En Sıcak Konular

ATHENA TAPINAĞI RESTORE EDİLECEK

28 Şubat 2008 10:26 tsi
ATHENA TAPINAĞI RESTORE EDİLECEK Arife Yıldız Ünal - Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi sınırları içinde bulunan Assos Antik Kenti'ndeki Athena Tapınağı'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Amerikan Arkeoloji Enstitüsü'nün desteğiyle restorasyon çalışması yapılacak.

ÇANAKKALE - Arife Yıldız Ünal - Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi sınırları içinde bulunan Assos Antik Kenti'ndeki Athena Tapınağı'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Amerikan Arkeoloji Enstitüsü'nün desteğiyle restorasyon çalışması yapılacak.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Assos Kazı Başkanı Doç. Dr. Nurettin Arslan, Amerikan Arkeoloji Enstitüsü tarafından ayrılan 120 bin dolarlık bütçeyle tapınağın restorasyon çalışmalarına temmuz ayında başlanacağını söyledi.
Restorasyon çalışmalarının 3 yıllık dönemi kapsadığını belirten Arslan, enstitünün projeye destek vermesinin nedenini ise şöyle açıkladı:
''Antik kentteki ilk kazı 1881-1883 yılları arasında Amerikan Arkeoloji Enstitüsü tarafından 2 mimara yaptırıldı. Yani enstitünün tapınakla bir gönül bağı var. O dönemin şartlarında yapılan kazılarda, kentin en önemli mimari yapıları ortaya çıkarılmış ancak, koruma altına alınmadığı için ortada bırakılan yapılar zaman içinde zarar görmüş.''
Arslan, antik dönemde mimari yapılarda iyon ve dor denilen 2 mimari yapının kullanıldığına işaret ederek, ''MÖ 540-530 yıllarında yapılan Athena Tapınağı'nda bu 2 mimari yapı sentezlenip birlikte kullanılmış. Bu nedenle bu tapınak, dünya tarihi için çok önemli bir yapıdır'' dedi.



Bu haber 286 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,870 µs