En Sıcak Konular

KOSOVA DÜNYANIN GÜNDEMİNE OTURDU

18 Şubat 2008 19:07 tsi
KOSOVA DÜNYANIN GÜNDEMİNE OTURDU Dün Bağımsızlığını ilan eden Kosova, ABD tarafından tanındı.Bazı ülkeler de tanıyacaklarını açıkladı...

NATO KONSEYİNDEN KOSOVA AÇIKLAMASI:

BRÜKSEL - NATO Konseyi, Kosova'daki barış ve istikrarı koruma gücü KFOR'un, BM Güvenlik Konseyinden aksine bir karar çıkmadıkça görevde kalacağını bildirdi.
     İttifak üyesi ülkelerin daimi temsilcilerinden oluşan siyasi karar organı NATO Konseyi, bugünkü toplantısının ardından yaptığı açıklamada, bağımsızlık ilanının ardından ittifakın Kosova'da barış ve istikrar sağlama görev ve hedefinde değişiklik olmayacağını duyurdu.
     Açıklamada, KFOR'un bu görevini planlara uygun ve tarafsız bir şekilde sürdüreceği, Kosova'da istikrar ve demokrasi isteyen NATO'nun sorumluluklarını üstlenmeye devam edeceği belirtildi.
     NATO Konseyi, Kosova'da etnik grupların korunması, yasalara saygı gösterilmesi, dini ve tarihi değerlerin korunması gibi unsurlara verdiği öncelikli öneme değindi.
     Açıklamada, ittifakın Kosova halkı, BM, AB ve diğer uluslararası kurumlarla yakın işbirliğini sürdüreceği de ifade edilirken olası şiddet olaylarına karşı tepkisiz kalınmayacağı uyarısında bulunuldu.

İNGİLTERE: TANIMAYA KARAR VERDİK

BRÜKSEL - İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Kosova'nın bağımsızlığını tanımaya karar verdiklerini söyledi.
     Miliband, Brüksel'deki Avrupa Birliği dışişleri bakanları toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "İngiliz hükümeti, Kosova'yı tanımaya karar verdi" dedi.

AVRUPA ÜLKELERİ BİR AYA KADAR BAĞIMSIZLIĞI TANIYACAK
BRÜKSEL - Avrupa ülkelerinin bir aya kadar Kosova'nın bağımsızlığını tanıyacağı bildirildi.
     İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Şubat ya da Mart ayında birçok Avrupa ülkesinin Kosova'yı tanıyacağını belirtti.
     İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema, ülkesi adına Kosova'yı tanımaya niyetli olduklarını bildirdi.
     Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de, Almanya ve AB ülkelerinin çoğunun demokratik bir Kosova'yı tanıyacağını söyledi.
BULGARİSTAN VE AVUSTURYA KOSOVA'YI TANIYACAK

SOFYA/VİYANA - Bulgaristan ve Avusturya, Kosova'nın bağımsızlığını tanımayı planladıklarını bildirdiler.
     Bulgaristan Dışişleri Bakanı İvalyo Kalfin, Brüksel'den Bulgar devlet radyosuna yaptığı açıklamada, "Bulgar hükümetine Kosovalı yetkililerle diplomatik ilişki kurmasını teklif edeceğim" dedi ve Bulgaristan'ın AB içindeki ortaklarıyla dayanışma içinde hareket edeceğini ifade etti.
     Kalfin, bununla birlikte Balkanlar'da istikrarın gerekliliğinde ısrar ettiklerini belirtti ve "Önümüzdeki haftalarda Bulgaristan Kosova'daki durumu yakından izleyecektir" dedi.
     Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik de AB dışişleri bakanları toplantısı için bulunduğu Brüksel'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Kosova'yı tanıma mektubunu yazma yetkisini vermesi için devlet başkanına öneride bulunacak hükümet toplantısının Çarşamba günü yapılmasını isteyeceğini söyledi.

