En Sıcak Konular

TSK'NIN YAPTIĞI KARA HAREKATININ YANKILARI

22 Şubat 2008 21:25 tsi
TSK'NIN  YAPTIĞI KARA HAREKATININ YANKILARI Türk Silahlı Kuvvetler'inin Irak'ın Kuzeyine yapmış olduğu kara operasyonu Türkiye ve Dünya'nın gündemine oturdu..

HABUR'DA TANK TRAFİĞİ BUGÜN DE SÜRDÜ

HABUR-ERBİL - Irak'ın kuzeyine yönelik düzenlenen operasyon nedeniyle Habur'daki tank trafiği bugün de sürdü.
     Türk Silahlı Kuvvetleri'nce (TSK), Irak'ın kuzeyinde üslenmiş terör örgütü PKK mensuplarını etkisiz kılmak ve bölgedeki örgütsel alt yapıyı kullanılmaz hale getirmek maksadıyla, dün saat 19.00'da başlatılan sınır ötesi kara harekatı devam ediyor.
     Kara operasyonu başlatılmasıyla dün akşam saatlerinde Şırnak'ın Silopi ilçesindeki birliklerinden çıkarak Irak'ın kuzeyine hareket eden tankların giriş çıkış trafiği bugün de sürdü.

DİZAYİ: ''BARZANİ OPERASYON BÖLGESİNE GİTTİ''

ERBİL - Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Dış İlişkiler Sorumlusu Sefin Dizayi, IKDP lideri Mesud Barzani'nin sınırdaki operasyon bölgesine gittiğini söyledi.
     Dizayi, TSK'nın terör örgütüne yönelik Irak'ın kuzeyinde başlattığı kara harekatıyla ilgili yaptığı açıklamada, "dün Dohuk'un Baverni bölgesinde Türk birlikleri ile peşmergeler arasında çatışma olduğu haberlerinin gerçeği yansıtmadığını" belirterek, ''Sadece gerginlik yaşanmış. Ardından sorun çözülmüş'' diye konuştu.
     "Dün gün boyunca Irak'ın kuzeyindeki bazı bölgelerin Türk birliklerince karadan ve havadan bombalandığını" kaydeden Dizayi, şöyle konuştu:
     ''Bu sabah da sınırdan sivillerin bulunmadığı bölgelere Türk askerinin giriş yaptığını öğrendik. Ama bu bölgeler çok uzak yerler olduğu için şu ana kadar net bilgi alamadık. Barzani de sınırdaki operasyon bölgesine gitti. Peşmergeye Türk askeri ile çatışma emri kesinlikle verilmemiştir. Kendi vatandaşlarını koruma emri verilmiştir. Biz diyalog çağrımızı yineliyoruz.''

AB : "GELİŞMELERİ İZLİYORUZ"
BRÜKSEL - AB Komisyonu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyine sınırötesi kara harekatına ilişkin açıklaması hakkında bilgi aldığını ve gelişmeleri izlediğini bildirdi.
     AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in sözcüsü Christina Nagy, günlük olağan basın toplantısında, kara harekatına ilişkin gelişmelerin, AB'nin tavrında bir değişiklik meydana getirmediğini belirtti.
     Türkiye'nin, vatandaşlarının can güvenliği konusunda endişe ve ihtiyaçlarını anladıklarını belirten sözcü, terörle mücadelede orantısız güç kullanımından kaçınılmasını, uluslararası hukuka ve insan haklarına saygı gösterilmesini beklediklerini ifade etti.
     Sözcü, sorunlara uluslararası ortaklarla diyalog çerçevesinde çözüm aranması çağrısını da tekrarladı.

 SOLANA: EN İYİ YANIT DEĞİL
BRDO - AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) terör örgütüne yönelik Irak'ın kuzeyindeki kara harekatının, Ankara'nın güvenlikle ilgili kaygılarını gidermek için en iyi yol olmadığını söyledi.
     AB Savunma Bakanları toplantısı için dönem başkanı Slovenya'da bulunan Solana, "Türkiye'nin kaygılarını anladıklarını, ancak harekatın en iyi yanıt olmadığını düşündüklerini" belirtti.
     Solana, "Irak'ın toprak bütünlüğünün AB için çok önemli olduğunu" da ifade etti.

