En Sıcak Konular

'YASAKLI İLAÇ' KULLANIMI KOLAYLAŞTIRILIYOR

18 Şubat 2008 14:05 tsi
'YASAKLI İLAÇ' KULLANIMI KOLAYLAŞTIRILIYOR Gökhan Akengin - Müsabaka öncesi hastalanan ve kronik rahatsızlığı olan sporculara müjde... Tedavi amaçlı 'Yasaklı ilaç' kullanımı kolaylaştırılıyor.

 

ANKARA - Gökhan Akengin - Müsabaka öncesi hastalanan ve kronik rahatsızlığı olan sporculara müjde... Tedavi amaçlı ''Yasaklı ilaç'' kullanımı kolaylaştırılıyor.
Dünya Anti-Doping Ajansı'nın (WADA), Tedavi Amaçlı Kullanım İzni (TUE) standartlarını yenilemek için önemli bir çalışma başlattığını belirten Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Doping Uzmanı Dr. Kaya Livanelioğlu, ''Başta solunum yolu hastalıkları olmak üzere, kronik rahatsızlıkları bulunan sporcuların, mevcut prosedürlerle uğraşmasını engellemek ve özellikle yarışma öncesinde yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla bir nevi kolaylaştırılmış uygulamaya geçmek isteyen WADA, tüm ülkelerden görüş ve önerileri toplamaya başladı'' dedi.
WADA'nın, ilk etapta toplanan öneriler ışığında, özellikle yarışma öncesi gerekli olan ve sporcunun rahatsızlığıyla ilgili ayrıntılı verilerin toplanmasını zorunlu kılan hızlandırılmış TUE uygulamasının, bazı durumlarda kaldırılmasını benimsediğini vurgulayan Dr. Kaya Livanelioğlu, ''Solunum yolu ve sistemik yoldan uygulama yapılmayan, kortizon (GCS) tedavisi gerektiren hastalıklarda, basit bir deklarasyon yeterli olacak. Yeni bulunan teşhis ve tedavi değişikliklerinin, henüz kabul edilip hastalara uygulanmaya başlanmadan, ulusal anti-doping organizasyonlarına bildirilmesinin gerekli olduğu fikri benimsendi'' diye konuştu.
Sistemik ve solunum yolu ile yapılan kortizon tedavileri için TUE'nin gerekliliğinin devam ettiğini açıklayan Dr. Livanelioğlu, lokal uygulamaların da yasak olmayacağına dikkati çekerek, WADA'nın, kronik solunum yolu hastalıklarının halk arasında yaygın olduğunu ve tedavide sporcular için farklı bir yöntem gerektirmediği görüşünde olduğunu vurguladı.
Tedavi olma hakkının bir insan hakkı olduğunu vurgulayan Dr. Livanelioğlu, özellikle yarışma öncesinde ortaya çıkan rahatsızlıkların giderilmesi açısından, WADA'nın başlattığı çalışmanın sporcu için büyük şans olduğuna dikkati çekti.



Bu haber 473 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,710 µs