Katolik dünyasının en kutsal isimlerinden olan ve bu yıl içinde azize ilan edilmesi beklenen Rahibe Teresa’nın, hayatının son 50 yılında Tanrı’nın varlığını sorguladığı ortaya çıktı.
Hz. İsa ile iletişim kurabildiğine inanılan Teresa, Rahip Michael Van Der Peet adında bir dostuna yazdığı mektuplarda bu iletişimin ölümünden yıllar önce kesildiğini ve hayatının son 50 yılı boyunca sokaklarda sahte bir gülümsemeyle dolaşmak zorunda kaldığını söylüyor.
Teresa eve dönüp yalnız başına kaldığında Tanrı’nın ve cennet cehennemin varlığını sorguladığını ve büyük şüphe duyduğunu yazıyor. Mektuplarda “Cehennemde yaşıyor gibiyim. Tanrının ve cennetin varlığından şüphe eder oldum. Herkese kalbim Tanrı’nın aşkıyla dolu gibi davranıyorum. Ama yanımda olsan ikiyüzlülüğümü görürdün” gibi ifadeler de yer alıyor.
İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan makale, "Rahibe Teresa ateist miydi?" başlığıyla verildi.
Gazete, Rahibe Teresa'nın üst düzey rahiplere, sırdaşlarına ve dostlarına yazdığı gizli mektupları da yayımladı.
Rahibe Teresa'nın bu mektuplarda, "Dua etmeyi bıraktım" dediği dikkat çekiyor.
Rahibe Teresa Kimdir?
Asıl adı Agnes Gonxha Bojaxhiu olan Rahibe Teresa, 1910 yılında Arnavutluk'ta doğar.
18 yaşına geldiğinde ise, İrlanda'daki Our Lady of Loreto Rahibelerinin okuluna katılır.
Dublin ve Hindistan-Darjeeling'de eğitim alır ve 1937'de dini ant içer.
Kalküta'daki Roma Katolik Lisesi'nde müdür olarak görevini sürdürürken sokaklardaki salgın hastalık ve ölümler nedeniyle buradan bir başka yere tayin edilir.
1948'de manastırdaki konumundan ayrılır ve hastalara yardım amaçlı önderlik etmek için izin alır.
1950'de Rahibe Teresa ve yardımcıları Kalküta başpiskoposu altında Yardım Misyonerleri olarak geliştirilirler. 1965'de bu kurum Papa IV. Paul tarafından papalık makamına bağlı bir dinsel örgüt olarak tanınır.
Dini birliğe kabul edilmeden önce gerekli olan zaruret, iffet ve itaatkârlığa dayanan üç ana yemine, yoksullara ve düşkünlere yardım etme yemini de ekler.Rahibe Teresa bu andı İsa'nın somutlaştırılması olarak tanımlar. Böylelikle dini yeminin ve dini görevlerin sınırını insanlığa yardım etme boyutlarına taşır.
1952'de Rahibe Teresa muhtaçlar için Saf Kalp Evi'ni (Nirmal Hriday) açar. Zaman içerisinde bu çalışmasını 5 kıtaya yayar. Bütün emeklerine karşılık 1979'da Nobel Barış Ödülü'ne layık görülür.
1990'da kötüye giden sağlığı nedeniyle etkinliklerini azalan Rahibe Teresa, 1997'de kalp kirizi geçirip hayatınıkaybeder
Bugün özellikle Hindistan başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında Rahibe Teresa'ının açtığı, yardıma muhtaçlar için sığınma evleri vardır. 87 yıllık yaşamını fakirlere, hastalara ve yardıma muhtaç kişilere adamıştır.
Yorumlar
+ Yorum Ekle