En Sıcak Konular

Stoltenberg: ''Karada ve Havada NATO'nun Müdahale Unsurlarını Konuşlandırıyoruz''

26 Şubat 2022 00:54 tsi
 Stoltenberg: ''Karada ve Havada NATO'nun Müdahale Unsurlarını Konuşlandırıyoruz'' NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, liderler zirvesi sonrası açıklamalarda bulundu.

Stoltenberg: "Karada ve havada NATO'nun müdahale unsurlarını konuşlandırıyoruz"

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, liderler zirvesi sonrası açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Başkan Puti'nin Ukrayna'ya saldırması korkunç bir stratejik hatadır. Bunun için Rusya ağır bir bedel ödeyecek ileriki yıllarda.  NATO çok önemli yaptırımlar hayata geçirmiştir. Daha fazlasını yapmalıyız. Bir bedel ödeyecek olsakta bunu yapmalıyız. Biz NATO'nun müdahale gücünü denizde, karada ve havada aktif hale getirdik. 20 tane gemimiz Akdeniz'den kuzeye doğru harekete geçti. Yanlış hesap yapılmaması ve yanlış anlaşılmalara mehal verilmemelidir. Biz müttefikimizin her toprağını savunmalıyız. Ukrayna'ya olan desteğimizi artırmaya karar verdik.

Soru- Kiev'in düşme ihtimali konusu ve  NATO Ukrayna'ya nasıl bir destek verecek.?

Şu an Ukrayna'nın tamamiyle işgal altında olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla elbetteki Kiev'e doğru ilerlediklerinide görüyoruz. Buradaki amacın hükümeti değiştirmek olduğunu ortaya koyuyorlar. Ukrayna hükümetiyle yakın temas içindeyiz. Durumu çok yakından takip ediyoruz. Ukrayna kuvvetleri gerçekten cesur bir şekilde savunuyorlar. Sahada oldukça değişen ve dönüşen bir durum var. Sadece bugünkü zirvede değil, biz Ukrayna'ya desteğimizi verdik ve vermeye devam edeceğiz. NATO liderleri olarak biz Ukrayna'ya yıllarca verdiğimiz desteği vermeye devam edeceğiz.

Soru- NATO Ukrayna'ya savunma konusunda destek olamaya hala istekli mi.?

Hangi tipte destek hangi tipte hava savunma sistemeleri ve hangi tipte silahlarla destek vereceğimizi konuştuk. Zor bir durum sürekli değişen bir durum var. Verdiğimiz desteği vermeye devam edeceğiz.

Siber saldırılar konusu

Biz Ukrayna'ya çok farklı tipte destekler vermeye kararlıyız. Siber saldırılar konusunda da desteğimiz olacak. Özellikle Karadeniz bölgesindeki bu konularda tabiki bunların olmasını engelleyecek mekanizmamız var. NATO'nun bu konudaki departmanıyla da iş birliği içindeyiz. Durumun bu hale gelmemesi için önlemler alıyoruz. Siber saldırılar 5. maddeyi harekete geçirebilir. 

Sağlayacağınız ek destekler kapsamında ne kadar birlik nereye gönderilecek.?

En en önemli en ciddi güvenlik sorunuyla karşı karşıyayız şu anda. Bütün müttefiklerimiz bu konuda hem fikir. Tabiki doğu sınırlarımız çok önemli bu konuda. Sadece askeri yığınak değil, savaşın yanında retorikte çok önemli. Rusya aslında burada bizim güvenliğimize saldırıyor. Avrupa içinde karşı karşıya kaldığımız en ciddi saldırı.  Biz NATO müdahale gücünün hazırlığını artırdık. 

Burada NATO'nun mudahale gücü 2014 yılından bu yana 3 katına çıkarıldı. Bunların tam olarak nerede konuşlandırıldığını size söylemem ama bunun da planını yaptık tabii ki.

Soru- Bu birlikler ve müdahale gücü ne kadar hızlı bir şekilde konuşlandırabilir?

Bunların tamımı NATO donanma ekibinde kara kuvvetleri açısında birkaç gün içinde onların tüm hazırlıkları tamamlanmış ve orada hazır olmuş olacaklar. Zaten biz oradaki varlığımızı artırdık.

Rusya ile ortaklık konusu 

NATO liderleri bugün açıkça dile getirilmiş bir gerçeği ortaya koydular. Rusya bizden uzaklaştı. 2014'ten beri Kırım'ın ihlakiyle birlikte Rusya ihlal etmiş oldu. Bunun üzerine Rusya'nın Ukrayna'ya işgale kalkışması tuz biber ekti.Rusya NATO kurucu anlaşmasına saygı göstermiyor. 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin Rusya'yla barış için görüşebilceği sorusu

Öncelikle sahadaki duruma bakacak olursak Ukrayna'ın topyekün bir işgalinden bahsediyoruz. Buradaki amaç Ukrayna hükümetini değiştirmek. Spekülasyon yapmak istemiyoruz. Ukrayna askerleri cesaretlerini sergiliyor. Ukrayna hükümeti ve Zelenski'nin vereği bir karardır. Rusya Ukrayna'ya olan saldırısını durduracak mı barışın tek yolu bu. Barış istiyorsa Ukrayna'ya saldırmaktan geçmeli. 

Bugünkü liderle yaptığımız görüşmede büyük bir kararlılık mesajı verdik. Rusya'ya saldıralara derhal son vermesi için çağrıda bulunmak için mutabakat kaldık. Buradaki varlığımızı artıyoruz. Ancak buradaki amacımız savunmamızı güçlendirmek. Biz çok net mesajlar veriyoruz. Doğu kanadına çok daha fazla asker konuşlandırıyoruz bunun amacı savaşı engellemek.

Soru- Boğazların kapatılamsı görüşüldü mü.?

Boğazlar konusu gündeme gelmedi. Zirvede liderlerden gelen mesaj hep aynıydı. biz müttefiklerimizi korumaya hazırız. Bunu attığımız adımlarlada kanıtlıyoruz."


Hibya Haber Ajansı



Bu haber 799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,062 µs