En Sıcak Konular

RUSYA SORUNUNA GENİŞ BAKIŞ

22 Şubat 2022 14:07 tsi
RUSYA SORUNUNA GENİŞ BAKIŞ Ezilmiş bir ülkenin ümidi Hitler , iktidarı boyunca güçlü Almanya için çevredeki ülkelerde hak iddia etmiş ve fırsat buldukça oralara girmiştir.

Rusya sorununa geniş bakış

Ezilmiş bir ülkenin ümidi Hitler , iktidarı boyunca güçlü Almanya için çevredeki ülkelerde hak iddia etmiş ve fırsat buldukça oralara girmiştir. Avrupa'nın diğer büyük devletleri daha ileri gitmesin diye Çekoslavakya'nın bir bölgesini bile almasını kabul ettiler. Ama o durmadı. Çekoslavakya, Avusturya derken Polonya'ya da girince diğer devletler yaptırımları, savaş moduna çevirdiler ve yıllar sürecek savaş başladı. Üstelik başta Almanya ezdi geçti kendisine karşı çıkanları. Sonunu herkes biliyor.

SSCB'nin yıkılması sonrasında başka ülkelere giden Rusların ezilmişliği bazılarına büyük etki yapmış olabilir. O dönem taksi şoförlüğü de yapan sonradan devlet başkanlığına gelen Putin, yıllar içinde SSCByi yeniden kurmak idealiyle hamleler yaptı. (Dün Putin, 1991'de SSCB'nin çöküşüyle birlikte ülkesinin "soyulduğunu" söyledi.) Görece küçük bir ekonomiye karşın bu devrin enerjisi gaz ve petrol ile kısmen gücü elde ettiği görülüyor. Gürcistan'da savaş çıkarıp iki bölgeyi ayırdı. Ukrayna'da savaş çıkarıp iki bölgeyi ayırdı, Kırım'ı ilhak etti. Suriye, Libya, Kıbrıs, Mısır'da anlaşmalarla Akdeniz’de güçlendi. Türk akımı ve Kuzey Akım 2 ile enerjide gücünü artırdı. Dün de nükleere sahip olabileceğini iddia ettiği Ukrayna'yı olası işgalini kendince haklı sebeplere dayandırdı. Kendi ayırdığı iki bölgenin bağımsızlığını kabul etti ki verdiği talimatla tanıma kararının parlamento süreci geçen gün tamamlanmıştı.

ABD Başkanları Obama ve Trump Putin'in güçlenmesine engel olamadı. Biden ise erken karşı hamlelerle Putin'i hataya zorluyor. Ve Putin dünkü açıklaması ile içini dökerek bu işgalleri sürdüreceğini açıklayınca iki hikayenin farklı ilerleyeceği belli ama işler bakalım nereye yönlenecek. Rusya Enerji Bakanı Nikolay Shulginov'un "Avrupa'nın büyük hacimli Rus doğalgazını farklı ülkelerden gelen sıvılaştırılmış doğal gazla değiştiremeyeceğini" açıklaması, Putin'in en büyük kozuna güvenini ortaya koyuyor.

 

22.02.2022 gibi ilginç bir günde piyasalar açısından bakarsak, gelişmelerin ilk etkisi negatif olduğu görülüyor.  Ancak daha büyük soruna dönüşüp dönüşmeyeceği belirsizlik ortamı yaratıyor. Yaptırımların büyüklüğü ne olacak? Rusya yaptırımlara karşı kış günü Avrupa'ya gazı keser mi? Rus ordusu Kiev'e girer mi? ilerde cevap bulacaktır.

 

STRATEJI

 

BIST100 Ekim başında başladığı harekette % 75 yükselerek tarihi rekorları yenileyen bir rallide 2400 ulaşmışken kısa sürede % 28 gerileyerek 1726 görüldükten sonraki tepki hareketlerini izledik.  2000 seviyesi altında hedge gerekebilir.

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,014 µs