BAŞESGİOĞLU: OPERASYONLAR DEVAM EDECEKTİR

ANKARA - Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, ''Terörün, ülkemizi ve sınırlarımızı tehdit etme potansiyeli tamamen ortadan kaldırılıncaya kadar operasyonlar devam edecektir'' dedi.
     Başesgioğlu, TBMM'de gazetecilerin sınırötesi operasyona ilişkin sorularına cevap verdi.
     Terörle mücadele konusunda Türkiye'nin hem kendi hukukundan hem de uluslararası hukuktan doğan haklarını kullandığını vurgulayan Başesgioğlu, şunları kaydetti:
     ''Silahlı kuvvetlerimizle devletimizin ilgili birimlerinin birlikte yürüttükleri, yönettikleri bir operasyondur. Bunlar daha önce de söylendiği gibi zaman zaman tekrar edecek, devam edecek. Ta ki terör, ülkemizi ve sınırlarımızı tehdit etme potansiyelini tamamen ortadan kaldırıncaya kadar operasyonlar devam edecektir. Tamamen terör örgütünün unsurlarına, barınaklarına yönelik bir harekettir. Sivil unsurlar tamamen bunun dışındadır.''

IRAK HÜKÜMETİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

BAĞDAT - Irak hükümeti, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kuzey Irak'ta başlattığı kara harekatını görüşmek üzere olağanüstü toplantıya çağrıldı. 
    

BAYKAL: KARA HAREKATI ÖNEMLİ BİR AŞAMAYI İŞARET ETMEKTEDİR

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) terör örgütüne yönelik olarak başlattığı sınır ötesi kara harekatının çok önemli yeni bir aşama olduğunu belirterek, ''Bunu sonuçlandırmak zorundayız. Ameliyatı yaparken içerde parça bırakamayız. Çok kararlı, net şekilde bu konuyu sonuçlandırmak sorumluluğu içinde olmalıyız'' dedi.
     Baykal, Genel Sekreter Önder Sav, Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Özyürek, Onur Öymen ve Cevdet Selvi ile birlikte göreve bir süre önce başlayan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'e kutlama ziyaretinde bulundu.
     Deniz Baykal, basına kapalı yapılan görüşmenin ardından, Yargıtay'dan ayrılırken gazetecilerin TSK'nın terör örgütüne yönelik olarak başlattığı sınır ötesi kara harekatına ilişkin soruları yanıtladı.
     ''Kara harekatının çok önemli bir yeni aşamayı işaret ettiğini'' ifade eden Baykal, ''Bizim buna başladıktan sonra sorunu nihai aşamasına getirinceye kadar bu konuda kararlı davranma zorunluluğumuz var. Eminim yetkililerimiz bunu en iyi şekilde değerlendirmişlerdir. Kara harekatı adımını attıktan sonra sorun artık kalıcı bir biçimde gündemden çıkarılıncaya kadar ne gerekiyorsa onu yapmak zorundayız'' diye konuştu.
     Türkiye'nin kara harekatı yapmak ve bunu dünyaya kabul ettirmek şansını elde ettiğini ifade eden Baykal, sözlerine şöyle devam etti:
     ''Bu şans olağanüstü bir şanstır. Bunun en etkili, en sonuç alıcı şekilde kullanılması zorunluluğu vardır. Bu fırsatı, bu şansı Türkiye en iyi sonucu alacak biçimde kullanmalıdır. Bir daha hangi şartlar altında, hangi koşullarda böyle bir durum ortaya çıkar... Uluslararası hukuk, Türkiye'nin haklılığının kabul görmesi, hava harekatı ile gerekli altyapının hazırlanması, bütün bunların bir daha gerçekleştirilmesi zorunluluğu inşallah ortaya çıkmaz, böyle bir durum da kendisini göstermez. O nedenle bunu sonuçlandırmak zorundayız. Ameliyatı yaparken içeride parça bırakamayız. Çok kararlı çok net şekilde bu konuyu sonuçlandırmak sorumluluğu içinde olmalıyız.''

