En Sıcak Konular

Piyasa analizi

11 Nisan 2022 10:16 tsi
Piyasa analizi Asya hisse senedi piyasaları yeni haftaya satışlarla başladı.

Piyasa analizi

Asya hisse senedi piyasaları yeni haftaya satışlarla başladı.

Bugün Ne Bekliyoruz?

Asya hisse senedi piyasaları yeni haftaya satışlarla başladı. Bu sabah Çin’den gelen yüksek enflasyon rakamlarının etkisiyle ana kara hisse endeksleri Asya’daki kayıplara öncülük etti. Şanghay Bileşik Endeksi %2,20, CSI300Endeksi %2,75 geriledi. Kovid-19 vakalarındaki artıştan dolayı geniş çaplı karantina tedbirleri uygulayan Çin’de hem üretici hem de tüketici enflasyonu martta beklentileri aştı. Hong Kong Hang Seng Endeksi %2,64, Japonya’da Topix Endeksi %0,55, Nikkei225 Endeksi %0,77 satıcılı seyretmekte. Bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ödemeler dengesi istatistiklerinde şubat ayı cari işlemler dengesi takip edilecek. Cari denge ocakta 7,11mlr USD açık vermişti; altın ve enerji hariç cari açık 1,49mlr USD olmuştu. Ayrıca bugün TÜİK tarafından açıklanacak iş gücü istatistiklerinde şubat ayı işsizlik rakamları izlenecek. Mevsim etkisinden arındırılmış (MA) işsizlik oranı ocakta önceki aya göre değişmeyerek %11,4 olmuştu. Borsa İstanbul tarafında yükselişin devam etmesini beklemekteyiz. Düşük seyreden küresel risk iştahının ektisiyle BIST100 Endeksi’nde yataya yakın bir açılış görülebilir. Gösterge endeksin yukarı yönlü hareketlerinde teknik olarak 2.406 puanlık zirve direnç seviyesi olarak takip edilebilir.

Piyasalarda Cuma Günü Ne Oldu?

Avrupa hisse endeksleri %1’in üzerinde yükselişle pozitif bir görünüm ortaya koydu. DAX Endeksi %1,46, FTSE 100 Endeksi %1,56 ve CAC 40 Endeksi %1,34 arttı. ABD tarafında hisse endekslerinde karışık bir görünüm hâkim oldu. Nasdaq Bileşik Endeksi %1,34 düşerken Dow Jones Endeksi %0,4 yükseldi. S&P 500 Endeksi ise %0,27 geriledi. EUR/USD paritesi 1,088 seviyesinde değişmezken Dolar Endeksi (DXY) haftayı 99,8 puanda tamamladı. DXY Mayıs 2020’den bu yana gün içinde ilk kez 100 puanın üzerinde işlem gördü. ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirisi 4,2bp artarak %2,7’yi aştı. Kıymetli madenlerden altın ons bazında %0,81 değerlenerek 1.947USD’ye ulaştı. Brent petrol üç günlük düşüşün ardından %0,74 artarak varil başına 102USD oldu.

BİST100 Endeksi haftanın son işlem gününde %2,06 artarak 2.393,39 puana yükseldi. Endeks tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirirken bankalara gelen alımlar endeksin güçlü yükselişinde etkili oldu. Kur tarafı yatay alıcılı seyretti. Gram altın ons altındaki artıştan destek bularak 923 TL’ye yükseldi. TCMB’nin nisan ayı piyasa katılımcıları anketinde cari yıl sonu tüketici enflasyonu beklentisi %40,47’den %46,44’e çıktı. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) hazırladığı Türkiye İhracat İklimi Endeksi Mart ayında 53,9 olarak gerçekleşti. İhracat talebi üst üste 14. ay güçlenirken şubat ayında 55,2 olan endeksin düşüş göstermesi iyileşmenin daha sınırlı gerçekleştiğine işaret etti. Ticaret Bakanlığı’nın dış ticaret beklenti anketine göre 2022’nin ikinci çeyreğine ilişkin ihracat beklentisi ilk çeyreğe kıyasla 5,5 puan artarak 121,3 oldu. İthalat beklentisi ise 8,2 puan azalarak 110,6 seviyesinde gerçekleşti.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı



Bu haber 429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,743 µs