En Sıcak Konular

İRAN'A YENİ YAPTIRIM KARAR TASARISI BM'YE SUNULDU

22 Şubat 2008 08:52 tsi
İRAN'A YENİ YAPTIRIM KARAR TASARISI BM'YE SUNULDU Fransa ve İngiltere, BM Güvenlik Konseyi'ne, İran'a yaptırımlar öngören 3. karar tasarısını resmen sundu.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Fransa ve İngiltere, BM Güvenlik Konseyi'ne, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmadığı gerekçesiyle bu ülkeye yaptırımlar öngören 3. karar tasarısını resmen sundu.
      Konseyin 5 daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya) ile Almanya'nın hazırladığı karar tasarı, nükleer programda görev alabilecek kişi ve kullanılabilecek mallara seyahat yasağı; İran'ın mali kurumlarının daha sıkı denetimi ile İran'a hava ve deniz yoluyla gönderilen ya da bu ülkeden çıkan kargoların daha sıkı kontrolünü öngörüyor.
     Tasarı metninde, daha önceki karar tasarılarında bulunmayan, Konsey'e, İran'a karşı yaptırım uygulamalarını izleyecek ve 3 ayda bir rapor sunacak ''izleme kurulu'' kurabilme yetkisi de tanıyor.
     Tasarıda, BM üyesi ülkelerin, İran'ın nükleer programıyla ilişkisi olan ya da görev alan kişilerin ülke sınırlarına transit ya da doğrudan girmesi ve nükleer programda kullanılabilecek malzeme ve teknolojinin ticaretini de yasaklanıyor.
     Karar tasarısı, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradey'in 90 gün içinde İran'ın Konsey'in isteklerine uyup uymadığıyla ilgili bilgi veren bir rapor hazırlayıp kendisine sunmasını da öngörüyor. Tasarıda, İran'ın uranyum zenginleştirme ve yeniden işleme faaliyetlerini askıya alması durumunda, sözkonusu yaptırımların durdurulacağı, ancak İran'ın bu faaliyetlere devam etmesi durumunda yeni yaptırımlar getirileceği belirtiliyor.


Bu haber 384 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,593 µs