En Sıcak Konular

MALİKİ: TÜRKİYE GİRİŞİMLERDE BULUNMALI

15 Şubat 2008 23:39 tsi
 MALİKİ: TÜRKİYE GİRİŞİMLERDE BULUNMALI Filistin Ulusal Yönetimi Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki, Annapolis Konferansı'nın katılımcısı olan Türkiye'ye, konferansın kararlarının uygulanması için harekete geçmesi çağrısında bulundu.

ANKARA - Filistin Ulusal Yönetimi Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki, Annapolis Konferansı'nın katılımcısı olan Türkiye'ye, konferansın kararlarının uygulanması için harekete geçmesi çağrısında bulundu.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Ulusal Yönetimi'nin Avrupa ve Orta Asya'daki büyükelçileriyle biraraya geldi.
     Büyükelçilerle toplantıların başkanlığını yapan Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki, yaptığı konuşmada, Filistin hükümeti adına Başbakan Erdoğan ve Türk hükümetine teşekkür ederek, İsrail'in ambargosu nedeniyle büyükelçilerin toplantılarını kendi topraklarında yapamadıklarını hatırlattı.
     Maliki, yalnızca bu toplantı için değil, Türkiye'nin şimdiye dek Filistin sorununa verdiği maddi ve manevi tüm destekler için teşekkür ederek, son Paris konferansında Türkiye'nin vaadettiği ekonomik yardımlardan dolayı minettarlığını dile getirdi.
     Başbakan Erodoğan'a, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakan Selam Feyyad'ın selamlarını getirdiğini ifade eden Maliki, Filistin yönetimi olarak her zaman barıştan yana olduklarını anlattı.
     Maliki, istedikleri barışın ciddi müzakereler sonucu elde edilmiş, başkenti Kudüs olan demokratik bir Filistin devletinin kurulmasını öngören, İsrail'in işgalini sona erdiren, Filistin toprakları üzerindeki ambargoların kalktığı, Filistin halkının özgür ve onurlu bir biçimde yaşadığı ve toparlayıcı türde bir barış olduğunu kaydetti.
     Maliki, Annapolis Konferansı'na giderken pek çok umutları olduğunu ve konferansın sonunda müzakerelere başlanacağını beklediklerini ifade ederek, ancak bu beklentilerinden hiçbirinin gerçekleşmediğini, tersine İsrail'in, Filistin halkına daha çok baskı uygulamaya başladığını dile getirdi.
     Annapolis'in tarihi bir dönemeç olmasını umduklarını, ancak bu umutlarının da boşa çıktığını belirten Maliki, Filistin halkının büyük bir trajedi içinde olduğunu ve uluslararası toplumun derhal harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
     Konuk bakan, bir an önce görüşmelere başlanmasını istediklerini belirterek, Refah kapısının açılması ve böylelikle Filistin halkının özgürlüğüne kavuşması gerektiğini de bildirdi.
     Maliki, Annapolis Konferansı'na katılan ülkeler arasında Türkiye'nin de yer aldığını hatırlatarak, bu nedenle diğer ülkeler gibi Türkiye'nin de bu konferansta alınan kararlar konusunda ahlaki, yasal ve siyasal açılardan sorumlulukları bulunduğunu vurguladı.
     Annapolis kararlarının yerine getirilmesi çağrısında bulunan Maliki, ''Türkiye de siyasal ağırlığı, saygınlığı, bölgedeki önemi ile İsrail ve ABD nezdinde girişimlerde bulunmalı'' diye konuştu. Türkiye'nin şimdiye dek Filistin halkına yönelik sorumluluklarını yerine getirmekten hiç vazgeçmediğini ve bunun için minnettar olduklarını belirten Maliki, en büyük isteklerinin, Gazze'nin içinde bulunduğu acılara son verilmesi ve ambargoların kaldırılması olduğunu sözlerine ekledi.


Bu haber 425 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,741 µs