En Sıcak Konular

ANKARA'NIN ZEMİNİ İNCELENECEK

2 Mart 2008 11:49 tsi
ANKARA'NIN ZEMİNİ İNCELENECEK Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEPAR), Ankara'nın zemin yapısını belirlemek amacıyla mikro bölgeleme çalışması başlatacak.

ANKARA - Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEPAR), Ankara'nın zemin yapısını belirlemek amacıyla mikro bölgeleme çalışması başlatacak.
     Rektör Yardımcısı ve Merkez Müdürü Prof. Dr. Süleyman Pampal, yer hareketlerinin tespiti için DEPAR bünyesinde Ankara ve çevresinde 12 sismik istasyon kurduklarını belirterek, mikro bölgeleme çalışmaya zemin oluşturacak ilk verilerin elde edilmeye başlandığını söyledi.
     Ankara zemininde yaklaşık 20 yıldır çalışma yürütüldüğünü ifade eden Pampal, kentte deprem tehlikesinden öte ''deprem riskinin'' göz önüne alınması gerektiğini kaydetti. Pampal, tartışmaların hep olası deprem büyüklüğü üzerinden yürütüldüğünü ifade ederek, ''Halbuki esas bakılması gereken nokta risk; depremin yapılara ve yapılarda yaşayan insanlara yaptığı etki. Zeminin durumu burada çok önemli. Mesela aynı büyüklükte deprem kaya zemin üzerinde birebir hissedilirken, alüvyal zeminde 2 kat daha fazla hissediliyor, üstelik depremin etki süresi de uzuyor'' diye konuştu.
     Pampal, planı hazırlamakla sorumlu yerel yönetimden çalışmaya destek beklediklerini söyledi. ''Öyle ya da böyle çalışmayı başlatacağız'' diyen Pampal, destek sağlanması halinde çalışmanın derinleşeceğini ve daha sağlıklı, kapsamlı veriler ortaya konabileceğini belirtti.
     DEPAR Danışma Kurulunda görev yapan Afet İşleri Eski Genel Müdürü Oktay Ergünay da Ankara'nın deprem riskinin Erzincan'dan fazla olduğunu kaydederek, ''Çünkü Erzincan tehlikenin farkında. Daha disiplinli, daha ciddi yaklaşılıyor, denetime ağırlık veriliyor ve nüfusu az. Ankara'da ise 'tehlike yok' denilerek, konu yok sayılıyor'' dedi.


Bu haber 382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,406 µs