En Sıcak Konular

BAYKAL: 'TARİHİ KIRILMA YAŞANIYOR'

12 Şubat 2008 17:44 tsi
BAYKAL: 'TARİHİ KIRILMA YAŞANIYOR' Baykal, ''Başörtüsü,toplumumuz bir parçasıdır. Başörtüsü yerlidir, bizimdir'' diyerek türbanı dışlıyor ama türban diyerek başörtüsüne savaş ilan ettiğini unutuyor.

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Anayasa değişikliğiyle ilgili olarak, ''Söz konusu olay, hepimiz çok iyi biliyoruz ki bir kaç bin genç kızımızın üniversitede türbanlı olarak okuma hakkını elde etme mücadelesinin ötesindedir'' dedi.
     Baykal, ''İnsanların mezhep ayrımı, inanç farklılıklarından dolayı, hangi temel haklarından yoksun bırakıldığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Buna karşı sessiz, ilgisiz kalıp, istemediği halde milyonlarca insana zorunlu din dersi verip, sonra birkaç bin öğrencinin başı kapalı okuma hakkı için kıyameti koparmanın, bunu gerçekleştirenlerin kafasında o insanlarla doğrudan ilişkilendirilemeyecek bir anlamı ve öneminin bulunduğu gerçeği tartışma götürmez'' diye konuştu.
     Partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, tarihi bir dönemden geçildiğini belirten Baykal, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin çok önemli bir tarihi kırılma yaşadığına hep beraber tanık oluyoruz'' dedi.
     CHP Genel Başkanı Baykal, olayın aslında Türkiye'nin geleceği, devletin niteliğiyle ilgili olduğunu vurgulayarak, ''Bu kavga bugünün kavgası değil, bunun arkasında cumhuriyetin ilanıyla birlikte başlamış olan bir mücadele yatıyor'' diye konuştu.
     Baykal, iktidarın ve ona destek olan, tehlikeli maceraya beraber çıkan bütün yol arkadaşlarının, gelinen noktada durum değerlendirmesi yapmasını isteyerek, ''Büyük, tarihi yanlışlıklar yapılmıştır. Bu tarihi yanlışlıklardan dönmek, memleketini seven herkes için görev haline gelmiştir'' dedi.
     İktidara destek veren bütün çevrelerin, iyi niyetli, aklı başında kişilerin de artık ''Bunların kafasında farklı proje var'' demeye başladığını savunan Baykal, bunun ''İyi niyetli değil, içinden pazarlıklı gidiş'' olduğunu, kafalarına koydukları projeyi adım adım gerçekleştirmeye çalıştıklarını söyledi.
     Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, çok tedirgin ve telaşlı olduğunu, ağzına yakışmayacak sözlerle bu konuları tartıştığını, asabının bozulduğunu savundu.
     Erdoğan'ın ''Çarşafımızı giydik'' dediğini iddia eden Baykal, ''Biz sizi çarşaflı görmek istemiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına yakışır olgunluk, anlayış içinde anayasa, hukuka ve millete saygılı bir başbakan olarak görmek istiyoruz. Sizi oradan, demokrasi içinde, sandıkta milletin oyuyla uzaklaştırması gerektiğine inanıyoruz. Çabamız buna yöneliktir'' diye konuştu.
     CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İslamiyetin örtünme anlayışının, devletin Anayasasına yerleştirilmesinin doğru olmadığını belirterek, ''Siz, türbanı giyebilirsiniz ama devlete giydiremezsiniz'' dedi.
     Baykal, Türkiye'de devletin kurulmasından başlayarak, Cumhuriyet'in ilanı ve Anayasadaki büyük temel değişikliklerin kabul edilmesine kadar geçen sürecin, ülkenin geleceğini en iyi şekilde oluşturmak isteyen kadronun sorumluluk duygusu, cesareti, fedakarlığı ile gerçekleştirildiğini belirtti.
     Deniz Baykal, laikliğin hiçbir şekilde din düşmanlığı olmadığı, son tartışmaların bunun bir kez daha ortaya konulmasına vesile olduğunu ifade ederek, ''Artık açıkça anlaşılmıştır ki laikliğin, Türkiye için değerli ve önemli olduğunu söyleyenler, hiçbir şekilde din düşmanlığı duygusuyla hareket etmiyorlar. Tam tersine, dine derin bir saygı göstererek, dinin belirli bir dönemini çok iyi bilerek, laik bir devlet düzeninin, din bakımından da toplum bakımından da ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışıyorlar. Bu gerçek ortaya çıkmıştır'' diye konuştu.
     Türbanla ile başörtüsünün farklı kavramlar olduğunu ifade eden Baykal, başörtüsünün, Anadolu'da toplumun bir parçası olan, çok yaygın ve temel uygulama olduğunu kaydetti. Kuranı Kerim'deki örtünmeye yönelik anlayışın başörtüsüne yansıdığını belirten Baykal, ''Bu bizim gerçeğimiz. Tarihimizin, toplumumuz bir parçasıdır. Başörtüsü yerlidir, bizimdir'' diye konuştu.

Bu haber 412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,578 µs