En Sıcak Konular

AÇLIK SINIRINI 715 YTL

26 Şubat 2008 09:50 tsi
AÇLIK SINIRINI 715 YTL Türk-İş'ın yaptığı hesaplamaya göre, bu ay dört kişilik ailenin açlık sınırı yaklaşık 715, yoksulluk sınırı yaklaşık 2 bin 329 YTL oldu.

ANKARA - Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş) yaptığı hesaplamaya göre, bu ay dört kişilik ailenin açlık sınırı yaklaşık 715, yoksulluk sınırı yaklaşık 2 bin 329 YTL oldu.
     Konfederasyondan yapılan açıklamaya göre, bir önceki ay 694 YTL 1 YKr olan 4 kişilik ailenin açlık sınırı, Şubat ayında 714 YTL 92 YKr'a yükseldi. Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 3,01 arttı.
     Verilere göre, 4 kişilik ailenin gıda harcamalarının yanı sıra kira, ulaşım, giyim, eğitim, kültür gibi temel ihtiyaçları için harcaması gereken asgari tutarı gösteren yoksulluk sınırında da artış görüldü. Geçen ay 2 bin 260 YTL 63 YKr olan yoksulluk sınırı, Şubat 2008'de 2 bin 328 YTL 73 YKr'ye çıktı.
     Olumsuz hava şartlarının etkisiyle ortalama sebze-meyve fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 15,90 oranında meydana gelen artışın mutfak harcamasına olumsuz yansıdığı ifade edilen araştırmada, gıda harcaması tutarındaki artışın son 12 ay itibariyle yüzde 13,70, geçen yılın aynı dönemine göre değişim oranının da yüzde 13,27 düzeyinde gerçekleştiği kaydedildi.
     Şubat ayı mutfak enflasyonunda görülen yüksek oranlı artışın bir nedeninin ''kış şartları'' olduğu vurgulanan araştırmada, meyve-sebze fiyatlarındaki artış dikkate alınmadığında bile gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 1,85 düzeyinde gerçekleştiği ifade edildi.
     Araştırmada gıda harcamasındaki yıllık ortalama artışın ise yüzde 11,55 oranında olduğu kaydedildi.
     Türk-İş'in açıklamasında şu değerlendirmelere yer verildi:
     ''Gıda harcaması tutarındaki artış çalışanların geçim koşullarını yine olumsuz etkiledi. Çalışanlar, sadece mutfak harcaması için önceki aya göre 20,91 YTL daha fazla harcama yapmak durumunda kaldı. Gıda ile birlikte kira, ulaşım, elektrik, su, yakıt ve benzeri diğer zorunlu harcamaları için aile bütçesinden önceki aya göre 68,10 YTL tutarında ek harcama yapma gereği ortaya çıktı.
     Oysa toplumun dar ve sabit gelirli kesimlerin büyük çoğunluğuna yılın ilk altı ayı için öngörülen ücret-maaş artışı günde 50 kuruşluk artışla sınırlı kaldı. Böylece, resmi verilere göre, milyonlarla ifade edilen yoksul kesimlerin hayat şartları daha da ağırlaştı.
     Gıda endeksindeki değişim son aylarda artış eğilimindedir. Yoksul kesimlerin harcamalarında ağırlıklı yer oluşturan gıda fiyatlarındaki artış eğilimi bu yönde devam ederse, yoksulluk daha da yaygınlaşacaktır.''

Bu haber 434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,620 µs