MHP'DEN OPERASYONA DESTEK

ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), sınır ötesi harekatına destek verdiğini ifade ederek, ''TSK unsurlarının, Kuzey Irak'ta geçici bir süre için konuşlandırılmasına ve güvenlik bölgesi oluşturulmasına gerek olduğu ortadadır'' dedi.
     Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, TSK'nın dün akşam Irak'ın kuzeyine yönelik başlatığı kara harekatının Türk milleti için büyük bir gurur ve sevinç kaynağı olduğunu belirtti.
     Harekata katılan TSK mensuplarına, Allah'ın yardımcı olmasını ve harekatın en kısa sürede başarıyla tamamlanmasını dileyen Bahçeli, terör örgütünün Kuzey Irak'ı, son beş yıldır Barzani ve peşmergelerin himayesinde, Türkiye'ye karşı harekat ve lojistik üssü olarak kullandığını ifade etti.
     Bu süre içerisinde bölgeye kara unsuru içeren askeri harekatın siyasi gündemde sürekli tartışıldığını, ancak son birkaç ay içinde sınırlı hava harekatı dışında bu yönde bir adım atılmadığını ifade eden Bahçeli, şunları kaydetti:
     ''Bu bakımdan, AKP iktidarı dönemindeki bu ilk kara harekatı, geçikmiş de olsa önemli bir adım teşkil etmektedir. Bu konuda yapılan açıklamalardan harekatın kapsamı, hedefleri ve süresi bakımından sınırlı olacağı anlaşılmaktadır.
     PKK terör örgütünün Kuzey Irak'tan gerçek anlamıyla tasfiye edilebilmesinin, sözde yönetici kadrosu başta olmak üzere militan kadrolarının teslim olmalarının sağlanmasına ya da etkisiz hale getirilmelerine; terör eylemlerini sürdürme imkan, kabiliyet ve iradelerinin yok edilmesine ve lojistik altyapı imkanlarının çökertilmesine bağlı olduğu açıktır.
     Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin terör örgütüne sağladığı himaye ve desteğin de son bulması bu konuda büyük önem taşımaktadır.
     PKK'nın, bu bölgeden geriye dönüşü olmayacak şekilde sökülüp atılması için geniş çaplı bir askeri harekata Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Kuzey Irak'ta geçici bir süre konuşlandırılmasına ve güvenlik bölgesi oluşturulmasına gerek olduğu ortadadır.''
     Bahçeli, TBMM'nin 17 Ekim 2007 tarihinde bu amaçla hükümete gerekli yetki ve izni verdiğini hatırlatarak, ''Bu gerçekler karşısında, AKP hükümetinin PKK'yı tasfiye etme nihai hedefinin gereklerini bütün unsurları ve icaplarıyla yerine getirmesi ve harekatın askeri ve siyasi amaçlarının buna uygun olarak belirlenmesi Türk milletinin ortak beklentisidir'' dedi.

ZEBARİ: BÜYÜK BİR HAREKAT DEĞİL

BAĞDAT - Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyinde terör örgütüne yönelik kara harekatının "büyük bir harekat olmadığını" söyledi.
     Zabari yaptığı açıklamada, "Irak sınırından sadece birkaç yüz Türk askerinin içeri girdiğini" belirtti.

SOYLU: KARA HAREKATI YAPILMALIYDI
İSTANBUL - Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, Irak'ın kuzeyine yönelik kara harekatına piyasaların ilk tepkisinin olumsuz olmadığını belirterek, ''Kara harekatı yapılmalıydı'' dedi.
     Soylu, Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Hazim Sesli, TÜGİK Yönetim Kurulu ve Yüksek İstişare Konseyi üyeleriyle bir araya geldi.
     Buradaki toplantıda konuşan Soylu, ekonominin hassas olduğunu ifade ederek, 2007 yılında bütçe disiplinin de kaybolduğunu öne sürdü. Soylu, ''2008'i Türkiye'nin kaybetmemesi, kazanması lazım. 2008 yılında hem ekonomiye, hem Türkiye'nin bir dönemdir askıya aldığı reformlara hem de AB'ye odaklanılmalı. Eğer Türkiye bu üç odaklılığı gerçekleştirirse önemli ölçüde fırsat yakalayan bir ülke olacaktır'' diye konuştu.
     Konuşmasının ardından basın mensuplarının, ''Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine yönelik kara harekatına ilişkin sorularını'' cevaplandıran Süleyman Soylu, şunları kaydetti:
     '''Kara harekatına piyasaların ilk tepkisi olumsuz olmamıştır. Kara harekatı yapılmalıydı. Türkiye'nin, çevrenin barışı, bu coğrafyanın rahatlayabilmesi için hem ülkemize tehdit içeren, hem de komşu ülkelerimize tehdit içeren bu unsurların ortadan kaldırılması gerekirdi. Ve bunlar gerçekleştiriliyor. Biz, ordumuzun bu konuda ortaya koymuş olduğu kararlılığı, büyük devletimizin ortaya koymuş olduğu kararlılığı Demokrat Parti olarak sonuna kadar destekliyoruz. Terör bitmelidir. Türkiye, bölgede barış adası olma konusundaki yürüyüşüne devam etmelidir.''

