En Sıcak Konular

ÇİÇEK: ENDİŞELERİ ORTADAN KALDIRACAK DÜZENLEME YAPABİLİRİZ

11 Şubat 2008 20:30 tsi
ÇİÇEK: ENDİŞELERİ ORTADAN KALDIRACAK DÜZENLEME YAPABİLİRİZ Cemil Çiçek, YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesinde yapılacak değişiklikle ilgili kim olumlu bir teklif getiriyorsa ona, ''Sen bu teklifi niye getiriyorsun'' demeyeceklerini belirti...

ANKARA - Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesinde yapılacak değişiklikle ilgili kim olumlu bir teklif getiriyorsa ona, ''Sen bu teklifi niye getiriyorsun'' demeyeceklerini belirterek, ''Çağrımızı tekrar ifade ediyoruz. Neticede bir yasal düzenleme yapılacaksa bu düzenlemede hem bu sıkıntılar ortadan kaldırılır, hem de endişesi olanların endişelerini ortadan kaldıracak hukuki düzenlemeleri yapabiliriz'' dedi.
     Çiçek, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından gazeticilerin sorularını yanıtladı.
     Bir gazetecinin, ''YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesiyle ilgili değişiklikte gecikme olacağı yönünde bir intiba var'' sözleri üzerine Çiçek, şöyle konuştu:
     ''İşin anayasa çerçevesinde nasıl yürüyeceğine bakmak gerekir. TBMM, 411 gibi çok önemli bir çoğunlukla, Meclis'in yüzde 80'i, bu 411'in oy tabanı itibariyle neye tekabül ettiğine bakarsanız, yüzde 70'in üzerinde bir vatandaş çoğunluğunu temsil eden milletvekilleri 'evet' oyuyla bir Anayasa değişikliği gerçekleşmiştir. Bunu, bulunduğu noktadan çok başka türlü değerlendirmeye çalışan bir taraftan 'ortalık yumuşasın' deyip, öbür taraftan da ortamı germek için elinden gelen değerlendirmeleri yapan, söylemde bulunanlar da var. Ama neticede TBMM, 411 gibi önemli bir çoğunlukla bu işe karar vermiştir. Şu an Anayasal süreç işlemektedir. Sayın Cumhurbaşkanı'nın onayına gitti mi, gidecek mi bilemiyorum. Gittiyse bunun 15 günlük inceleme yetkisi var. Bu süreç bitmeden hemencecik öbürünü gündeme getirmek, biraz da bu işin intibalarla, izlenimlerle değerlendirmek yerine hukuki gerekçelere bağlı olarak değerlendirmek bence daha doğru olur. Bunun için bu süreç işliyor.''
     Çiçek, bir gazetecinin, bugün bazı üniversitelerde başörtülü öğrencilerin derse alındığının basına yansıdığını belirterek, ''Bu sorun temel olarak nasıl çözülecek? Üniversiteler kendiliğinden mi yasaktan vazgeçecek?'' sorusu üzerine de ''Bakanlar Kurulunda olduğum için dışarda ne olup bittiğini izleme imkanım olmadı'' yanıtını verdi. ''Kimse de ne yapacaksa bana sorarak, bize sorarak yapmıyor'' diyen Çiçek, "Kim ne yapacaksa hukuka sorarak yapması lazım. Hukuk içinde, kanun nizam çerçevesinde değerlendirilmesi gerekir. Benim söyleyeceğim budur. İşleyen bir süreç var. Bu süreci hep beraber yakinen takip ediyoruz.Herkes ne yapıyorsa, ne yapacaksa kanun nizam çerçevesinde yapmalıdır, herhangi bir gerginliğe, taşkınlığa, istismara, suistimale imkan verecek davranışlardan, tutumlardan hepimizin kaçınmış olması gerekir, buna hepimiz dikkat etmeliyiz. Bizim isteğimiz herkesten budur.
     Türkiye, Anayasası olan bir ülkedir. Anayasa'da herkesin görev, yetki, sorumluluğu, hakları bellidir. Bu çerçevede bu işlerin değerlendirilmiş olması gerekir diye düşünüyorum. Kimsenin bana bir şey sorarak bir şey yapmasına gerek yok. Herkes, hukuk ve nizamı esas almalıdır.''
     Çiçek, ''Rektörlerden özel bir beklentiniz var mı?'' sorusunu yanıtlarken de özel bir beklentilerinin bulunmadığını söyledi. Çiçek, ''Bizim yok. Milletimizin ne beklentisi varsa onu dikkate almak gerekecektir. Hukuk neyi emrediyorsa, onu ortaya koyarak bu işlemlerin sürdürülmesi gerekmektedir. Her zaman vurgu yaptığım husus, hak ve hukuktur. Onun dışında bizim kimseden, hukuk dışı, özel bir beklentimiz olamaz'' diye konuştu.
     Çiçek, CHP'nin, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişikliğinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunacağının hatırlatılarak, ''Ek 17. madde ile ilgili tekliflere açık mısınız?'' sorusu üzerine şunları söyledi:
     ''Ortada bir sorun olduğunu hepimizin kabul etmiş olması gerekir. Üstelik bu sorunu konuşmayan siyasi parti de yok. Ana muhalefet Partisi de dahil olmak üzere, 'ben gelirsem bu işi çözerim' diye 2002 yılında Sayın Baykal'ın beyanı var. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Nasıl çözülmesi gerekiyorsa öylece çözülmesi gerekiyor. Hukuk çerçevesinde kalarak, onu baştan söyleyeyim.''