AB, KOSOVA'NIN TANINMASINI ÜYE ÜLKELERE BIRAKTI
BRÜKSEL - AB dışişleri bakanları, Kosova'nın tanınması konusunda kararın üye ülkelerin yetkisinde olduğu konusunda uzlaştı.
     Dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi kararlarında, ''üye ülkelerin ulusal teamüllerine ve yasal normlarına dayanarak Kosova ile ilişkilerine karar vereceği'' kaydedildi.
     Kararlarda, bağımsızlık ilanının ardından Sırbistan ve Kosova'da meydana gelen şon şiddet olayları ve diplomatik temsilcilere yönelik saldırılar kınanarak, ilgili makamların AB vatandaşları ve mülklerinin güvenliği konusunda güvence vermesi istendi.
     AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Slovenya Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel, Kosova konusunda aldıkları kararla ''AB'nin bütünlüğünü koruduklarını'', Sırbistan'ı ve bütün Batı Balkanlar'ı AB yolunda teşvik ettiklerini belirtti.
     Rupel, Slovenya'nın Kosova'yı tanıyıp tanımayacağının sorulması üzerine ''prosedürün uzayacağını'', ilk bakanlar kurulu toplantısının Perşembe günü yapılacağını ve buradan Meclise öneri götürülmesi gerektiğini anlattı.
     AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ise Kosova konusunda AB Konseyinde ''ciddi ve sorumlu bir tartışma'' yaşandığını belirterek, ''dengeli kararlar aldıklarını ve Avrupa'nın birliğini tekrar gösterdiklerini'' söyledi.
     Rehn, Kosova'ya önümüzdeki yıllarda 1 milyar avrodan fazla mali katkıda bulunacaklarını ifade etti.
     AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ise Kosova'nın ''kendine özgü olduğunu ve kimse için örnek oluşturmayacağını'' savunarak, ''Bana 1999'dan beri Birleşmiş Milletler tarafından yönetilen başka bir örnek gösterebilir misiniz?'' diye sordu.
ABD KOSOVA'NIN BAĞIMSIZLIĞINI RESMEN TANIDI

WASHINGTON - ABD, Kosova'nın bağımsızlığını resmen tanıdı.
     ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice tarafından Washington'da yayımlanan yazılı açıklamada, ABD'nin dün Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın ''bağımsız ve egemen bir devlet'' olarak tanındığı belirtildi.

ERDOĞAN TAÇİ İLE GÖRÜŞTÜ 

Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kosova Başbakanı Haşim Taçi ile telefonla görüştü.
Başbakan Erdoğan, Kosova Başbakanı Taçi'yi telefonla aradı. Kosova'nın bağımsızlık kararının hayırlı olması temennisinde bulunan Erdoğan, Türkiye'nin, ''Balkanlar'da barış ve istikrarı önemsediğini'' söyledi.
Bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini kaydeden Erdoğan, Türkiye'nin, Balkanlar'da barış ve istikrarın oluşmasına ve gelişmesine katkıda bulunan bir ülke olduğunu, Türkler, Arnavutlar dahil olmak üzere, Kosova'yı oluşturan bütün unsurların birlik ve beraberliğinin Kosova'nın geleceğini güçlendireceğine inandığını ifade etti.

BELGRAD'DAKİ TÜRK ELÇİLİĞİNE SALDIRI

Öte yandan, Sırbistan'da Kosova'nın bağımsızlık ilanına karşı düzenlenen protesto eylemleri sırasında, Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliğinin de taşlı saldırıya uğradığı belirtildi.
AP ajansının haberine göre, Belgrad'da binlerce üniversite öğrencisi kent merkezinde yürüyüşe geçerek, "Kosova bizimdir" yazılı pankartlarla Kosova'nın bağımsızlığına karşı çıktı.
Haberde, dün başlayan ve bugün devam eden gösteriler sırasında protestocuların Türkiye Büyükelçiliği ile yakınındaki McDonalds's restoranını da taşladığı belirtildi.





Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,106 µs