En Sıcak Konular

TCMB 4. kez üst üste faiz oranlarını sabit tuttu

14 Nisan 2022 15:43 tsi
TCMB 4. kez üst üste faiz oranlarını sabit tuttu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para politikası komitesi bir haftalık repo faizini ekonomistlerin konsensüs tahminleri doğrultusunda %14'te tuttu.

TCMB: Faizlerin değişmediği ortamda makroihtiyati tedbirler vurgusu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, dördüncü kez üst üste faiz oranlarını sabit tuttu. Para politikası komitesi bir haftalık repo faizini ekonomistlerin konsensüs tahminleri doğrultusunda %14'te tuttu. Merkez bankasının güncel perspektifinde enflasyon karşı proaktiflik değil, ekonomi yönetiminin büyüme doğrultusundaki hedefleri yer aldığından dolayı konvansiyonel olmayan düzlemin devam ettirildiğini görüyoruz. Bu noktada, ekonomik göstergelere göre atılmayan adımlar enflasyon ve cari açık risklerini artırabilir, kredi mekanizması içindeki selektifliği bozabilir ve liranın diğer piyasalarla olan faiz farkının açılması da aşınma payını artırabilir.

Merkez Bankası’nın karar ve politika metninden öne çıkanlar;

Merkez bankası, komitenin güçlü büyüme, cari işlemler açığına yönelik riskler ve uzun vadeli yatırım kredilerinde büyüme ihtiyacını gerekçe göstererek “makro ihtiyati politika setini güçlendirmeye” karar verdiğini söyledi.

Ekonomik büyümenin sürdürülebilir bileşenlerinin payı artarken, enerji fiyatları kaynaklı cari denge üzerindeki riskler devam ediyor.

Enflasyonda son dönemde yaşanan yükselişte; Jeopolitik gelişmelerin neden olduğu enerji maliyetlerindeki artış, ekonomik temellerden uzak fiyat oluşumlarının geçici etkileri ve küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların neden olduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir.

Küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyondaki baz etkilerinin ortadan kaldırılması ile enflasyondaki düşüş süreci başlayacak.

Kalıcı ve güçlendirilmiş liraizasyonu teşvik etmek amacıyla politika çerçevesinin kapsamlı incelemesi devam ediyor.

Türkiye bir süredir para birimini destekleme işini para politikası araçlarından konvansiyonel olmayan araçlara doğru devretmiş durumda. Cari dengeye ilişkin referansın çok yüksek oranda ters katmanlı etkilere maruz kalacağı bir ortamda, liranın istikrarı yabancı para girişlerine ve lira yatırımını teşvik etmeyi planlayan standart dışı önlemlere göre kurgulanmış durumda. Ekonomi yönetiminin, yaklaşan 2023 seçimleri öncesinde büyümenin yüksek seviyede devam ettirilmesine yönelik isteği, TCMB’nin de bir süredir faiz artırmaktan uzak durması neticesinde enflasyon artarken politika faizi ise sabit kaldı. Faiz oranlarının artırılması normal şartlar altında Türkiye dışındaki merkez bankalarının benimsediği bir politika rotası. Ancak enflasyonla mücadele ve sermaye hareketlerine uyum Türkiye’de faiz oranlarıyla değil, başka bir yaklaşımla yürütülmek isteniyor.

Enflasyon Mart ayı itibariyle %61,1 seviyesine ulaşmış durumda ve fiyat artışları hızlandıkça borçlanma maliyetleri ile aradaki fark da büyüyerek lira üzerindeki baskıyı artıracaktır. Artan enerji ve gıda maliyetleri, daha uzun süre daha yüksek tüketici fiyatları anlamına gelecektir. Ve artan ABD faiz oranları lira üzerinde daha fazla baskı oluşturabilir. Merkez bankası, küresel para politikalarının genişleyici düzlemde olduğuna referans vermeye devam ediyor. Varlık alımlarına devam eden merkez bankaları elbette var, ancak artık daha az varlık alımı yapılmakta. Hatta ABD Merkez Bankası varlık alımlarını sonlandırdı ve faiz artırımına geçti. Birçok merkez bankası da benzer şekilde faiz artırmakta, yani genel küresel para politikalarının yönü sıkılaşma. Güncel durumda, enflasyon ve yurtdışındaki faizler artmaya devam ettikçe reel faizdeki fark da büyüyecek, hali hazırda da gelişmekte olan piyasalardaki en düşük reel faiz Türkiye’ye aittir.

