En Sıcak Konular

'MUTABAKAT 17. MADDEYİ DE KAPSIYOR'

12 Şubat 2008 14:05 tsi
'MUTABAKAT 17. MADDEYİ DE KAPSIYOR' Bahçeli:''Başörtüsünün çözümünde bizim açımızdan bir rant, bir harman ve hasat yoktur. Olsa olsa, manevi haz, gönül rahatlığı ve vicdan huzuru vardır'' dedi.

ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ''Başörtüsü sorununun çözümünde bizim açımızdan bir rant, bir harman ve hasat yoktur. Olsa olsa, temel bir sorunun çözümünden duyduğumuz manevi haz, gönül rahatlığı ve vicdan huzuru vardır'' dedi.
     Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan Bahçeli, Meclisin, 9 Şubat Cumartesi günü yaptığı tarihi oturumda, inanç temelinde bir kamplaşmanın malzemesi olan başörtüsü sorununu, yükseköğretimde hak mahrumiyeti nedeni olmaktan çıkarmayı amaçlayan Anayasa değişikliğini 4ll oyla kabul ettiğini hatırlattı.
     Bahçeli, Anayasa değişikliği sonrasında, tehlikelere ve tahriklere açık, nazik ve hassas bir döneme girildiğini, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onaylaması halinde yeni kanunun yürürlüğe gireceğini ve bunu takiben üç paralel sürecin başlayacağına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Birinci süreç, Anayasanın 42. maddesine getirilen yeni fıkra uyarınca 'yükseköğrenim hakkının kullanımının sınırlarının kanunla belirlenmesi' sürecidir. Bu amaçla Yükseköğretim Kanunun Ek 17. maddesinde yapılmasında iki parti arasında mutabık kalınan değişikliklerin hayata geçirileceği yasal süreç başlatılacaktır. İkinci süreç, TBMM zemininde bu amaçla başlatılacak yasal süreçten bağımsız olarak gelişecek Anayasal yargı sürecidir. Üçüncü süreç ise hukuki zemini değiştiren bu Anayasal ve yasal süreçlerle birlikte üniversitelerde kılık-kiyafet konusunda başlayacak yeni uygulama dönemidir. Bugün itibariyle birinci sürecin içine girilmiş bulunulmaktadır. MHP ile AK Parti arasındaki mutabakat, Anayasanın 10 ve 42. maddeleri ile Yükseköğretim Kanununun Ek 17. maddesini kapsamaktadır.''
     Bahçeli, buna uygun olarak, bu 3 maddede yapılması kararlaştırılan değişikliklerin, iki partinin ortak önerisi olarak 30 Ocak 2008 tarihinde TBMM'ye sunulduğunu hatırlatarak, ''Ek 17. maddeye ilişkin ortak öneri, Milli Eğitim Komisyonunun önündedir. Bu konuda izlenecek yönteme ilişkin olarak varılan bu mutabakat hakkında iki parti arasında bugüne kadar başkaca bir resmi görüşme yapılmamıştır'' diye konuştu.
     Devlet Bahçeli, CHP ve DSP'nin son değişiklikleri Anayasa Mahkemesine götüreceklerini çok önceden açıklamasını da eleştirerek, "Anayasa Mahkememizin bunların etkisi altında kalmayarak ve Anayasaya bağlı olarak karar vereceği her türlü tartışmanın üstündedir" dedi.
     Bahçeli, geçen hafta grup toplantısındaki ''Anıttepe ile Kocatepe arasında çekilmiş halat'' sözüne de değindi ve "Cumhuriyetin değerleri ve laiklik ilkesinin sözde savunuculuğu ile din uleması rolü arasında pusulasızca sürüklenenlerin Milliyetçi Harekete yönelttiği suçlamaların bu bakımdan fazla ciddiye alınacak bir yanı bulunmamaktadır" şeklinde konuştu.
     "Kanunların izin verdiği çerçevede kılık ve kıyafet tarzını yükseköğretimde eğitim hakkından mahrumiyet sebebi haline getirmenin, laiklik ilkesi başta olmak üzere Cumhuriyetin temel değerlerinin korunmasının bir yöntemi olmayacağı da anlaşılmalıdır" diyen Bahçeli, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     "Başın örtünmesi serbestisi, bir zafer veya yenilgi olarak görülmemeli, bir öç alma, rövanş ve nümayiş nedeni ve konusu haline asla getirilmemelidir. Aynı şekilde, başı açık öğrencilere karşı tehlike, tehdit ve baskı ortamı oluşturulmasına yönelik her türlü hareketten kesinlikle kaçınılmalıdır.
     MHP, bu düşüncelerle herkesi tahriklerden ve ayrıştırıcı polemiklerden uzak durmaya, sağduyu yolundan ayrılmamaya ve sürecin Türk milletine yakışır biçimde yürütülmesine ve sonuçlandırılmasına katkıda bulunmaya çağırmaktadır."
     Türkiye-AB ilişkilerinde yaşanan gelişmelere de değinen Bahçeli, AB'nin Türkiye'ye karşı ön yargılı ve dışlayıcı tutumunun yeni tezahürleri olan bazı gelişmelerin yaşandığına söyledi. Bahçeli, Fransa Cumhurbaşkanı ile Alman Başbakanının yaptıkları son zirve toplantısında, Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasına bir kere daha karşı çıktıklarını anımsattı.
     El-Kaide ve benzeri yabancı terör örgütlerine göz açtırmayan, militanlarına karşı sert tedbirleri tereddütsüzce uygulayan, finans kaynaklarını kesen, örgütlenmelerini ve faaliyetlerini çökerten AB ülkelerinin, aynı kararlılığı PKK konusunda göstermediğini belirten Bahçeli, AB'nin sadece göstermelik olarak birkaç sıradan militanı Türkiye'ye iade ettiğini bildirdi.
     Belçika Temyiz Mahkemesinin kararına da değinen Bahçeli, "Belçika mahkemesi bu terör örgütünün başını, terör örgütü üyesi olmaktan yargılandığı davadan beraat ettirmiş, Sabancı cinayeti sanığının ise Belçika'da sahte belge kullanmaktan tecilli cezayla serbest kalmasını sağlamıştır.
     Belçika, bu tutumu ile terörizme teslim olmuş, terörist militanlar için güvenli sığınak olma zilletine düşmüş ve uluslararası terörü destekleyen ülkeler listesindeki mümtaz yerini almayı fazlasıyla hak etmiştir" dedi.



Bu haber 397 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,362 µs