En Sıcak Konular

VELİLER İÇİN 'YOL HARİTASI'

19 Şubat 2008 11:01 tsi
 VELİLER İÇİN 'YOL HARİTASI' MEB, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı velilere, çocukların eğitiminde yardımcı olmak ve yeni müfredatı anlamalarını sağlayabilmek amacıyla için ''İlköğretim Veli Kılavuzu'' hazırladı.

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı görevinden ayrılan Prof. Dr. İrfan Erdoğan başkanlığında, velilere, çocukların eğitiminde yardımcı olmak ve yeni müfredatı anlamalarını sağlayabilmek amacıyla için ''İlköğretim Veli Kılavuzu'' hazırladı.
     MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı görevinden ayrılma kararı aldığını dün açıklayan Erdoğan, Bakanlıktaki son çalışmasını AA muhabirine anlattı.
     Bakanlığın ''http://ttkb.meb.gov.tr'' internet adresinde yayınlanan ''Öğrenciyi ve Programı Anlamaya Yardımcı İlköğretim Veli Kılavuzu'' isimli 108 sayfa ve üç bölümden oluşan kılavuz, 2008-2009 eğitim yılına kadar basımı yapılacak ve ilköğretim okullarında çocuğu bulunan tüm velilere ücretsiz olarak dağıtılacak.
     Kılavuzun birinci bölümünde, ilköğretim 1-8. sınıflar düzeyinde Türkçe, Matematik, Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler ile Fen ve Teknoloji derslerine ait içeriğin ve bazı kazanmaların evde aileler tarafından nasıl pekiştirilebileceğine ilişkin çeşitli öneriler sunuluyor. Öğrenci hangi sınıfa devam ediyorsa kılavuza konu edilen dersler için ayrılmış sayfalarda okulunda görmekte olduğu konu, bu konuya karşılık gelen kazanım ve bu kazanımın yerleşebilmesi için velinin ne tür katkılar sağlayabileceğine dair öneriler bulunuyor.
     İlköğretim 1-5. sınıf Türkçe dersinde ''dinleme öğrenme alanı'' için velilere, ''Çocuğunuzu yaşadığı günlük olayları evde sizinle paylaşması için cesaretlendirin. Çocuğunuzun aile toplantılarındaki sohbetlere katılmasına ve kafasına takılan konularda sorular sormasına izin verin'' yönünde, ''konuşma öğrenme alanı'' için ''Çocuğunuzla konuşurken göz teması kurmaya dikkat edin. Onu başkalarıyla konuşurken göz teması kurması gerektiği konusunda uyarın. Zaman zaman çocuğunuzla 'sessiz sinema' oyunu oynayın. Çocuğunuzla onu mutlu eden ya da üzen olaylar hakkında karşılıklı konuşun'' şeklinde öneriler tavsiye ediliyor.
     Kılavuzun ikinci bölümünde, yenilenen öğretim programlarında sıklıkla geçen ve velilerin çocuğuna yardımcı olması sırasında karşılaştıkları çeşitli kavram ve terimleri içeren sözlük yer alıyor. Bu bölümde ''akrostiş, akıl yürütme, ara disiplin, balık kılçığı, doğaçlama, simülasyon, tasvir, yoğuşma'' gibi ilköğretim programlarında geçen terim ve kavramlar yazılı ve çizimli olarak anlatılıyor.
     Son bölümde ise gelişim ve değişim içinde olan çocukların gelişim evrelerine göre davranış ve tutumlarında gösterdikleri değişiklikler karşısında çocuğuna karşı nasıl bir tavır takınması gerektiği konusunda veliler bilgilendiriliyor. Bu bölümde ''kaygı'', ''okul başarısızlığı'', ''okulda zorbalık ve şiddet'' gibi ''sorun'' olarak nitelendirilebilecek senaryolar ve bu senaryolara ilişkin çözüm önerilerine yer veriliyor.
     Erdoğan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, okulun çocuğa istenilen davranışları tek başına kazandırmasının yeterli olmadığını belirterek, ''Davranışların önemli bir kısmı ailenin katkısı ile oluşur. Aile katılımı, çocuğun okul başarısına etki eden en önemli etmenlerden biridir'' dedi.
     Veli Kılavuzunun, çocuğunun eğitim ve öğretim sürecine aktif olarak katılmak isteyen veliler için adeta bir ''yol haritası'' işlevi göreceğini ifade eden Erdoğan, ''Böylece veliler de bir anlamda öğretmen olacaklardır'' dedi.

Bu haber 372 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,904 µs