En Sıcak Konular

ALTIN ANALİZİ

14 Şubat 2022 12:00 tsi
ALTIN ANALİZİ Son günlerde altın fiyatları yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiriyor. Bunların sebepleri arasında jeopolitik gelişmeler yer alıyor.

Altın analizi

Son günlerde altın fiyatları yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiriyor. Bunların nedenleri arasında jeopolitik gelişmeler yer alıyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlikler gün geçtikçe artıyor ve bu gerginlikler küresel risk iştahını azaltıyor. Azalan bu risk iştahı ile birlikte oluşan güvenli liman ihtiyacı ise altın fiyatlarını destekliyor. ABD ve İngiltere gibi ülkeler vatandaşlarına acilen Ukrayna’dan çıkmaları için açıklamalarda bulundu. Bu sebeple son zamanlarda fiyatlamalarda bu gelişmeler yakından izleniyor.

Bir diğer konu ise FED’in bahar ayında gerçekleşmesi olası olan faiz artırımları. İlk adımın Mart toplantısında gerçekleşmesi ve 25 baz puanlık artırımın olası olduğu belirtiliyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1876 - 1890 - 1908 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1841 - 1815 - 1780 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir. (Kaynak İnfo Yatırım)

Jeopolitik riskler altını desteklemeye devam ediyor

Altın geçtiğimiz hafta oldukça hareketli olarak tanımlanacak bir haftayı geride bırakırken, son iki buçuk ayın en yüksek seviyesi kaydettiği bir haftayı geride bıraktı.

Altın geçtiğimiz hafta oldukça hareketli olarak tanımlanacak bir haftayı geride bırakırken, son iki buçuk ayın en yüksek seviyesi kaydettiği bir haftayı geride bıraktı. 1808 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan sarı maden, hafta boyu pozitif bir hareketlilik içerisinde olmaya çalışırken tek seansı günü dışında tamamında pozitifte kalmayı başardı. Haftanın kritik verisi ABD açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi piyasaların odağındayken, enflasyon verisi beklentileri aşarak aylık bazda yüzde 0,6’lık artış göstermesi altına negatif yönde etki etmesine sebep oldu. Artan enflasyon karşısında FED’in sıkılaştırıcı para politikasına hız kazandıracağı beklentisi sonrası altın payına satış yönlü baskı düşmüş oldu. Ancak haftanın son gününde Rusya-Ukrayna krizinin derinleşmesiyle, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ihtimalinin artması sonrası piyasalarda sıcak çatışmayı fiyatlamaya başladı. Gelen haber akışıyla birlikte altın 1865 dolar/ons seviyesine kadar uzanarak seansın en yüksek seviyesini kaydetti. Haftalık kapanışını ise 1859 dolar/ons seviyesinden yapan sarı maden, yüzde 2,8 kazancı hanesine yazmış oldu.

Gümüş de altınla benzer şekilde kazançla haftayı tamamlarken, altına kıyasla daha güçlü bir kapanış yaptığı haftayı yaşadı. 22,52 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan beyaz maden, 1 doların üzerinde değer kazancı yaşarken, 23,60 dolar/onstan haftalık kapanış yapmış oldu. Bu kapanışla birlikte yüzde 4,8 kazancı hanesine yazdı.

Platin diğer kıymetli madenler rallisine eşlik edemese de haftayı yeşilde kapattığı bir seansı yaşadı. 1027 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan platin, 1030 dolar/onstan haftaya tamamladı ve önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 0,2 kazancı yazmış oldu.

Paladyum da haftayı kazançla tamamlarken 2300 dolar/onsa dönme çabasında hareket ettiği bir seansı yaşadı. 2286 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan paladyum, Rusya Ukrayna gerginliği etkisiyle pozitif yönde hareket etmeye devam ediyor. Seansı 2305 dolar/onstan tamamlayan paladyum önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 0,9 kazanç yazmış oldu.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda işlemler dünya fiyatlarının üzerinde seyretmeye devam ederken, geçtiğimiz hafta işlemler 4 dolar/onsla gerçekleşti. Hacim açısından toparlanmanın görülse de düşük hacimli işlemler devam etti. 3.821 kg altın ve 21.100 kg gümüş işlemiyle hafta tamamlandı. (Kaynak TROY)

Hibya Haber Ajansı 



Bu haber 825 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,776 µs