ÇİÇEK: HEDEF PKK TERÖR ÖRGÜTÜDÜR

ANKARA - Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türk Silahlı Kuvvetlerinin sınır ötesine gerçekleştirdiği harekatın başarıya ulaşabilmesi için hükümet olarak ellerinden geleni yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini belirterek, ''Türk Silahlı Kuvvetlerine buradan tebriklerimizi, teşekkürlerimizi ifade etmek istiyorum. Onlarla gurur duyuyoruz'' dedi.
     Çiçek, ''(Türk Silahlı Kuvvetleri) Zor kış şartları altında bugün ülkenin güvenliği, birliği, dirliği için bu operasyonları sürdürmektedir'' diye konuştu.
     Sınır ötesi harekat konusunda, TBMM'den hükümet olarak, yetki aldıklarını anımsatan Çiçek, şunları söyledi:
     ''Alınan bu yetki çerçevesinde hükümet olarak da bunun gereğinin ifası için Türk Silahlı Kuvvetlerine bir direktif verildi. Dolayısıyla bir süreden beri Kuzey Irak'ta sürdürülen bu operasyonlar, TBMM'den alınan yetki ve hükümetin verdiği direktifler çerçevesinde sürdürülmektedir. Bu operasyonların hedefi, daha ilk günden ifade ettiğimiz gibi, doğrudan doğruya PKK terör örgütüdür ve onun barındığı yerlerdir. Bizim oradaki sivil halkla en ufak bir problemimiz yok. Ne Irak'ın kuzeyindeki ne Irak'ın güneyindeki ya da ortasındaki insanlarla Türkiye'nin herhangi bir derdi yok. Onlar bizim kardeşlerimizdir. Birçok acı ve tatlı hatırayı birlikte paylaştık, paylaşıyoruz. Dolayısıyla dost ve kardeşlerimize karşı bizim kati suretle art niyetimiz olamaz. Bu harekat, tümüyle, doğrudan doğruya PKK terör örgütüyle ilgilidir.''
     Türkiye'nin terörle mücadelede kararlı olduğunu vurgulayan Çiçek, ''Bunu herkesin çok iyi bilmesi lazım ve bunun altını da kalın çizgilerle çiziyoruz. Türkiye, kendi güvenliğini sağlamak noktasında üzerine düşeni her ne pahasına olursa olsun kararlılıkla sürdürecektir ve bu kararlılığımız devam ediyor. Ta ki bu bela ülkemizden, hatta bölgemizden uzaklaşıncaya kadar'' diye konuştu.
     Türk Silahlı Kuvvetlerinin zor kış şartları altında ülkenin güvenliği, birliği ve dirliği için bu operasyonları sürdürdüğünü belirten Çiçek, şöyle devam etti:
     ''Esas itibariyle bu harekatın neden yapıldığı iyi bilinince bu harekatların ne kadar süre olacağı da kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Biz oraya başka türlü maksatlarla girmiyoruz. Kimsenin konuyu başka türlü anlamasına gerek yok. Doğrudan doğruya PKK'yı etkisiz kılmak içindir. PKK'nın orada olduğu da kesindir. Bunu kimsenin inkar ettiği de yok. Dolayısıyla PKK orada olduğu sürece ve ihtiyaç duyuldukça, ihtiyaç duyulan süre kadar bu operasyonlar devam edecek ve sürdürülecektir.''
     ''Herkesin bilmesi gereken husus şudur: Harekat tamamlandığında Kuzey Irak'ta bulunan Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilgili birimleri tekrar görevleri başına Türkiye içine dönecektir'' diyen Çiçek, şunları kaydetti:
     ''Yine bilinmesi gereken başka bir husus, bildiğiniz gibi 5 Kasım 2007'de ABD Başkanı ile Sayın Başbakanımızın yaptığı görüşmeden sonra işleyen bir mekanizma var, bir sistem var. Türkiye, bu sistem çerçevesinde yapmakta olduğu harekatı ilgili tüm taraflara ve her seviyede bilgi vererek yapmaktadır. Şu an izah edilmekte olan operasyon için de ilgili tüm tarafların bilgisi vardır ve her seviyede de bilgilendirme yapılmıştır. Bunun dışındaki bir kısım değerlendirmeler konuyu başka mecralara saptırmak içindir. Gerek Silahlı Kuvvetlerimizin oradaki mevcudu veya bu operasyon sebebiyle, dış kamuoyunda şu veya bu şekilde bir kısım yanlış beyanlar, açıklamalar, değerlendirmeler yapılmaktadır. Bunların hiçbirisi doğru değildir. İtibar edilmesi gereken bilgi Genelkurmay Başkanlığımızın harekata yönelik açıklamalarıdır ve bizim de ihtiyaç hasıl oldukça yapacağımız açıklamalardır. Kamuoyunun bu çerçevede konuyu değerlendirmesini hasleten rica ediyoruz. İnşallah en kısa sürede maksat hasıl olur ve birliklerimizin tekrar ülkemize dönüşü olur.''

