bilgisi olmadığı'' şeklindeki iddiaların doğru olmadığını vurgulayan Orgeneral Büyükanıt, Ulusa Sesleniş konuşmasının kaydının 27 Şubat Çarşamba günü yapıldığını, Başbakan'ın söylediği tarih itibariyle operasyonun sürdüğünü söyledi. Orgeneral Büyükanıt, ''Ben kimseye avukatlık yapmıyorum ama gerçek budur'' dedi.
     ''ABD istediği için harekatın sonlandırıldığı'' yolundaki iddialara tepki gösteren Orgeneral Büyükanıt, ''Bu, yalnızca TSK'ya değil Türkiye Cumhuriyeti'ne de yapılan çok seviyesiz bir saldırıdır. Askerimizin döktüğü kana saygısızlıktır'' diye konuştu.
     Harekatın, birliklerin ulaşmış oldukları eğitim seviyesinin ve fiziki güçlerinin çok tipik bir göstergesi olduğunu ifade eden Büyükanıt, operasyon sırasında patlayıcıdan dolayı tek bir zayiatın dahi verilmediğini vurguladı. Büyükanıt, şöyle devam etti:
     "Bu operasyon tamamen yaya bir operasyon olarak icra edilmiştir. Geceye hakim olan bizim birliklerimizdir, geceye hakimiyetleri sayesinde teröristler üzerinde çok büyük bir üstünlük sağlamıştır ve terör örgütü en büyük zayiatlarını gece çatışmalarında vermiştir. Gece şartlarında azami derecede kullanılmıştır, helikopterlerimiz. Mesela alay seviyesinde bir birlik harekat bölgesine gece koşullarında indirilmiştir. Bu tür operasyonları açıkça ifade ediyorum, terör örgütü daha önce görmemiştir.''
     Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ''Kendilerini vatansever olarak tanımlayan bir kısım kişilerin askerin yaptığı bu harekatı kendi tatminsizlikleri nedeniyle farklı yönlere çekerek Silahlı Kuvvetlere karşı olumsuz davranmaları TSK tarafından ibretle ve dehşetle izlenmektedir'' dedi.
     Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, harekatın sonlandırılmasıyla ilgili olarak da şunları söyledi:
     ''Ne Amerika ne içerimizdeki herhangi bir şey 'harekatı sonlandır' diye bize imada dahi bulunmadı. Siyasi söylemler oldu yakın zamanda, fakat bunlar bizim uygulamamıza hiç tesir etmedi'' dedi.
     Bu tür yaklaşımları yalnız Silahlı Kuvvetler'e değil Türkiye Cumhuriyeti'ne de yapılan bir haksızlık olarak gördüğünü vurgulayan Orgeneral Büyükanıt, ''Yani 'ABD bölgeyi verdi, gittik, 'vur' dedi vurduk, 'dön' dedi döndük'. Yani ben inanamıyorum, böyle bir şey nasıl olur? O zaman biz bu üniformaları çıkartalım. Bunu kanıtlasınlar bu üniformayı çıkartırım. Bunu bu kadar kesin söylüyorum'' diye konuştu.

'GÖREV TAMAMLANMIŞTIR'