'YARGI BAĞIMSIZDIR' SÖZÜYLE YETİNEMEYİZ

Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Belçika Anvers Temyiz Mahkemesi'nin terör örgütü DHKP-C üyeleriyle ilgili aldığı beraat kararının, terörle mücadele konusunda bazı ülkelerin bulunduğu pozisyonu, samimiyetini ve işbirliği noktasındaki kararlılığını göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi. Çiçek, "Artık bu türlü kararlardan sonra 'yargı bağımsızdır' sözüyle bizim yetinmemiz söz konusu olmaz" dedi.
Çiçek, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, toplantıda Belçika Anvers Temyiz Mahkemesi'nin terör örgütü DHKP-C üyeleriyle ilgili aldığı beraat kararını da değerlendirdiklerini belirterek, şöyle konuştu:
"İkinci olarak üzerinde durduğumuz bir başka konu da, geçtiğimiz hafta Türkiye'de bir çok insanın hayatına mal olmuş kanlı eylemleri gerçekleştirmiş olan bir terör örgütüyle ilgili olarak Avrupa Birliği üyesi bir ülkede adeta onları aklayan bir kararın verilmiş olmasıdır. Türkiye, terörün her türlüsüne muhatap olmuş ve her türlü terörden de en fazla zarar görmüş bir ülkedir.Türkiye'nin talebi ve isteği, uluslararası hukuktan doğan talebi, terör örgütlerine karşı samimi ve kararlı işbirliğidir."
Hiç bir terör örgütünün dış destek, himaye olmadan varlığını uzun süre sürdüremeyeceğini vurgulayan Çiçek, uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerin gereğinin de yerine getirilmediğini belirterek, "bu tür kararlar terör örgütlerine cesaret veriyor. Bu çok açık ve net olarak bilinmeli" dedi.
Belçika'daki DHKP-C üyelerine ilişkin beraat kararının, terörle mücadele konusunda bazı ülkelerin bulunduğu pozisyonu, samimiyetini ve işbirliği noktasındaki kararlılığını göstermesi açısından önemli olduğuna işaret eden Çiçek, bu konunun uluslararası platformlarda takibi ve ortaya konulan tepkilerin ötesinde başka neler yapılabileceğinin bir kaç gün içinde netleştirileceğini belirterek, "Artık bu türlü kararlardan sonra 'yargı bağımsızdır' sözüyle bizim yetinmemiz söz konusu olmaz. Uluslararası hukuktan doğan ne imkan varsa, bu konuyu her platformda daha yüksek sesle gündeme getirmiş olacağız" diye konuştu.
Çiçek'in açıklamasında öne çıkan ifadeler şöyle:
*Kim bu noktada (YÖK kanunu ek 17. madde) olumlu bir teklif getiriyorsa biz ona 'sen bu teklifi niye getiriyorsun' demeyiz.
*Çağrımızı tekrar ifade ediyoruz. Neticede bir yasal düzenleme yapılacaksa bu düzenlemede hem bu sıkıntılar ortadan kaldırılır, hem de endişesi olanların endişelerini ortadan kaldıracak hukuki düzenlemeleri yapabiliriz.
*Herkes ne yapıyorsa, ne yapacaksa kanun, nizam çerçevesinde yapmalıdır. Herhangi bir gerginliğe, taşkınlığa, istismara, suistimale imkan verecek davranışlardan, tutumlardan hepimizin kaçınmış olması gerekir.
*Rektörlerden özel bir beklentimiz yok. Milletimizin ne beklentisi varsa onu dikkate almak gerekecektir. Hukuk neyi emrediyorsa onu ortaya koyarak bu işlemlerin sürdürülmesi gerekmektedir.



Bu haber 369 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,480 µs