En Sıcak Konular

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KABUL EDİLDİ

9 Şubat 2008 16:06 tsi
 ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KABUL EDİLDİ TBMM Genel Kurulunda, yüksek öğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını içeren anayasa değişikliği teklifinin tümü, 411 oyla kabul edildi.

ANKARA -  TBMM Genel Kurulunda, yüksek öğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını içeren anayasa değişikliği teklifinin tümü, 411 oyla kabul edildi.
Teklifin tümünün gizli oylamasına, 518 milletvekili katıldı. Teklif, 103 ret oyuna karşılık 411 oyla kabul edilirken, 1 milletvekili çekimser kaldı. Oylamada, 2 oy boş çıktı, 1 oy da geçersiz sayıldı.
Teklifle, anayasanın, ''Kanun önünde eşitlik'' başlıklı 10. maddesinin son fıkrasına, ''... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında'' ibaresi eklendi. Bu değişiklikle madde, ''Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır'' haline geldi.
Anayasanın, ''Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi'' başlıklı 42. maddesine ise ''Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir'' şeklinde yeni bir fıkra eklendi.
TBMM Başkanı Köksal Toptan, anayasa değişikliğinin ''Hayırlı olması'' temennisinde bulundu.

MECLİSTE OYLAMA ÖNCESİ YİNE TARTIŞMALAR YAŞANDI

Köksal Toptan, Anayasanın, ''Kanun önünde eşitlik'' başlıklı 10. maddesinde değişiklik öngören 1. maddesi üzerinde iki ayrı önerge bulunduğunu belirterek, önerge sahiplerine söz verdi.
Önerge sahibi olarak CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman konuştu.
Arıtman, türbanın bir dini mesele değil, ''Bugünün Türkiyesinde tarikatların ve emperyalizmin bayrağı'' haline getirilmiş bir siyasi düşünce ve üniforma olduğunu savundu. Arıtman, ''Bu sistemde ne yazık ki kadınlar, hem figüran hem de kurban durumundadır'' dedi.
Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, aynı içerikteki önergesi üzerinde konuşurken tartışma yaşandı. Yapılmak istenen Anayasa değişikliğiyle türban hakkındaki yargı kararlarının ve laiklik ilkesinin ortadan kaldırılacağını belirten Genç, bu düzenlemeyle ilgili Anayasa mahkemesine gidildiğinde kendisinin de imza vereceğini söyledi. ''Anayasanın çatısını, şah damarını kesecek'' nitelikteki düzenlemenin teklif bile edilmemesi gerektiğini anlatan Genç, ''Sizin Genel başkanınız diyor ki 'laikliğin teminatı benim.' Sen laikliği tanımıyorsun ya...'Devlet laik olmaz, kişiler laik olur' diyorsun. Peki sen kişi değil misin?'' dedi.

''MİLLİ İRADEYE SAYGI DUYULMALI''

MÜNİH - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Parlamentoda bir milli irade var. Ve milli irade nasıl tecelli ederse, ona milletçe herkesin saygı duyması lazım'' dedi.
Başbakan Erdoğan, 44. Münih Güvenlik Politikası Konferansı'ndan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Erdoğan, ''Şu anda TBMM'de oylamalar devam ediyor. İlk iki maddeyle ilgili değişiklik kabul edildi. Diğer maddeyle ilgili görüşmeler de devam ediyor. Oylamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna, ''Ülkemiz için halkımız için hayırlı olsun demekten başka bir şey düşünmüyorum. Parlamentoda bir milli irade var. Ve milli irade nasıl tecelli ederse ona milletçe herkesin saygı duyması lazım. Zaten bütün düşünceler, kanaatler birinci turda biliyorsunuz açıklandı iktidarıyla, muhalefetiyle. Bugün sadece oylamalar yapılıyor'' yanıtını verdi.
Başbakan Erdoğan, ''Yakın zamanda Meclis'e getirmeyi düşünüyor musunuz 17. maddeyi?'' sorusunu da ''Buradaki işimize bakalım. Bugün anayasa maddeleri ile ilgili görüşmeler neticelensin. Ondan sonra 17. madde süreci başlayacak. Hayırlı olsun'' sözleriyle yanıtladı.

CHP: ANAYASA MAHKEMESİNE GİDECEĞİZ

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliği Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra süratle Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını bildirdi. Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesinden sonra, AA muhabirinin soruları üzerine yaptığı değerlendirmede, ''toplumsal uzlaşmanın değil, dayatma kültürünün getirdiği bir Anayasa değişikliğini yaşadıklarını'' söyledi.

LAGENDİJK: ''ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİNİN YAPILIŞ BİÇİMİ ÜZÜCÜ''
İSTANBUL - Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, ''Anayasa değişikliklerinin, yapılış ve tartışılış biçimi, aceleye getirilmiş olması ve bu konudaki korku ve hassasiyetlerin göz önünde bulundurulmaması aslında çok üzücü bir süreç'' olduğunu bildirdi.
     Lagendijk, Fatih'te Sulukule olarak bilinen ve yenileme alanı ilan edilen bölgede incelemelerde bulundu. Burada gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Lagendijk, başörtüsünün yüksek öğretimde serbest bırakılmasını içeren anayasa değişikliğine ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine, üniversitelerde başörtüsünün serbest olmasını, yasağın kalkmasını her zaman desteklediğini belirterek, bu konuda Anayasa değişikliklerinin içeriği konusunda bir sorunu olmadığını söyledi.
     Lagendijk, şöyle konuştu:
     ''Ama Anayasa değişikliklerinin, yapılış ve tartışılış biçimi, aceleye getirilmiş olması ve bu konudaki korku ve hassasiyetlerin göz önünde bulundurulmaması, aslında çok üzücü bir süreç. Bunun, hükümet açısından sorunlar yaratacağını düşünüyorum. Çünkü bu konuda ciddi bir tartışma var ve siz bunu yakında izliyorsunuz, altını çizmeme gerek yok. Benim bu konudaki en büyük kaygım, meselenin, bütün enerjinin, sadece başörtüsü meselesine endekslenmiş olması ve 301 gibi, Vakıflar Kanunu gibi toplumu ilgilendiren ve yakından tartışılan diğer hürriyetlerin, bu tartışmadan sonra gündemden düşmesi ve unutulmaya sürüklenmesi. Bu çok kaygı verici bir süreç. Hükümet bunun bir sorun olduğunu umarım görür.''




Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,319 µs