En Sıcak Konular

YOZGAT'TAKİ KAZANKAYA KANYONU TURİZME AÇILIYOR

28 Şubat 2008 10:50 tsi
 YOZGAT'TAKİ KAZANKAYA KANYONU TURİZME AÇILIYOR Yozgat'ın Kazankaya Beldesi'nden başlayıp, Çorum Ortaköy İncesu'ya kadar uzanan; içinden Çekerek Irmağı akan kanyonun turizme kazandırılması çalışmalarında sona gelindi.

YOZGAT - Yozgat'ın Aydıncık ilçesine bağlı Kazankaya Beldesi'nden başlayıp, Çorum Ortaköy İncesu'ya kadar uzanan; içinden Çekerek Irmağı'nın aktığı 12 kilometre uzunluğundaki kanyonun turizme kazandırılması çalışmalarında sona gelindi.

Kazankaya Belediyesi'nin önerisi üzerine geçen yıl yapılan toplantıda alınan kararlar doğrultusunda, kanyonun kültür ve turizm yönü de araştırılarak, raporlar hazırlandı. Bu raporlar, bölgenin korunması ve turizme kazandırılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığına sunuldu.

Kazankaya Belediye Başkanı Celal Kılıç, AA muhabirine, mart ayında bir toplantı daha yapılacağını ifade ederek, ''Bu toplantıdan sonra kanyon bir statüye kavuşturulacak'' dedi.

-SU SAMURLARI-

Celal Kılıç, yaptıkları başvuru sonucunda Sualtı Araştırmaları Derneği Deniz Memelileri Araştırma Grubu adına, Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Hidrobiyolog Nuray Güven başkanlığındaki ekibin beldede araştırma yaptığını anımsattı.
Kılıç, grubun hazırladığı raporda, geçmişte kanyonda yoğun olarak yaşadıkları belirlenen su samurlarının sayısının, bilinçsiz avlanma yüzünden giderek azaldığına dikkat çekildiğini belirtti. Kılıç'ın verdiği bilgiye göre, raporda, ''Kazankaya Vadisi'nin çevresindeki kayalık ve yeşil alanlar, su samurunun besin sağladığı ve barınak olarak kullandığı doğal alanlar olup, insan etkisi ile dolaylı veya dolaysız olarak bu alanların yok edilmesi, bölgede bulunan su samuru popülasyonunun yok olmasına ve bölgedeki canlı çeşitliliğinin azalmasına neden olacaktır'' denildi.

-KUŞ TÜRLERİ-

Kılıç, Kazankaya Kanyonu'nun Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından önceki yıl turizm envanterine dahil edildiğini bildirdi. Kılıç, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından görevlendirilen uzmanların yaptığı araştırma sonucunda hazırlanan raporda ise kanyonun, rafting, trekking ve kanyon yürüyüşü için çok uygun doğal alan olduğu, çok sayıda değişik kuş türünün bulunduğuna yer verildiğini bildirdi.
Kılıç, ''Yamaç kayaları üzerine işlenmiş, 1,5 metre yükseklikte, bereketi ve bolluğu simgeleyen ''Av Tanrıçası'' kabartmasından, bölgenin, MÖ 2. yüzyılda avlak olarak kullanıldığı da tespit edildi'' dedi.
Kanyonda tespit edilen kuş türlerini ise Kılıç, kızıl gagalı dağ kargası, kızıl akbaba, küçük kerkenez, kaya kiraz kuşu, saka, ispinoz, kara kızılkuyruk, gökardıç, kocabaş, küçük akbaba, sığırcık, kızıl şahin, kerkenez, kara leylek, akkarınlı sağan, ev kırlangıcı, kaya kırlangıcı, kuzgun, sarıasma, kiraz kuşu, kayasıvacı kuşu, karakulaklı kuyrukkokan, karakızılkuyruk, kaya serçesi, ibibik, akkuyruk sallayan, kızıl sırtlı örümcek kuşu, puhu, kara akbaba, karatavuk, ökseardıcı, büyükbaştankara, bülbül, küçük kartal, sakallı akbaba olarak sıraladı.

-RAPORDAN...-

Kazankaya Belediye Başkanı Kılıç, son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından görevlendirilen Arkeolog Hasan Şenyurt, Ümit Öztalas ve Ömer Yılmaz tarafından kanyonda araştırma ve inceleme yapılarak, rapor hazırlandığını bildirdi.
Bu raporun sonuç bölümünde, Kazankaya ve çevresinde yapılacak turizm yatırımlarının projelendirilmesi aşamasından sonra, proje ortağı olmak üzere yabancı yatırımcıların yöreye gelmesine çalışılacağı; bu arada yöre halkının turizme olumlu baktığı ifade edildi.
Kanyonun İncesu tarafında yer yer kaçak define kazılarına rastlandığı, Kibele kabartmasının etrafında kaçak kazı yapılarak doğal güzelliğinin bozulduğu da bildirildi.



Bu haber 4,722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,660 µs