Merkez bankası bu noktada genel olarak, ekonomi yönetimi ile beraber mevcut fiyat artışlarında yurtdışındaki emtia ve gıda fiyatlarının etkisini birincil olarak değerlendirmekte. Türkiye ekonomisinin güncel gidişatında ise bu etkilere yurtiçinde gevşek finansman koşulları ve bozulan enflasyon beklentileriyle ilintili talep hareketleri ile liranın değer kaybı eklenmekte ve bu da tüketici fiyatlarına geçişkenlik hızını artırmakta. Enflasyon referansında, Merkez bankasının bir önceki toplantısında olduğu biri dışsal ve geçici olarak değerlendirdiği faktörlere ağırlık verdiğini ve enflasyon düşüş kurgusunu da “geçici” olarak nitelendirdiği bu faktörlere ve beklenen baz etkisine bağladığı görülüyor.

Makroihtiyati politika seti, MB'nin kendi elindeki seti ve BDDK ile mali politika seti birleştirildiğinde zorunlu karşılık gibi yan araçlar ile selektif kredi düzenlemeleri veya KKM gibi araçları içeriyor olabilir. Kredilerdeki artış görülmekle beraber, ticari kredilerin artışının amaçlarına uygun kullanılması konusu MB'nin izlediği bir konu... Şirketlerin bu kredileri altın veya döviz alımında kullanmamaları ve yatırım, işletme sermayesi gibi ihtiyaçlara uygun kullanılması amaçlanacaktır. Muhtemelen makroihtiyati tedbirlere ilişkin yeni açıklamalar ve ayrıntıların gelmesini göreceğiz. Cari açık ve bununla ilişkili olarak kredi büyümesi konusunda bir kontrol mekanizmasının devreye girmesine ihtiyaç duyulmuş olabilir. MB'nin bu açıklamaya ilişkin daha fazla ayrıntı ortaya koymasını beklemek gerek elbette.

Liranın istikrarının korunmasında geleneksel politika dışı önlemler daha fazla öne çıkarılmakta. Kamu bankalarının, verilen kaynak bilgilerine göre aybaşından beri 3 milyar dolar döviz sattığı söylenirken, ihracatçıların Merkez bankasına satmakla yükümlü olduğu döviz gelirlerinin oranının %25’ten %40’a çıkarılması düşünülmekte. KKM üzerinde de isteğe, talebe ve ihtiyaca göre yeni düzenlemeler yapılmaktadır. Şirketlerin DTH’dan KKM’ye dönüşümünü hızlandırmak adına şirketlere getirilen vergi avantajı ile beraber en az 3 ay vadeli mevduattan yararlanan şirketlere, vade sonunda elde edilen faiz ve kar payı ile diğer kazançlarına kurumlar vergisi istisnası uygulanması planlanıyor.

Bir sonraki TCMB toplantısı 26 Mayıs’ta gerçekleşecek. Bunun öncesinde 28 Nisan’da yılın ikinci Enflasyon Raporu sunumu gerçekleştirilecek. Güncel enflasyonist risklere ve fiyat baskılarına karşı Merkez bankasının güncel kurgusu elbette merak edilmektedir. Dolayısıyla, KKM etrafında şekillenen liraizasyon stratejisinin enflasyonla mücadele yeterliliği sorgulanacak ve faiz artışının bir opsiyon olup olamayacağı konusu Sn. Şahap Kavcıoğlu’na sorulacaktır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin tamamına yakınında yükselen enflasyon ve ters sermaye hareketlerinin etkisine karşı bir tepki olarak sıkılaştırma politikaları öne çıkarken, Türkiye bir süre daha bu denklemin içinde olmayarak istisnai bir yaklaşımda devam edecek görünüyor.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Bu haber 975 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,404 µs