En Sıcak Konular

KAPİTALİST VİRÜS KORONA İLE PANDEMİYE FARKLI BİR BAKIŞ

28 Ocak 2022 17:39 tsi
KAPİTALİST VİRÜS KORONA İLE PANDEMİYE FARKLI BİR BAKIŞ Yazar Turan Özcan, giderek artan nüfusun; öncelikle yaşlı ve hasta olanlardan başlayarak seyreltime durumunu, çeşitli kaynaklar ve farkı dönemlerdeki bazı tesadüfî olaylarla izah ediyor

KAPİTALİST VİRÜS KORONA İLE PANDEMİYE FARKLI BİR BAKIŞ

Yazar Turan Özcan imzalı Kapitalist Virüs Korona, 2020 Mart ayından tüm dünyanın gündemine yerleşen ‘Koronavirüs’ün, âdeta bir nüfus planlamacısı olarak, özellikle Batı toplumlarında devletlerin, yaşlı nüfusun sağlık/emeklilik/bakım sistemlerinde daha önceleri yapılmaya çalışılan hangi değişikliklerle okunabileceğinin ipuçlarını veriyor.

Dünyadaki ekonomik sistemin, hastalık ve bunların yarattığı çözümler, arayışlar ve belirsizliklerden doğrudan etkilendiğinin altını çizen Kapitalist Virüs Korona, yaşlı nüfusu azaltma ve ekonomilere yükünün azaltılması yönünde devlet politikalarının tarihten gelen uygulamalarını (özellikle yaşlı bakımevlerinde yaşanan insanlık dışı örneklerle), tanıklıklarla izleyip sorgulayan bir kitap.

“2021 Ekim ayı rakamlarına göre Covid-19’dan Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 750 bin, Brezilya’da 600 bin, İngiltere’de 139 bin, İtalya’da 132 bin, Fransa’da 118 bin, Almanya’da 95 bin, Hindistan’da 453 bin, tüm dünyada beş milyon kişi öldü. Ölenlerin yüzde 95’i yaşlı ve hasta insanlardı. Ben, bu nedenle ‘Kapitalist Virüs Korona’ diyorum. Çalışabilecek güçte olan insanları değil sadece yaşlıları öldürüyor.”

Turan Özcan, giderek artan nüfusun; öncelikle yaşlı ve hasta olanlardan başlayarak seyreltime durumunu, çeşitli kaynaklar ve farkı dönemlerdeki bazı tesadüfî olaylarla izah ediyor Son sözü ise Fransız Felsefeci, Feminist Yazar Simone de Beauvoir’e bırakıyor:

“Her yaşlı adamda, her yaşlı kadında kendimizi görelim. Eğer insani durumumuzu bir bütün olarak kabul etmek istiyorsak bu farzdır. O zaman yaşlıların sefalet ve düşkünlüğüne ilgisiz kalmaz, kendimiziz gibi hissederiz: Onlar biziz. Sadece içinde yaşadığımız sömürü sisteminde var bu açıkça. Kendi ihtiyaçlarını karşılamaktan aciz bir ihtiyar, her zaman bir safra olarak gösterilir. Fakat belirli ölçüde eşitliğin hüküm sürdü­ğü topluluklarda -kırsal kesim topluluklarında, bazı ilkel halklar­da- yetişkin insanlar bugün yaşlıya yapılanın yarın kendi başına da geleceğini biliyor, kendisi kabul etmek istemese de biliyor.”

Turan Özcan, Yazardan Direkt Yayınevi’nden yayımlanan ilk kitabı Laz İsmail TKP’si ve Etik’ten sonra Kapitalist Virüs Korona ile Sait Oktay’ın karikatürleriyle betimlenmiş, farklı bir pandemi ve salgın yorumuyla bir kez daha okurlarıyla buluşuyor. 1952 yılında Bursa’da doğan Turan Özcan ortaokuldan sonra yatılı olarak Çankırı Astsubay Sınıf Hazırlama Okulu’na girdi. 1970 yılında, Tuzla Piyade Okulu’ndan astsubay olarak mezun oldu. 1975 yılında astsubaylıktan istifa etti. 1976 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’na (İletişim Fakültesi) girdi. Öğrencilik yıllarında; Türk Haberler Ajansı (THA) Ankara Bürosu’nda, 1980 yılından sonra THA Bursa Bürosu’nda, Bursa’daki yerel ve ulusal gazetelerde çalıştı. Yerel gazetelerde muhabirlik, sayfa sekreterliği, sorumlu müdürlük, Dünya gazetesinde Bursa temsilciliği, Milliyet gazetesinde ekonomi-politika muhabirliği yaptı.


Bu haber 1,185 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,124 µs