En Sıcak Konular

BABACAN: IRAK'LA İLGİLİ GİZLİ BİR NİYETİMİZ YOK

20 Şubat 2008 12:44 tsi
BABACAN: IRAK'LA İLGİLİ GİZLİ BİR NİYETİMİZ YOK Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin Irak'la ilgili gizli bir niyetinin ve gündeminin olmadığını, bu konudaki politikasının son derece şeffaf olduğunu söyledi.

MOSKOVA - Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin Irak'la ilgili gizli bir niyetinin ve gündeminin olmadığını, bu konudaki politikasının son derece şeffaf olduğunu söyledi.
     Babacan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un daveti üzerine iki günlük resmi ziyaret için dün geldiği Moskova'da, Türk basın mensuplarıyla kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.
     Bir gazetecinin, Irak'ın kuzeyine yönelik operasyon konusundaki açıklamalarıyla ilgili sorusu üzerine Babacan, "Dün söylediğim şeyler, aylardır söylediğimiz ve yeni olmayan şeyler. Biz aylardır her türlü askeri enstrümanın bir seçenek olarak masada olduğunu zaten söylüyoruz" dedi.
     Bakan Babacan, bir başka soru üzerine Türkiye'nin Irak'la ilgili gizli bir niyetinin olmadığını, bu konudaki politikasının son derece şeffaf olduğunu vurgulayarak, "Kuzeydeki yönetimle olan sorunumuz PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmemesi. Son dönemde bazı olumlu beyanatlar var ama biz bu konuda terörle mücadele alanında somut adımlar bekliyoruz. Kuzey Irak'la iletişim kanallarımız var" diye konuştu.
     Bir soru üzerine, Irak'ın kuzeyine operasyon konusunda Rusya'yı daha önce bilgilendirdiklerini belirten Babacan, Rusya'dan bu konuda şu ana kadar olumsuz bir tepki almadıklarını ifade etti.
     Rusya'nın da PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmediği yolundaki soru üzerine Babacan, "Orada bir nüans var. Sadece terörist örgütler listesine koymadılar. Bunu bir süredir istişare ediyoruz. AB, NATO, ABD terör örgütü olarak kabul etmiş durumda. Uluslararası terörle mücadelede herkesin aynı sıfatı, herhangi bir ayrım gözetmeden kullanması gerekir" dedi.
     Dışişleri Bakanı Babacan, Ermenistan'daki cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili bir soru üzerine, eski Ermenistan yönetimine, sorunları oturup bir masada çözmeye hazır oldukları önerisini götürdüklerini, ancak bir karşılık alamadıklarını belirterek, "Umarız yeni yönetim diyaloğa daha açık olur. Biz sorunları görüşmeye hazırız" dedi.
     Bir gazetecinin, Nabucco doğal gaz boru hattı projesine Fransa'nın da dahil edilip edilmeyeceği yolundaki sorusuna Babacan, "Fransa'nın böyle bir arzusu var. Nabucco ile ilgili katılımcı bütün ülkelerin bu konuda bir konsensüs sağlaması gerekir" yanıtını verdi.
     Dışişleri Bakanı Ali Babacan, bir başka soru üzerine, Kosova konusunun Lavrov ile görüşmelerinde gündeme gelmesini beklediğini belirterek, "Bu konuda Türkiye ile Rusya'nın bakışları farklı. Rusya'nın tezini gayet iyi biliyoruz. Dışişleri bakanlıkları arasında bu konuda bir sürü danışma oldu. Rusya'nın verdiği tepki bir sürpriz değil, bizim tanımamız da bir sürpriz değil. Bizim açımızdan bir sorun yok" diye konuştu.

Bu haber 426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,352 µs