En Sıcak Konular

ÇELİK: BİR OLUMSUZ OLAYLA TERSANELERİN TÜMÜNÜ KAPANMAZ

21 Şubat 2008 13:15 tsi
ÇELİK: BİR OLUMSUZ OLAYLA TERSANELERİN TÜMÜNÜ KAPANMAZ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Tuzla Tersaneler bölgesinde meydana gelen iş kazaları ile ilgili olarak, ''Bir olumsuz olay oldu diye siz tersanelerin tümünü kapatamazsınız. Bunun bir prosedürü var'' dedi.

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Tuzla Tersaneler bölgesinde meydana gelen iş kazaları ile ilgili olarak, ''Bir olumsuz olay oldu diye siz tersanelerin tümünü kapatamazsınız. Bunun bir prosedürü var'' dedi.
     Çelik, Koop-İş Sendikası genel merkezinin açılış töreninde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Tuzla Tersaneler Bölgesinde 5 ay boyunca müfettişlerin görev yaptığını anlatan Çelik, çalışmaların 5 gün önce tamamlandığını bildirdi. Çelik, teftişlerde cezai müeyyideler uygulandığını, çok ciddi oranlarda idari para cezaları kesildiğini belirterek, kayıt dışı işçi çalıştıranlar ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen tüm tersanelerin hangi noktalarda olduklarını birebir tespit edildiğini belirtti.
     Faruk Çelik, bir kişinin ölümü bir yana, iş kazasına uğramasının bile herkesi üzeceğini ifade ederek, ''Bununla ilgili tedbirleri tabii ki almak gerekiyor ama Tuzla Tersaneleri bir şekil almış. Tersanecilik ve bu sahadaki gemi üretimi Türkiye'de yıldızlaşan sektör haline gelmiş. Örneğin yılda 5 gemi üretecek bir firma, bu yoğun talepten dolayı 8-10 gemi siparişi almaya başlamış. Kapasitesinin çok üzerinde siparişler alınmaya başlanmış ve bu dar alanda bu işler görülmeye çalışılmış'' diye konuştu.
     Çelik, bu yoğunlukta ağırlıklı olarak niteliksiz, vasıfsız işçilerin çok sağlıksız şartlarda çalıştırıldığını belirterek, alt iş verende çalışan yaklaşık 18 bin işçiye karşılık asıl iş verende çalışan 3 bin kişinin tabloyu net bir şekilde ortaya koyduğunu ifade etti. Bu fiili duruma karşı işçi, iş veren temsilcileriyle bir araya gelip, sıkıntıları tespit ettiklerini anlatan Çelik, taşeronluk sistemine karşı İş Kanunu'nun 2 . maddesiyle düzenleme getirdiklerini söyledi. Çelik, istihdam paketi içerisinde bu düzenlemeyi hayata geçireceklerini kaydetti.
     İşçilerin eğitimini artırmak için, hem çalışıp hem de eğitim görmelerini sağlayacak şekilde bir yapı oluşturmaya çalıştıklarını belirten Çelik, ''Bakanlığımızın yasal olarak üzerine düşen yetkiler neyse bunların tamamını şu anda ilgili süreçlerde bir saatlik bir tehir olmaksızın kullanmıştır ve kullanmaya devam edecektir. Umarız bu olaylarla bir daha karşılaşmayız'' dedi.

Bu haber 437 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,014 µs