En Sıcak Konular

TÜRKİYE'DEN HİNDİSTAN'A PETROL HATTI ÖNERİSİ

9 Şubat 2008 13:35 tsi
TÜRKİYE'DEN HİNDİSTAN'A PETROL HATTI ÖNERİSİ YENİ DELHİ - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ceyhan'daki petrolün İsrail üzerinden Hindistan'a ulaştırılmasına ilişkin Hindistan'a bir proje sunduklarını belirtti.

YENİ DELHİ - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ceyhan'daki petrolün İsrail üzerinden Hindistan'a ulaştırılmasına ilişkin Hindistan'a bir proje sunduklarını belirterek, enerji ihtiyacı büyük olan Hindistan'ın bu projeye olumlu baktığını söyledi.
     Babacan, Hindistan ziyareti çerçevesinde AA ve TRT'ye temaslarını değerlendiren açıklamalarda bulundu.
     Yeni Delhi'deki görüşmeleri sırasında Türkiye ile Hindistan'ın enerji alanında yapabileceği işbirliği konusunun da ele alındığını söyleyen Babacan, gündemlerinde bir petrol boru hattı projesi bulunduğunu ve Hindistan Dışişleri Bakanına bu konuda bir öneri sunduklarını bildirdi.
     Hindistan Devlet Petrol Şirketinin Samsun-Ceyhan boru hattı projesinde yer almasının gündemde olduğunu hatırlatan Babacan, ayrıca Ceyhan ile İsrail'i birbirine bağlayacak ve denizaltından geçecek bir boru hattı projesinin de gündemde olduğunu belirtti.
     Babacan, bu projenin fizibilitesinin yapılacağını, ancak bu boru hattı gerçekleşmese bile petrolün tankerlerle Akdeniz üzerinden taşınmasının da mümkün olduğunu kaydetti.
     Bakan Babacan, İsrail'in Akdeniz'deki limanıyla Kızıl Deniz'deki limanı arasında zaten bir petrol hattının bulunduğunu söyleyerek, Hindistan tarafına sundukları bu son öneriye göre nereden gelirse gelsin Ceyhan'a gelen petrolün İsrail ve Kızıl Deniz üzerinden Hindistan'a ulaştırılmasının söz konusu olabileceğini bildirdi.
     Babacan, bunun Hindistan için cazip bir öneri olabileceğini düşündüklerini belirterek, çünkü bunun alternatif bir enerji kaynağı olacağını, enerji kaynaklarını çeşitlendirmek açısından da Hindistan'a cazip gelebileceğini ifade etti. Hindistan ekonomisinin çok hızlı şekilde büyüdüğüne ve bu nedenle şiddetle enerji ihtiyacı bulunduğuna dikkati çeken Babacan, Hindistan'ın petrol ve doğal gaz ithal etmek zorunda olan bir ülke olarak kaynak çeşitlendirme gibi bir stratejisinin zaten mevcut olduğunu kaydetti.
     Babacan, sundukları öneri çerçevesinde belki Türkiye-Hindistan ve İsrail enerji bakanlarının da bir araya gelmesinin mümkün olabileceğini söyleyerek, Hindistan tarafına gerekli olan bilgileri de verdiklerini bildirdi.
     Dışişleri Bakanı Babacan, nükleer enerji konusunda ise Hindistan'ın nükleer teknolojiye sahip bir ülke olduğunu, Türkiye'nin de yeni çıkarttığı yasayla elektrik üretiminde nükleer enerji kullanmayı amaçlayan bir ülke olduğunu söyledi. Babacan, bu nedenle nükleer enerji konusunda Türkiye ile Hindistan arasında nasıl bir işbirliği olabileceğinin ele alınacağını kaydetti.


Bu haber 402 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,946 µs