DEMİRTAŞ: KARA OPERASYONUNA DERHAL SON VERİLSİN

ANKARA - DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) sınır ötesi harekatının durdurulmasını istedi.
     DTP'li milletvekilleriyle Parlamentoda basın toplantısı düzenleyen Demirtaş, TSK'nın, dün başlattığı sınır ötesi kara harekatıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
     Sınır ötesi operasyonlara başından beri karşı olan tek partinin DTP olduğunu, bu süreçte sorunun çözümü için askeri yöntemler yerine, diyalog yöntemini önerdiklerini anlatan Demirtaş, Hükümetin; Kürt sorununu ''Diyalogla, demokratik adımlarla çözme'' seçeneğini kullanmadığını savundu. DTP'nin de ''Sesinin kısılmaya çalışıldığını'' iddia eden Demirtaş, gelinen noktada Türkiye'nin adım adım bölgesel bir savaşın içine sürüklendiğini ileri sürdü.
     Siyaset kurumunun sorumluluğunu yerine getirmediğini savunan Demirtaş, hükümetin ''Gerçek anlamda diplomatik girişimlerde bulunmadığını, askeri yöntemler dışında diyalog yöntemlerine başvurmadığını'' öne sürdü.
     Türkiye'nin adım adım sınır ötesi operasyona hazırlandığını ve bunu gerçekleştirdiğini belirten Demirtaş, şöyle konuştu:
     ''Bu aşamadan sonra, bu operasyonun tek hedefinin ve amacının PKK olduğundan şüpheliyiz, kaygılıyız. Çünkü bugüne kadar, bu yönlü alternatifleri kullanmayan hükümet, başka bir gündeme sahip olmalı ki askeri operasyonda ısrar etmiştir...Bütün çabamız kanı durdurmaya yönelikti. Kanın rengi kırmızıdır. Hangi vücuttan aktığına bakmaksızın, kanı durdurmaya çalıştık... Bu aşamadan sonra operasyonun çözüm değil, kaos getireceğinden büyük endişe duyuyoruz. Biz, operasyonlara PKK'yı savunmak için karşı çıkmadık. Türkiye'nin çıkarlarına uygun görmedik. Biz 'Operasyonlar dursun' derken, 'PKK'da eylemlerini durdursun' dedik. Yoksa 'Operasyonlar dursun, PKK'da istediği gibi saldırı yapsın' şeklinde bir düşüncemiz yoktu. Biz tümden çatışmaların durması gerektiğini savunduk.''

BEYAZ SARAY: ABD ÖNCEDEN BİLGİLENDİRİLDİ
WASHINGTON - Beyaz Saray, TSK'nın kuzey Irak'ta başlattığı kara operasyonuna ilişkin olarak ABD'nin önceden bilgilendirildiğini açıkladı.
     Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Türkiye'nin operasyonu terör örgütü PKK hedefleriyle sınırlandırılmasının istendiği belirtildi.

 



Bu haber 407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,024 µs