En Sıcak Konular

2023 İstanbul Konut Aidat Raporu Yayınlandı

30 Ocak 2023 18:10 tsi
2023 İstanbul Konut Aidat Raporu Yayınlandı Gayrimenkul Teknoloji Platfomu Tapusor İstanbul’un 39 ilçesinde site içi ve site dışı aidat rakamlarını incelediği İstanbul Konut Aidat Raporunu yayınlandı.

2023 İstanbul Konut Aidat Raporu Yayınlandı
 
Gayrimenkul Teknoloji Platfomu Tapusor İstanbul’un 39 ilçesinde site içi ve site dışı aidat rakamlarını incelediği İstanbul Konut Aidat Raporunu yayınlandı. 

Enflasyon oranlarında yaşanan artış aidat fiyatlarını da etkiledi. Kat malikleri tarafından ortak kullanım alanlarında bulunan hizmet ve altyapı maliyetlerini karşılamak için ödenen aidat miktarları son günlerde büyük tartışmalara yol açıyor. Öyle ki; bakım, onarım, temizlik, güvenlik, çevre düzenlemesi v.b gider kalemlerinin yer aldığı bütçeyi denkleştirmek için fiyat güncellemesi yapan site yönetimleri protestolara maruz kalabiliyor.

Gayrimenkul sektörünün en kapsamlı veri havuzunu oluşturan Tapusor.com'un 2022 Ocak - 2023 Ocak aylarını karşılaştırdığı Aidat Raporu’na göre İstanbul’da ortalama aidatlar site içerisinde %107 site dışında %118 artış gösterdi. Sarıyer, Beykoz, Beyoğlu, Çatalca, Esenler, Zeytinburnu, Silivri, Fatih, Bakırköy, Şişli, Kadıköy, Beşiktaş, Bayrampaşa, Kartal, Sultanbeyli, Çekmeköy, Kâğıthane, Küçükçekmece, Pendik, Üsküdar, Ataşehir olmak üzere İstanbul’da 21 ilçede konut aidat fiyatlarında %100’ün üzerinde artış gözlemlendi. 

Çalışanların maaşı, vergi, sigorta giderleri, sosyal tesisler, otopark, spor alanları havuz bakımı gibi hizmetleri içerisinde barındıran sitelerde en yüksek aidat ödeyen ilçe ortalama 1.971 TL ile Şişli olurken en düşük aidat ödemesi 423 TL ile Arnavutköy ilçesinde gerçekleşti. Aidat fiyatı en fazla artan ilçe %175 ile Çekmeköy ve Kartal olurken Pendik %172 ve Küçükçekmece %129 artış yaşadı. Kâğıthane %114, Sarıyer %113 ve Kadıköy %110 değer artışıyla dikkat çeken ilçelerin başında geliyor.

İstanbul’da konut aidat ödemeleri site dışı mülklerde de artmaya devam ediyor. Genel temizlik, elektrik, asansör bakımı gibi ortak giderlerin daha sınırlı olduğu konutların bulunduğu Zeytinburnu, Bağcılar, Avcılar, Bayrampaşa, Bahçelievler gibi ilçelerde 50-60 TL olan aidat rakamları yılsonunda 150-200 TL’ye ulaştı. Site dışı aidatların en fazla arttığı ilçe %140 ile Arnavutköy, %133 ile Esenler ve %100 üzeri artışla Üsküdar, Sultanbeyli, Ataşehir, Pendik ve Silivri ilçeleri oldu.

Site dışı aidat ödemelerinde ilk sırayı 533 TL ile Sarıyer ve Beyoğlu paylaşıyor. Bu ilçeleri 420 TL ile Kadıköy ve 359 TL ile Beşiktaş ve 275 TL ile Bakırköy ilçeleri takip ediyor.

Bazı site aidatlarını incelendiğinde İstanbul’daki ortalama kira fiyatlarını geçen bir tablo karşılaşmaktayız. Beykoz’da bulunan bir villa sitesi 11 bin TL ile İstanbul’da en yüksek aidat ödemesi talep ediliyor. Sarıyer Kilyos’ta bulunan villalarda 10 bin TL, Kadıköy Kalamış’taki rezidanslarda 8.000 TL, Beşiktaş Kanyon’daki rezidanslarda 7 bin 500 TL ve Bakırköy Florya’daki bahçe dublekslerin aidatları 5 bin 500 TL olarak tespit ediliyor. 

    


Site yönetimi, giderlerini karşılamak için aidatları arttırabilir. Bu giderler arasında, site içi temizlik, güvenlik, bakım, yerleşim alanlarının kullanımı ve yıllık mali giderler gibi konular yer alabilir. 

Site yönetimi, site içinde yeni yatırımlar yapmak için aidatları arttırabilir. Örneğin, site içinde su tesisatını yenilemek, yerleşim alanlarını yenilemek veya yeni hizmetler sağlamak gibi. 

Genel ekonomik durum, aidatları etkileyebilir. Örneğin, enflasyon oranlarının yükselmesi aidatları arttırmak için zorunlu hale getirebilir. 
 
Site aidatları, piyasa koşullarına da bağlı olarak değişebilir. Örneğin, emlak piyasasındaki talebin arttığı bir dönemde, aidatlar da yükselebilir. 
  
Yerel yönetmelikler ve yasalar, aidatları etkileyebilir. Örneğin, yerel hükümetlerin aidatları düzenleme veya sınırlandırma politikaları oluşturması aidatları etkileyebilir. Yerel hükümetler tarafından uygulanan vergiler ve harçlar, site yönetiminin giderlerini arttırabilir ve bu da aidatları etkileyebilir.

Site içinde sunulan hizmetlerin niteliği ve kullanımı, aidatları etkileyebilir. Örneğin, site içinde havuz, fitness merkezi, otopark gibi ek hizmetler sunuluyorsa, aidatlar daha yüksek olabilir. Sonuç olarak, site aidatlarının artmasının birçok nedeni olabilir ve bunlar arasında yönetim masrafları, site içi yatırımlar, ekonomik etkenler, piyasa koşulları, yasa ve yönetmelikler ve site kullanımı ve hizmetleri yer alabilir. Bu nedenlerin hepsi aidatları etkileyebilir ve bir arada değerlendirilmelidir.



Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,454 µs