En Sıcak Konular

CENAZELER ÖZEL UÇAKLA TÜRKİYE'YE GÖNDERİLDİ

10 Şubat 2008 18:07 tsi
CENAZELER ÖZEL UÇAKLA TÜRKİYE'YE GÖNDERİLDİ Almanya'daki yangında hayatını kaybeden 9 Türk vatandaşı için yanan evin önünde cenaze töreni düzenlendi ve cenazeler daha sonra özel uçakla Frankfurt'tan Gaziantep'e gönderildi.

LUDWIGSHAFEN - Almanya'nın Ludwigshafen kentindeki yangında hayatını kaybeden 9 Türk vatandaşı için yanan evin önünde cenaze töreni düzenlendi ve cenazeler daha sonra özel uçakla Frankfurt'tan Gaziantep'e gönderildi.
     Törene katılan yurt dışındaki Türk vatandaşlarından sorumlu Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu, ''Bu olay, Türk-Alman toplumu arasında dönüm noktasını teşkil edecektir'' dedi.
     Yazıcıoğlu, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının kesinlikle yalnız olmadıklarını vurgulayarak, hükümetin bütün imkanlarıyla vatandaşlarının arkasında olduğunu ve sorunların sonuna kadar takipçisi olacağını belirtti.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyareti sırasında yaptığı görüşmelerde bu konuyu dile getirdiğini kaydeden Yazıcıoğlu, Başbakan Erdoğan'ın baş sağlığı dileklerini iletti.
     Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Bakanı Maria Böhmer, yaptığı konuşmada, Başbakan Angela Merkel'in de bu üzüntüyü paylaştığını belirtti ve bu acının ne kadar büyük olduğunun bilincinde olduklarını söyledi.
     Ellerinden gelen her türlü yardım vaadinde bulunan Böhmer, aile fertlerinin cenazelerle birlikte Türkiye'ye gideceklerini ve daha sonra tekrar Ludwigshafen'e döneceklerini hatırlatarak, ''Çünkü, Ludwigshafen onların ikinci memleketi'' dedi.
     CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da konuşmasında Almanların da bu acıyı paylaştıklarından kuşku duymadığını belirterek, şunları söyledi:
     ''Hükümet ve yetkililer bu olayın aydınlatılması için gayret göstermektedirler. Ümit ederim ki, bu yangının bir kaza olduğu en kısa zamanda anlaşılır. Almanya'da Türk toplumundaki kaygılar ve kuşkular giderilir. Ama gerçeği görünceye kadar bu kuşkulardan kurtulmak maalesef mümkün olmayacaktır. Çünkü yakın geçmişte bu ülkede maalesef çok üzücü olaylar yaşanmıştır. Mölln ve Solingen'de yabancı düşmanlarının kundaklaması sonucunda hayatını kaybeden çocuklarımızın ve kadınlarımızın acısı içimizde tazeliğini koruyor. Bu acı olayları unutmadık. Ama o insanlık dışı saldırılara yüz binlerce Alman'ın gösterdiği tepkiyi de unutmadık.''
     Bu olayın sebebi ne olursa olsun, son yıllarda Almanya'da yabancı düşmanlığının ciddi bir sosyal sorun teşkil ettiğini kaydeden Baykal, 1990 yılından bu yana yabancı düşmanı saldırılar sonunda 130'dan fazla yabancının hayatını kaybettiğini, birçoğunun da yaralandığını hatırlattı. Baykal, ''Bu saldırıların kurbanları arasındaki Türklerin sayısı az değildir. Bu nedenle yabancı düşmanlığı konusuyla ilgilenmek bizim gibi siyasilerin kaçınılmaz görevidir. Alman hükümetlerinin yabancılara yönelik saldırıların önlenmesi için yıllardan beri ciddi çalışmalar yaptığını biliyoruz. Ama ne yazık ki bütün gayretlere rağmen meselenin kökünü kazımak mümkün olamamaktadır'' dedi.
     Törende Katolik, Protestan ve Yahudi cemaat temsilcileri de birer konuşma yaptılar.
     Aile efradı adına konuşan Kamil Kaplan, üzüntülerinin çok büyük olduğunu belirterek, ''Ben öncelikle herkese teşekkür etmek istiyorum. Gerek polislere, gerek itfaiyeye ve gerek milletvekillerine. Acılarımızı burada herkes paylaştığı için teşekkür ediyorum. Biz Türk olduğumuz halde yine de burada yaşadık. Çocuklarımızı da burada dünyaya getirdik. Büyüttük, tek temennim Türklerle Almanların kardeşçe yaşamasıdır'' dedi.
     Cenaze namazının kılınmasından sonra tabutlar tek tek omuzlara alınarak cenaze arabalarına taşındı ve Frankfurt havaalanına gönderildi. Cenazeler ve yakınları, Devlet Bakanı Mustafa Said Yazcıoğlu ile birlikte Türk hükümetinin tahsis ettiği özel uçakla Gaziantep'e hareket etti.


Bu haber 440 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,177 µs