En Sıcak Konular

DENİZLERDEKİ KİRLİLİK CANLILARI TEHDİT EDİYOR

12 Şubat 2008 22:02 tsi
DENİZLERDEKİ KİRLİLİK CANLILARI TEHDİT EDİYOR Türk sularında yaşayan Akdeniz foku ve caretta caretta gibi canlıların yanı sıra 472 balık türünden 50'sinin soyunun, denizlerdeki kirlilik yüzünden tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

BURSA - Zuhal Uzundere - Türk sularında yaşayan Akdeniz foku ve caretta caretta gibi canlıların yanı sıra 472 balık türünden 50'sinin soyunun, denizlerdeki kirlilik yüzünden tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.
Deniz Temiz Derneği/TURMEPA Genel Müdürü Levent Ballar, üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'nin denizlerinin en çok karadan gelen atıklarla kirlendiğini, evsel ve endüstriyel atıkların, denizlerdeki kirliliğin yüzde 44'ünü oluşturduğunu belirtti.
Ballar, denizlerdeki kirliliğin, canlıların sayı ve türlerini olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, deniz canlılarının sayı ve türlerindeki azalmanın, büyük oranda deniz kirliliği, kaçak avcılık, deniz altında avlanma, su ısısı ve akıntılardaki değişim gibi etkilere bağlı olduğunu belirtti.
Ballar, canlı türlerinin giderek azaldığını vurgulayarak, ''Türkiye denizlerinde 1970'lerde 150-300 arasında Akdeniz Foku olduğu tahmin edilirken, günümüzde 100'den az kalmıştır.'' dedi.
Denizlerdeki kirliliğin sadece deniz canlılarını değil, insanları da tehdit ettiğine dikkati çeken Ballar, şunları kaydetti:
''Sanayiden kaynaklanan ağır metal atıkları, balıklar ve özellikle midye ve istiridye gibi canlıların bünyelerinde depolanarak besin zinciri yoluyla insanlara aktarılıyor. WHO'nun yaptığı bir çalışmaya göre, Akdeniz'deki deniz kabuklularının yüzde 93'ü maksimum değerden daha fazla dışkı bakterisi içeriyor. Bu da insan sağlığı açısından çok tehlikeli.''

Bu haber 387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,268 µs