En Sıcak Konular

HİSSE SENETLERİ GEÇEN HAFTA ORTALAMA YÜZDE 5,59 DEĞER KAZANDI

16 Şubat 2008 14:39 tsi
HİSSE SENETLERİ GEÇEN HAFTA ORTALAMA YÜZDE 5,59 DEĞER KAZANDI İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisse senetleri geçen hafta ortalama yüzde 5,59 oranında değer kazandı.

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisse senetleri geçen hafta ortalama yüzde 5,59 oranında değer kazandı.
     Dünya piyasaları, ABD ekonomisindeki yavaşlama belirtileri ile son yılların en sert düşüşlerini gösterdi.
     Haftaya belirsiz bir havada başlayan borsalarda, haftanın ilk gününde panik satışlar yaşandı. Tüm dünya piyasalarında yaşanan panik havası, ABD'li milyarder Warren Buffett'in kendisine ait olan Berkshire Hathaway Inc. Holding şirketinin Ambac, Financial Group Inc., MBIA Inc. gibi sıkıntıda olan bono garantör şirketlerine 800 milyar dolara kadar ikinci derece sigorta sağlayabileceğini teklif etmesiyle bahar havasına döndü.
     Bu haberle birlikte ABD de açıklanan verilerin beklentilerin üzerinde gelmesi ile moral depolayan borsalar yükseliş eğilimini sürdürdü. Yaşanan olumlu hava İMKB'de de etkisini gösterdi. Hafta başında OECD'nin Türkiye'yi, risk kategorisinde 5 düzeyinden 4 düzeyine yükseltmesi, Merkez bankasının fazileri 0,25 puan düşürmesi gibi haberler çıkışı destekledi.
     Hisse senetleri haftaya ortalama yüzde 1,47'lik düşüşle başladı. Sonraki üç gün boyunce ise hızlı bir çıkış yaşandı. Hisse senetleri Salı günü ortalama yüzde 5,31, Çarşamba günü ortalama yüzde 2,79 ve Perşembe günü de ortalama yüzde 1,66 oranında değer kazandı. Haftanın son günü gözlenen kar satışlarıyla yön yine eksiye döndü ve hisse senetleri ortalama yüzde 2,61'lik bir düşüşle haftayı tamamladı.
     Borsa, sert iniş-çıkışların dikkat çektiği bir seyir sonunda haftayı artışla kapattı. İMKB Tahvil ve Bono Piyasası'ndaki oranlarda sakin bir seyir izlendi. YTL karşısında dolar gerilerken avro değer kazandı. Altın fiyatları geçen haftayı düşüşle tamamladı. Mevduat faizlerinin ortalamalarında herhangi bir değişim olmadı.
     Hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 5,59 oranında değer kazandı. 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı yüzde 0,71, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 0,42 düştü. Yatırım fonlarının seyrini izleyen A.A Fon Endeksi geçen hafta ortalama yüzde 0,67 oranında yükseldi. Önceki hafta sonundaki oranlara göre, 1 aylık mevduat faizinin haftalık net getirisi yüzde 0,28, haftalık reponun net getirisi yüzde 0,27 olarak gerçekleşti.
     Geçen hafta YTL karşısında dolar gerilerken avro değer kazandı. İstanbul serbest döviz piyasasında alınıp satılan ABD Doları Yeni Türk Lirası karşısında bir önceki hafta sonuna göre yüzde 0,83 değer yitirirken, avro yüzde 0,51 artış kaydetti.
     Serbest piyasada önceki hafta sonuna göre ABD Doları'nın Yeni Türk Lirası satış fiyatı 0,0100 YTL gerileyerek 1,1970 YTL'ye inerken, avronun satış fiyatı 0,0090 YTL yükselerek 1,7590 YTL'ye çıktı.
     İngiliz Sterlinin satış fiyatı 0,0050 YTL artarak 2,3550 YTL, İsviçre Frangının satış fiyatı 0,0050 YTL artarak 1,0950 YTL oldu.
     Kapalıçarşı'da alınıp satılan 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı haftalık bazda yüzde 0,71, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 0,42 düştü.
     Dünkü kapanış itibariyle külçe altının gram satış fiyatı 35,00 YTL'ye, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da 235,00 YTL'ye geriledi.
     İstanbul Altın Borsası'nda (İAB) 24 ayar altının gram fiyatı ise haftalık bazda yüzde 0,32 artarak 34,61 YTL'ye çıktı.

Bu haber 432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,551 µs