En Sıcak Konular

ÇAĞLAYAN: DEVLET ÇORAP ÜRETMEZ

12 Şubat 2008 20:17 tsi
ÇAĞLAYAN: DEVLET ÇORAP ÜRETMEZ Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, devletin çorap, panzer üretmeyeceği gibi kayısı da satın almayacağını, bunun özel sektörün işi olduğunu söyledi.

MALATYA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, devletin çorap, panzer üretmeyeceği gibi kayısı da satın almayacağını, bunun özel sektörün işi olduğunu söyledi.  
 
Bakan Çağlayan, AK Parti il binasında partililerle bir araya gelmesinin ardından Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MTSO) gerçekleştirilen istişare değerlendirme toplantısına katıldı.

Zafer Çağlayan, Malatya'da yaptıkları incelemelerle Malatya sanayisinin ''MR''ını çektiklerini ifade ederek, kayısıyı sanayileştirmek için bundan sonraki süreçte neler yapılabileceğinin konuşulması gerektiğini kaydetti.

Bakan Çağlayan, yaptığı konuşmada, 2001 yılı ve öncesini bir daha hatırlanmamak üzere bir kenara koyduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Malatya'da gün boyu milletvekillerimiz, Sayın Valimiz ve sanayicilerimizle yaptığımız inceleme ve çalışmalarla Malatya sanayisinin adeta MR'ını çektik. Gittiğimiz, ziyaret ettiğimiz her yerde bizlere Malatya'nın kayısısı ikram edildi. Malatya'nın bu değerli ürününün sanayileşmesi gerekir. Devletin kayısı alması isteniyor ancak şunu belirtmek gerekir ki, devlet çorap üretmez, devlet panzer üretmez, devlet kayısı da almaz. Bunlar özel sektörün yapacağı işlerdir. Bizler her ürünü yerinde destekleyebiliriz. Onun pazarını özel sektör oluşturur. Türkiye'nin genel ekonomik durumuna baktığımızda 2001 yılı ve öncesini kapatıp bir daha hatırlanmamak üzere bir kenara bırakıyorum. Ancak 2002 yılı sonrasındaki süreçte Türkiye çok ciddi bir ilerleme kaydetmiştir. Öncesinde Türkiye'de hormonlu bir büyüme söz konusuyken şu anda ki büyüme ve ilerleme sağlıklı ve ciddi bir ilerlemedir.''

Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz ise yaptığı konuşmada, Malatya'da kayısı dışında pazar sahibi olan ürünlerde de ciddi ilerlemeler kaydedildiğini ifade ederek, ''Yılın 12 ayı pazar bulabilen kesme çiçek üretiminde Malatya'da ciddi üretimler gerçekleştirilmiş ve ihracat yapabilmiştir'' dedi.

Toplantıda konuşması için söz verilen MESOB Başkanı Şevket Keskin de, kayısının desteklenmesi noktasında devletin de kurum ve kuruluşlarda tüketilmek üzere kayısı almasının Malatya'da ciddi faydalar sağlayacağını belirterek, şunları söyledi:

''Kayısıyı sadece Malatya'nın ürünü olarak görülmesini doğru bulmuyorum. Çünkü Malatya'da ve Malatya dışından binlerce insan direkt ve ya dolaylı olarak kayısıdan elde ettikleri gelirle geçimlerini sağlıyorlar. Bu nedenle devletin kurumlarında da kayısı tüketilmesini sağlamak amacıyla devlet tarafından 40-50 bin ton kayısının alınması ciddi katkılar sağlayacaktır. Sizlerden fındığa verilen destek kadar destek bekliyoruz.''

-KAYISIBİRLİK'İN KAPATILMASI-

MTSO'daki toplantıda kayısı üreticilerinin örgütü Kayısıbirlik'in durumuna da değinen Bakan Çağlayan, şunları söyledi:

''Kayısıbirlik konusunda yapılacak hiç bir şey yok. En kısa, kestirme cevap bu. Yapılacakların hepsi yapılmıştır. Birlikler konusunda devletin çok büyük kaynakları heba edilmiş, heba olmuştur. Kayısıbirlik kendisine verilen borçları ödeyemez hale gelmiştir. Size şunu çok rahat söyleyebilirim. Bir şirket zarar ederse, yıkıntıya giderse o şirket yönetimi her problemin çözmesi gerekir. Verilen borçlar ödenemez hale gelmiştir. Başka birliklerden alınan borçlar bile ödenemez hale gelmiştir. Bu konuda tavsiyem başka arayışlara girmenizdir. Belki beklediğiniz cevap bu değildi ama verilen cevap bu. Söylenecek başka cevap yok. Birliklere bugüne kadar 70 milyon insanın üzerinden çıkan kaynaklar aktarılmıştır. Dünya Bankası yeniden yapılandırılma kurulu çalışmalarına rağmen bu durumun daha fazla ileri götürülmesi mümkün değildir. Bundan daha fazla bir şey beklemenin faydası yoktur ve yeniden yapılandırılma için Dünya Bankasının verdiği süre de bu yıl sonunda bitecek. Bu yıl sonunda çıkıp milletimize ne aldık, kime ne verdik hesabını vereceğiz. Sadece Kayısıbirlik için söylemiyorum. Birçok birlik iyi yönetilememiş ve lüzumundan fazla insan alınmıştır. Kayısıbirlik'in faaliyetleri yoktur.''

Kayısı İhracatçı Birliği kurulması talepleri ile ilgili ise Çağlayan, ''Bu konudaki ısrarınızı anlamıyorum. Kayısı İhracatçıları Birliği kurmak istiyorsanız üreticilerle sivil toplum örgütleri bir araya gelip birliği kurun'' dedi.
 



Bu haber 412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,839 µs