En Sıcak Konular

DİYABET 'GİZLİ DÜŞMAN'

16 Şubat 2008 13:36 tsi
DİYABET 'GİZLİ DÜŞMAN' Prof. Dr. Satman, diyabetin kronik bir hastalık olduğunu ve erişkinlerde diyabet görülme sıklığının yüzde 7'lere vardığını belirtti.

İSTANBUL- İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Saymanı Prof. Dr. İlhan Satman, Türkiye'de 2 milyon 850 bin erişkin diyabetli bulunduğunu; yaklaşık aynı oranda da gizli diyabetik olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Prof. Dr. Satman, diyabetin kronik bir hastalık olduğunu ve erişkinlerde diyabet görülme sıklığının yüzde 7'lere vardığını belirtti.

Türkiye'de yaklaşık 2 milyon 850 bin diyabetli bulunduğunu; aynı oranda da gizli diyabetik olduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Satman, "Toplam diyabetli sayısı 5 milyonun üzerindedir. Diyabetli hastaların kalp ve damar hastalığı geçirme riski, diyabetik olmayanlara göre 5 kat fazladır" dedi.

Obezite ve yaşlanma :

Prof. Dr. Satman, her 4 diyabetik hastadan 3'ünün koroner arter hastalığı yüzünden yaşamını yitirdiğine dikkati çekerek, "Diyabet, kanıtlanmış koroner arter hastalığına eşit derecede risk taşımaktadır. Diyabet de yüksek risk demektir. Modern (hareketsiz) yaşam tarzı, sosyokültürel alışkanlıklara bağlı olarak ortaya çıkan obezite ve yaşlanma diyabet sıklığını artırıyor" diye konuştu.

Obezitenin artması ile çocuk yaşlarda bile yetişkin tip diyabetin ortaya çıkmaya başladığını ifade eden Satman, şöyle devam etti:

"Kadınlarda diyabet ve yüksek tansiyon sıklığı erkeklere göre daha fazla. Yüksek kolesterol de kalp ve damar hastalığı riskini artıran en önemli faktörlerden biridir. Yüksek kolesterol ve diyabet, kalp ve damar hastalıklarına yol açmaktadır. Hastanın, bu hastalıkla yaşamayı bilmesi gerekir. Hastalık kronik olduğu için tamamen yok olması söz konusu değildir. Tedavilerin amacı, hastaya daha kaliteli ve sağlıklı yaşam koşulları sunabilmektir."



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,198 µs