En Sıcak Konular

BM İRAN'I GÖRÜŞÜYOR

28 Şubat 2008 09:02 tsi
BM İRAN'I GÖRÜŞÜYOR Konsey'in 5 daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya) ile Almanya tarafından hazırlanan ve geçen hafta Konsey'e resmen sunulan karar tasarısı üzerindeki oylamanın gelecek haftaya kalabileceği belirtiliyor.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) İran'ın nükleer programıyla ilgili son raporunu geçen hafta yayınlamasının ardından, BM Güvenlik Konseyi üyeleri, İran'a karşı yeni yaptırımlar içeren karar tasarısını aralarında görüşmeye devam ediyorlar.
     Konsey'in 5 daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya) ile Almanya tarafından hazırlanan ve geçen hafta Konsey'e resmen sunulan karar tasarısı üzerindeki oylamanın gelecek haftaya kalabileceği belirtiliyor.
     Daimi üyelerin, Konsey'in geçici üyeleri olan ve karar tasarısına sıcak bakmayan Güney Afrika Cumhuriyeti, Libya, Endonezya ve Vietnam'ı tasarıya ''evet'' dedirtmeye çalıştıkları, ancak 4 ülkenin tasarı hakkında çekinceleri olduğu belirtiliyor. Libya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Giadalla Ettalhi, bu hafta başında yaptığı açıklamada, şu anki haliyle karar tasarısı metnine ''hayır'' diyeceğini söylemişti.
     Konsey'in, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerine devam ettiği gerekçesiyle hazırladığı 3. karar tasarısı metninde, UAEK raporu ışığında bazı değişiklikler olabileceği de belirtiliyor. Tasarının Konsey'den geçmesi için 9 ''evet'' oyu alması yeterli olduğu için bu hafta içinde ya da gelecek hafta, oylamanın yapılması ve tasarının kabul edilmesi bekleniyor.
     İran'a karşı Aralık 2006 ve Mart 2007 tarihlerinde iki ayrı karar kabul eden BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan bu son tasarı, nükleer programda görev alabilecek kişi ve kullanılabilecek mallara seyahat yasağı, İran'ın mali kurumlarının daha sıkı denetimi ile İran'a hava ve deniz yoluyla giden ve gelen kargoların daha sıkı kontrolünü öngörüyor. Tasarı ayrıca Konsey'e, İran'a karşı yaptırım uygulamalarını izleyecek ve Konsey'e her 3 ayda bir rapor sunacak bir izleme kurulu kurabilme yetkisi de tanıyor.

Bu haber 282 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,570 µs