En Sıcak Konular

Çözümsüzlük İstikrarsızlığı Artıyor

7 Mart 2022 11:33 tsi
 Çözümsüzlük İstikrarsızlığı Artıyor Rusya’nın Ukrayna'yı işgali yüzünden bölgede emtia üretiminin azalması, tedarikin güçleşmesi emtia fiyatlarında rekorlar yaşanmasına sebep oluyor, mali yaptırımlar ise sadece Rusya’yı değil tüm global büyümeyi olumsuz etkiliyor.

 Çözümsüzlük istikrarsızlığı artıyor

Rusya’nın Ukrayna topraklarında ilerlemesine, müttefikler mali yaptırımları artırarak karşılık veriyor. İşgal nedeniyle bölgede emtia üretiminin azalması, tedarikin güçleşmesi emtia fiyatlarında rekorlar yaşanmasına neden oluyor, mali yaptırımlar ise sadece Rusya’yı değil tüm global büyümeyi olumsuz etkiliyor. Geçen hafta; Avrupa borsaları %7, Nasdaq %2.3, Dow ve S&P500 %1.3 düşüştü, dolar endeksi %2 yükseldi. Avrupa borsaları geçen hafta pandeminin başladığı Mart 2020’den bu yana en sert düşüşü yaşadı. İşgal bölgesine yakın borsalar ve para birimleri daha sert kayıplar vermeye devam ediyor. Petrol bir haftada %20 yükselirken, uzun vadeli tahvillerde düşüş ve kıymetli metallerde yükseliş devam ediyor. Risk alma iştahının gerilemesi güvenli limanlara yönelimi artırıyor. İşgal nedeniyle dünyaya yansıyacak enflasyonist etkiyi, merkez bankalarının bu yolla gelecek enflasyona nasıl bir karşılık vereceğini öngörmek oldukça zor. Bu hafta işgal bölgesinden gelecek haberler dışında Perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon verisi takip edilecek. İşgalin Fed üyelerinin ekonomik bekleyişleri üzerinde etkisi, gelecek hafta Fed’in PPK toplantısında belli olacak.

Dolar/TL’de kademeli başlayan yükseliş. Geçen hafta boyunca direnç olan 14.10, Perşembe günü açıklanan enflasyon verileri sonrasında desteğe dönüştü. 14.22 ve 14.35 dirençlerinin test edilip, 14.35’den realizasyon gerçekleşmesi kademeli bir yükselişin başladığını gösteriyor. 14.37 seviyesi volatilite açısından önemli olacaktır. 14.37 kırılması yükselişte momentumunun artmasına neden olabilir.

Desteklerin gücü test edilecek. BIST100 Cuma günü %1.61 düşüşle kapatmasına rağmen haftayı %1.96 artışla tamamladı. Ukrayna’nın işgali sonrasında tüm kayıplar geçen hafta telafi edildi ama getirilerin büyük bir kısmı korunamadı. Bu durum geçen hafta yaşanan yükselişin bir tepki olduğunu gösteriyor. 2048’de bulunan düşen kanal direncinin satış üretmesi, düşen trendin etkili olduğuna işaret etmektedir. Bu hafta desteklerin ön plana çıkacağını, dengelenmenin nerede olacağını takip edeceğiz. 1971 tüm seans içi desteklerin kesiştiğin noktadır. Cuma günü Avrupa borsaları %4.5 değer kayıpları ile kapatırken, BIST100 kayıp göreceli sınırlı kalmıştı. 1971 ana desteği korunduğu sürece bu göreceli güçlenme devam edebilir. 1971 desteğinin kırılması durumunda; 1922 geri çekilme, 1842’nin bir kere daha gerileme olasılığı doğar.

Nisan vadeli BIST30 kontratı.  Perşembe günü düşen trendin üzerinde kapanış kalıcı olmadı ve Cuma günü yeniden düşen kanalın içerisine geri gelindi. Geçen hafta 2310 ana direncinin oldukça etkili olduğunu, düşen trend içerisinde bir tepki hareketinin gerçekleşip son bulduğunu gördük. Bu hafta 2274 düşen kanal direnci tepe olmak üzere 2207’de bulunan yatay desteği doğru ilk etapta geri çekilmenin yaşanmasını bekliyoruz. Gün içi destek seviyelerimiz 2227 ve 2207, direnç seviyelerimiz 2274 ve  2281’dir.

Nisan vadeli Dolar/TL. Cuma günü kırmızı ortalamanın test edilmesi sonrasında gelen güçlü alımlar ile 15.06’de bulunan direncin üzerinde kapanış gerçekleşti. Bugünde artı kapanış gerçekleşip, 15.06’nın destek haline gelmesi dolar lehine olan trend içerisinde yeni bir yükseliş dalgası başlatabilir ve 15.32 ile 15.74 hedeflenebilir. Geri çekilmelerde 14.85 artık oldukça güçlü bir destek olmuştur.

Kaynak: ÜNLÜ & Co

Hibya Haber Ajansı



Bu haber 988 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,212 µs