En Sıcak Konular

'KOSOVA BAĞIMSIZ'

17 Şubat 2008 17:50 tsi
'KOSOVA BAĞIMSIZ' Kosova Parlamentosu, bugünkü olağanüstü toplantısında, Sırbistan'dan bağımsızlığını oy birliğiyle kabul etti.

PRİŞTİNE -  Kosova Parlamentosu, bugünkü olağanüstü toplantısında, Sırbistan'dan bağımsızlığını oy birliğiyle kabul etti.
Bağımsızlık Bildirgesinin okunmasından sonra yapılan oylamaya 109 milletvekili katıldı. Toplantıya katılan milletvekilleri, Kosova'yı bağımsız yapan bildirgeyi açık oylamada oy birliğiyle ayakta alkışlayarak kabul etti.
Parlamentonun, aralarında Sırpların da bulunduğu 11 azınlık üyesi ise oylamaya katılmadı.
Parlamento Başkanı Yakup Krasniçi, oylamadan sonra yaptığı açıklamada, "Kosova bağımsız, egemen ve demokratik bir ülkedir. Milletvekilleri Kosova'yı bağımsız, egemen ve demokratik bir ülke ilan etme arzularını 17 Şubatta ifade etti" diye konuştu.

ABD BAĞIMSIZLIK İLANINI "NOT ETTİ"
ABD, Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmesini "not ettiğini" bildirdi. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Washington'un konuyu değerlendirdiği ve Avrupalı ortaklarıyla görüştüğü belirtildi.
Açıklamada, Kosova hükümetinin, BM'nin Kosova özel temsilcisi Martti Ahtisaari tarafından geliştirilen etnik azınlıkların korunması planına uyacağını açık biçimde taahhüt etmesinden ABD'nin memnuniyet duyduğu kaydedildi.
RUSYA'DAN SERT TEPKİ
Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Kosova'nın bağımsızlık ilan etmesinin kınandığı belirtilerek, BM Güvenlik Konseyinin acilen toplanması istendi. Açıklamada, Rusya'nın ayrıca BM ve NATO'dan, Kosova'nın bağımsızlık ilanının iptali için zaman geçirmeden harekete geçmesini istediği belirtildi.
BM GÜVENLİK KONSEYİ ACİLEN TOPLANACAK
BM diplomatik kaynakları, Güvenlik Konseyinin Rusya'nın talebi üzerine Kosova konusunda gün içinde acil olarak toplanacağını bildirdiler. Toplantının TSİ 20.00'de başlaması bekleniyor.
TADİÇ: HİÇBİR ZAMAN TANIMAYACAĞIZ
Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç de Kosova'nın bağımsızlığını hiçbir zaman kabul etmeyeceklerini söyledi. Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa da bağımsızlık ilanını kınayarak, Kosova'nın "sahte devlet" olduğunu söyledi.
ARNAVUTLUK MEMNUNİYETLE KARŞILADI
Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa ise Kosova'nın bağımsızlık ilanını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, 17 Şubat tarihinin Kosova'nın "yeniden doğuşu" olduğunu söyledi.
FRANSA: KOSOVA'YA İYİ ŞANSLAR
Kudüs'ü ziyaret etmekte olan Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, bağımsızlık ilan eden Kosova'ya "iyi şanslar" diledi. Kouchner, bu gelişmeyi uluslararası toplum ve Avrupa'nın bir başarısı olarak niteleyerek, "Bunun acılara son vereceği aşikar" dedi.
ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA TANIMA İSTEYECEK
Kosova'nın bağımsızlık ilanının ardından, Gürcistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya da Rusya ve BM'den bağımsızlıklarının tanınmasını isteyeceklerini açıkladı.




Bu haber 432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,850 µs