En Sıcak Konular

Türkiye 2026’daki İklim Müzakerelerine Ev Sahipliği Yapmak için Aday Oldu

13 Haziran 2023 23:46 tsi
IISD Dünya Müzakereleri Bülteni’ne göre, Almanya’daki yıllık Bonn iklim görüşmelerinde Türkiye, COP31’e ev sahipliği yapmak için teklif verebileceklerini belirtti.

Türkiye 2026’daki İklim Müzakerelerine Ev Sahipliği Yapmak için Aday Oldu

IISD Dünya Müzakereleri Bülteni’ne göre, Almanya’daki yıllık Bonn iklim görüşmelerinde Türkiye, COP31’e ev sahipliği yapmak için teklif verebileceklerini belirtti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Türkiye’nin görüşmelere ev sahipliği yapmayı “isteyeceğini” söyledi. Birpınar, belirli bir şehir adı vermedi. Türkiye ve Avustralya, 2026’daki iklim müzakerelerine ev sahipliği yapma tekliflerinde Batı Avrupa, Kuzey Amerika ve Yeni Zelanda’nın desteği için yarışacak. Dünyanın en yüksek profilli iki haftalık iklim zirvesinin yeri, Birleşmiş Milletler bölgelerinden seçiliyor. 2026’da sıra Avustralya ve Türkiye’yi de içine alan “Batı Avrupa ve Diğerleri” grubuna gelecek. Gruptaki hükümet müzakerecileri ev sahibine 2025’teki COP30’dan önce karar verecek. Bu ülkeler arasında ABD, Kanada, Yeni Zelanda, Yunanistan, İsrail ile Batı Avrupa yer alıyor.

İstanbul’un En Önemli 3 Çevre Sorunu Sıralandı: Su Kirliliği, Atık Yönetimi ve Hava Kirliliği

Çevre Mühendisleri Odası’nın 31 Mayıs 2011‘de Hopa’da HES karşıtı mücadelede yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun ölüm yıl dönümünü ve Gezi Direnişinin başlangıç gününü referans alarak ilan ettiği 31 Mayıs-5 Haziran “Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası” kapsamında 2023 İstanbul Çevre Durum Raporu’nu yayımladı. Raporu Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube’sinde Yönetim Kurulu Sekreteri Zeynep Karamanlı sundu. Raporda İstanbul’un en önemli üç çevre sorunu su kirliliği, atık yönetimi ve hava kirliliği olarak sıralandı.

Türkiye Sağlık Sistemi Depremlere ve İklim Değişikliğine Karşı Güçlendirilmeli

ÇİSİP çatısı altında bir araya gelen STK’lar ve sağlık uzmanları, Kahramanmaraş depremlerinde yaşananların dirençli bir sağlık sistemine duyulan acil ihtiyacı gösterdiğine dikkat çekerek, afetlere ve iklim değişikliğine karşı Türkiye’deki sağlık sisteminin güçlendirilmesi çağrısında bulundu. Proje kapsamında hazırlanan bildiriye göre, iklim değişikliği insanlığın karşı karşıya kaldığı en büyük sağlık tehdidi. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)’ne göre iklim değişikliğine bağlı ortaya çıkacak milyonlarca ölümü engellemek için ortalama sıcaklık artışının en fazla 1.5 derece ile sınırlandırılması gerekiyor.

Atmosferdeki Karbondioksit Oranı Endüstri Öncesi Seviyeden Yüzde 50 Daha Yüksek

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ve Scripps Enstitüsü, Hawaii’deki Mauna Loa Atmosferik Temel Gözlemevi’ndeki son verilerini paylaştı. Buna göre atmosferdeki karbondioksit oranı, Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 3 ppm arttı ve 424 ppm’e ulaştı. NOAA’nın ortalama ölçümü 424 ppm çıktı. Bağımsız bir sicile sahip olan Scripps ise Mayıs ayında ortalama 423,78 ppm ölçüm yaptı ve yine bir önceki yıla göre 3 ppm artış gösterdi. Kuzey Yarımküre’de karbondioksitin zirve yaptığı ay olması nedeniyle ölçümler Mayıs ayında alınıyor. Mauna Loa’daki istasyon, seviyenin 320 ppm’den az olduğu 1958’den beri atmosferdeki karbondioksiti ölçüyor. NOAA Yöneticisi Rick Spinrad’ın “insan faaliyetinin doğrudan bir sonucu” olarak adlandırdığı olayda istikrarlı bir artış yaşanıyor.

Fosil Yakıtlardan Aşamalı Çıkışın COP28 Gündemine Girip Girmeyeceği Belirsiz

COP28’in ev sahibi Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) üst düzey yetkili Majid Al Suwaidi, Kasım ayında başlayacak olan konferansın gündeminde fosil yakıtlardan aşamalı çıkışın olup olmayacağı konusunda hükümetlerin fikir birliği sağlamadığını söyledi. Al Suwaidi, “Bu tartışmanın iki tarafı var. Tartışmanın bir tarafında, fosil yakıtların kademeli olarak sonlandırılmasına yönelik bir dil görmek isteyen birçok kişi var. Fakat bu dilin nasıl formüle edilmesi gerektiği konusunda farklı görüşler de var. Bu sürecin amacı bu farklı görüşlere sahip herkesi bir araya getirmek ve herkes için işe yarayan ortak zemini bulmak” dedi. BAE, ülkenin ulusal petrol şirketi Adnoc’un başkanı Sultan Al Jaber’i COP28’in başkanı olarak seçmesi nedeniyle eleştiri yağmuruna tutulmuştu. Adnoc, petrol ve gaz üretim kapasitesinde büyük artışlar planlıyor.

İklim Haber





Bu haber 389 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,087 µs