En Sıcak Konular

YTÜ'DEN DİŞ DOLGU MALZEMESİNİ DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTARACAK HAMLE

10 Mart 2021 09:19 tsi
YTÜ'DEN DİŞ DOLGU MALZEMESİNİ DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTARACAK HAMLE Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından başlatılan ve 10.000 lisansüstü tezini sanayi ile buluşturmayı hedefleyen ENTEZ programı kapsamında %100 yerli nano kompozit diş dolgu malzemesi üretilecek.

YTÜ’den Türkiye’yi dışa bağımlılıktan kurtaracak büyük hamle!

Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından başlatılan ve 10.000 lisansüstü tezini sanayi ile buluşturmayı hedefleyen ENTEZ programı kapsamında %100 yerli nano kompozit diş dolgu malzemesi üretilecek. Bu buluş ile ülke ekonomisinin dışa bağımlılığının azaltılması adına adeta bir başarı hikayesi yazan YTÜ, Türkiye’nin inovasyon gücünün iyileştirilmesine yönelik akademik bilgiyi, sanayi ile buluşturmaya devam edecek.

Topluma duyarlı bilgi, insan ve uygulama geliştirmeyi misyon edinen Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), üniversite-sanayi iş birliğine dayalı eğitim modeli ile Türkiye’yi dışa bağımlılıktan kurtaracak ve yerli üretimi destekleyecek yeni buluşlara aracılık ediyor. Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ve YTÜ Teknopark iş birliği ile uygulamaya konulan ENTEZ programı ile akademik bilgi, sanayi ile buluşuyor. Program kapsamında YTÜ öğrencileri tarafından tamamlanan veya halen devam eden yüksek lisans/doktora tez çalışmaları, sanayiye yönelik katma değerli çıktılara dönüşüyor. 10 bin lisansüstü tezini sanayi ile buluşturmayı hedefleyen program, aynı zamanda "İnovasyon ve Ar-Ge’nin önemini kavramış kendi teknolojisini üreten ve satan, rekabet gücü ve refah seviyesi yüksek Türkiye" vizyonuna da katkı sağlayacak. 

İlk hamle gerçekleşti
ENTEZ programı çerçevesinde; üniversite bünyesinde hazırlanan tezler hedefe yönelik olarak hazırlanırken, ilk çıktılar elde edilmeye başlandı. Program kapsamında Prof. Dr. Afife Binnaz Yoruç Hazar danışmanlığında doktora tezi olarak Dr. Aysu Aydınoğlu tarafından hazırlanan ve YTÜ hak sahipliğinde patentlenen ‘Biyomimetik Yöntemle Yeni Nesil Dental Restoratif Malzemelerin Üretimi’ isimli çalışma, yerli sermayeli UMG Uysal Medikal çatısı altındaki Avrupa İmplant firmasına lisanslanarak ilk önemli çıktı elde edildi. Bu lisanslama sonucunda Türkiye’de yerleşik olan bir medikal firma tarafından yüzde 100 yerli nano kompozit diş dolgu malzemesi üretilerek yerli ve milli bir ürüne dönüşecek. 

Yüzde 90’ı ithal ediliyor
Türkiye dental kompozit dolgu malzemesi ihtiyacının yaklaşık %90’ını ithal ürünler ile karşılıyor. ITC (International Trade Centre) verilerine göre, Türkiye’nin 2018 yılı dental dolgu malzemesi ithalatı, yaklaşık 30 milyon dolar olarak gerçekleşti... Uluslararası araştırmalar, global restoratif kompozit dolgu malzemeleri pazar hacminin 2022 yılında 509,1 milyon dolar ticaret hacmine ulaşacağını öngörüyor. Türkiye’de 2017 yılında bu alanda 24.504.839 dolar ithalat gerçekleşti. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ise günümüzde yapılan işlemlerin yüzde 58’ini dolgu malzemeleri oluşturuyor ve bu oranın önümüzdeki yıllarda üç katına çıkması öngörülüyor.

Yerli üretim hedefine destek
YTÜ, ENTEZ programı çerçevesinde hayata geçen yüzde 100 yerli nano kompozit diş dolgu malzemesi üretimi ile Türkiye’nin stratejik bir alanda dışa bağımlılığının azalması ve uluslararası bir marka yaratılmasına katkıda bulunmuş oldu. Ayrıca Türkiye’nin 11’inci Kalkınma Planı’nda yer alan ‘yerli üretim ve girişimci üniversite’ hedeflerine hizmet eden bu buluş, üniversitede üretilen bilginin sanayiye aktarılması adına da çok önemli bir örnek oluşturuyor. ENTEZ programı ile gelecek dönemde de YTÜ bünyesinde geliştirilen akademik bilgiler, sanayi ile buluşturulacak ve Türkiye’nin inovasyon karnesinin iyileştirilmesine yönelik yeni buluşlara imza atılacaktır.



Bu haber 1,142 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,465 µs