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ''Ben siyasilerle polemiğe girmem. O doğru da olmaz. 'Görev tamamlanmamıştır' diyene soruyorum ben; 'Siz mi belirliyorsunuz görevimiz ne? Sanki o görevi kendi tayin etmiş: 'Musul' olsun, 'Kerkük' olsun. 'Görev tamamlanmıştır' diyorum ben'' diye konuştu.
     Orgeneral Büyükanıt, basını bilgilendirme toplantısında, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın sınır ötesi kara harekatına ilişkin açıklamalarının anımsatılması üzerine Orgeneral Büyükanıt, ''Bunu bir eleştiri olarak lütfen kabul etmeyin. Bunu mücadelemizi daha etkin yürütmekte faydalı olabilecek şeyler diye düşünün. Bazı hassasiyetleri dile getirmek suretiyle, bunu salt bir eleştiri olarak almayın. Silahlı Kuvvetler'in görevini yapması kolaylaşır'' dedi.
     Orgeneral Büyükanıt, bir gazetecinin, ''Baykal'ın 'Harekat tamamlanmamıştır, etki altında çıkılmıştır, içeride parça bırakılmıştır' şeklinde ifadeleri var'' sözlerine karşılık olarak şunları söyledi:
     ''Bir kere ben siyasilerle polemiğe girmem. O doğru da olmaz. 'Görev tamamlanmamıştır' diyene soruyorum ben; 'Siz mi belirliyorsunuz görevimiz ne? Sanki o görevi kendi tayin etmiş: 'Musul' olsun, 'Kerkük' olsun. 'Görev tamamlanmıştır' diyorum ben. Bakın 8 günde harekatın hedefi, şiddetli bir operasyon yoksa o tabiat koşullarında daha fazla birliklerimizi tutmamak için hedeflenmiştir. 8 günde 240 terörist, o kadar mağara, tesis, muhabere imkanları havadan, karadan vurulmuştur. Hepsi 8 gün. Görev tamamlanmıştır. O bölgede uzun süre görev de yapılmıştır. Onları da biliyoruz. Bu koşullarda, güç, arazi ve hava koşullarını avantaj haline çevirip süratle darbeyi vurmak. Bu darbe vurulmuştur. İstihbari bilgilerimize göre 300 civarında teröristin olduğunu o bölgede değerlendiriyorduk. Eğer bunun 240'ı gitmişse bundan daha iyi tamamlanan görev mi var? Bir de bilmediklerimiz var. Kayıp vermemeleri mümkün değil. Çünkü nokta operasyonunda Hava Kuvvetleri gitti hedefe attı. 'Görev tamamlanmamıştır' diyenler, 'Daha büyük operasyon olsun, daha fazla yere gidelim' hatta tabiri caizse 'bir operasyonla PKK'yı bitirelim'... Yok böyle bir şey.''
     ''Terör örgütünün dağ kadrosunun çözülmesi ve örgüte katılımların önlenmesi konusunda sizin bir mesajınız olacak mı?'' sorusu üzerine Orgeneral Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un bu konuya mesai ayırdığını söyleyerek, sözü Orgeneral Başbuğ'a verdi. Bunun üzerine Orgeneral Başbuğ, "Örgüt korkunç bir propaganda yapıyor. maalesef devletimizin karşı propagandası yok. çocuk inanıyor zaten, zavallı çocuk. ikincisi, işsiz, fakir. çaresiz çocuk örgütün eline düşüyor. onun için diyoruz ki; ekonomik tedbirler, bu zavallı çocuklara ulaşmalı, devlet bunun üzerinde durmalı'' dedi.
     ''Sayın Cumhurbaşkanı, Talabani'yi Türkiye'ye davet etti, yemek veriyor. Böyle bir yemeğe katılır mısınız?'' sorusuna ise Orgeneral Büyükanıt, ''Ben böyle bir davet almadım'' karşılığını verdi.
     Orgeneral Büyükanıt, bir gazetecinin ''ABD Başkanı Bush ve Savunma Bakanı Gates'in açıklamaları birliklerimizin bir bölümü sınır ötesinden dönerken yapıldı. Birliklerin döndüğü konusunda bilgilendirilmişler miydi, uydudan takip etmiş olabilirler mi? Bir art niyet olabilir mi?'' sorusunu, ''Tabii ABD'nin ne yaptığını, uydu mu kullandı, U-2 mi kullandı, ne kullandı onu bilemem. Bilmediğim bir konuda cevap da veremem. Öte yandan çekilmeyi ilk ifade eden Hoşyar Zebari. O nereden bilgi aldı? Onu sormak lazım. Bir yerlerden bilgi alıyorlar. Ya PKK ile direkt irtibatları var... Biz de onu merak ediyoruz'' şeklinde yanıtladı.
     ''Yaz aylarında terörle mücadelenin nasıl bir seyir izlemesini bekliyorsunuz. Terör yine Türkiye'nin bir numaralı gündemi mi olacak, yoksa örgüt eylem yapma yeteneğini büyük ölçüde kaybetti mi? Bu operasyon bu açıdan ne getirdi?'' sorusuna ise Orgeneral Büyükanıt, şu yanıtı verdi:
     ''Bir operasyonla PKK bitmez. Ama terörle mücadele kendi içinde bir süreç işidir ve çok fazla boyutları vardır. Bu, terörle topyekün mücadeleyi gerektirir. Bazı şeylere Türk Milleti alıştırılıyor. Artık bayrağımıza saldırı neredeyse olağan hale geliyor. 'Ona af, buna bilmem ne' demesi, anadilde eğitim... Anadilde eğitim sözü üzerinde düşünülmesi gereken bir konu. Ama dikkat ediyorum bir doğal hak gibi görülebiliyor.''
     Orgeneral Büyükanıt'a yöneltilen sınır ötesindeki toplam terörist sayısına ilişkin bir soru üzerine Orgeneral Başbuğ, operasyon öncesi Irak'ın kuzeyinde tüm kamplarda 2 bin 320-2 bin 640 civarında terörist olduğunu belirtti.
     Orgeneral Büyükanıt, bir gazetecinin, ''Harekat sürecinde Peşmergeler ve ABD askerleriyle herhangi bir gerginlik yaşandı mı? Bölgedeki tank birliğimizin bulunduğu yerden çıktığı, Peşmergelerin ve yerel halkın muhalefetiyle karşılaştığı ve geri döndüğü konusunu aydınlatabilir misiniz?'' sorusu üzerine de, şunları kaydetti:
     ''Amerikalılarla herhangi bir şey yaşamadık, operasyon esnasında. Amerikalı yetkililerle sık sık görüşülüyor, herhangi bir olumsuzluk da görmedik. O olay operasyon bölgesinde olmadı. Zaten o birliğin operasyonda da görevi yoktu. Tank birlikleri oraya sokulamıyordu. Bir çatışma ortamı olmamıştır, onu kesinlikle söyleyebilirim'' karşılığını verdi.



Bu haber 383 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,102 µs