En Sıcak Konular

KRİZİN ORTASINDA FIRSATI DEĞERLENDİREBİLECEK MİYİZ?

8 Mayıs 2020 14:21 tsi
KRİZİN ORTASINDA FIRSATI DEĞERLENDİREBİLECEK MİYİZ? Ülkelerin ellerinde iklim değişikliğiyle mücadele ve enerji dönüşümünü hızlandırmak için tarihi bir fırsat olacak.

Krizin Ortasında “Fırsatı” Değerlendirebilecek miyiz? 

COVID-19 sonrası ülkelerin gündemine ekonomik durgunluğu hareketlendirmek için farklı stratejilerin belirlenmesi konusu gelecek. Bunlar belirlenirken ülkelerin ellerinde iklim değişikliğiyle mücadele ve enerji dönüşümünü hızlandırmak için tarihi bir fırsat olacak.

Koronavirüs salgını ekonomilerin kırmızı alarma geçmesine neden oldu ve panik butonuna çoktan basıldı. Neredeyse tüm sanayi faaliyetlerinin durdurulduğu dünyanın farklı ülkelerinde seragazı emisyonlarının azaldığına dair veriler farklı çalışmalarla ortaya konuluyor. Göz ardı edilemeyecek bir ekonomik kriz tüm dünyayı beklerken bu emisyonlar çerçevesinde iyi bir haber olabilir mi? Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sevil Acar, TÜİK’in Nisan ayının başında açıkladığı 2018 yılına ilişkin seragazı emisyonu verilerini Türkiye’deki ekonomik daralma üzerinden açıklıyor ve bu soruya bir cevap arıyor.

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu - Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Kutay Kaleli, mücbir sebep kaynaklı mevcut gecikmeler göz önünde bulundurularak Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması’na (YEKDEM) göre en son Aralık 2020’de devreye girmesi gereken santrallar için tarihin ileriye alınması gerektiğini söylüyor.

Pandemi sonrası fosil yakıtlardan çıkışın ve yenilenebilir enerji dönüşümünün daha hızlı bir biçimde yaşanacağını düşünen Solarbaba platformu kurucusu Ateş Uğurel, “Çünkü her devletin, her kurumun gündemi kendi kendine yetebilirlik olacak” diyor.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Hakan Yıldırım ekonomik iyileştirme paketlerinde yenilenebilir enerji sektörüne de yer verilmesi gerektiğini belirtiyor ve koronavirüs krizine rağmen sektörün uzun vadede büyümeye devam edeceğini söylüyor.

COVID-19 sadece ilk işaret, yenileri yolda, çünkü insanlık artık kendine bir çekidüzen vermek zorunda. Elbette kirlenen toprak, hava ve su yüzünden biyosfer bu virüsü oluşturuyor ve bir işaret yolluyor. Bu bağlamda küresel anayasamızı yazmak zorundayız. Şebekenin yapısının ölçeklenmesi ve dengelenmesi, enerji depolaması, arz güvenliği, şebeke kullanımı, dijitalleşme ve diğer enerji üretim kaynaklarını kullanarak çok daha kapsamlı ve doğru enerji yapı ve şebekeleri oluşturarak geleceğimizi, çevremizi ve tercihlerimizi şekillendirebiliriz.

Salgın Sonrası Dünyada Yenilenebilir Enerji Tek Çözüm Olabilir

Fosil yakıtlardan elde edilen elektrik emisyonların %25’ini oluşturuyor ve hava kirliliği koronavirüs gibi birçok solunum yolu hastalığını tetikliyor. Dünyanın enerji haritasını değiştirmek maliyetli görünebilir ancak pratikte daha ucuz. Salgın sonrasındaki iyileşme paketlerinin yenilenebilir enerjiye geçişi dahil etmesi gerekiyor.

Birçok rüzgar enerjisi şirketi hükümetlere, düşük karbonlu enerjinin sağlanmasına yönelik teşviklerini sürdürme çağrısında bulundu. Salgın nedeniyle bazı rüzgar türbini şirketleri geçici süreyle kapatıldı.

Oxford Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, koronavirüs krizi için hazırlanan yeşil ekonomi iyileştirme paketleri küresel ekonomiyi toparlayıp dünyanın iklim kriziyle olan mücadelesine katkı sağlayabilir.

Trilyon dolarlık varlıkları yöneten küresel yatırımcı gruplarının yaptığı açıklamaya göre, dünyanın en zengin ülkeleri COVID-19 toparlanma planlarının sürdürülebilir olmasını sağlamalı, aynı zamanda planların Paris Anlaşması’nın hedeflerini karşılamasına yardımcı olmalı.

Hükümet verilerinden oluşturulan rapora göre, ABD’deki yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerji miktarı 40 gün boyunca kömür enerjisini geçerek bir rekora imza attı.

Koronavirüs salgını sonucu alınan karantina önlemleri, Hindistan’daki elektrik talebini de olumsuz etkiledi. Talepteki düşüşe rağmen güneş enerjisi ve doğalgazla çalışan santrallar ise yükselişte.

2020 Kaydedilen En Sıcak Yıl Olma Yolunda

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) 2020’nin kaydedilen en sıcak yıl olma ihtimalinin %50 ila %75 arasında olduğunu söylüyor. Dünya çapındaki karantina emisyonları düşürse de uzun dönemli değişikliklere ihtiyaç var.

Çin, ABD ve Avrupa’daki bilim insanları tarafından gerçekleştirilen ve Ulusal Bilimler Akademisi’nin bilimsel dergisinde yayımlanan araştırma, seragazı emisyonlarında azaltım gerçekleşmediği durumda, gezegendeki insanların üçte birine ev sahipliği yapan coğrafyaların, Sahra Çölü’nün en sıcak kesimlerinin sıcaklığına ulaşacağını ortaya koyuyor.

BM Raportörü Prof. Dr. Elver, global gıda sisteminin yanlış bir sistem olduğunu, birçok ülkeyi dışarıdan gelen gıdaya bağımlı hale getirdiğini söyleyerek, “Salgın öncesi bu sistemin yanlışlığı ve yeniden reforme edilmesi zaten gündeme getiriliyordu. Salgınla beraber bu durumun ciddiyeti bir kez daha ortaya çıktı” dedi.

Avrupa Parlamentosu’nda Çekya milletvekili, koronavirüs nedeniyle 2050 iklim hedeflerinin ertelenmesini önerdi ancak teklif destek bulamadı. Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ise, Yeşil Düzen’in blokun ekonomik iyileşmesinisağlayacağını söyledi.

Fransız enerji devi Total yaptığı açıklamada, 2050’de veya daha kısa bir süre içinde Avrupa'daki müşterilerine satılan ürünlerinde ve faaliyetlerinde net sıfır emisyona ulaşmak amacıyla karbon emisyonlarını azaltmayı planladığını duyurdu.

İklim aktivisti Greta Thunberg, Türkiye’nin de aralarında olduğu beş ülkeye karşı yaptıkları şikayet konusunda BM’ye kendilerini desteklemesi ve dava açması için çağrıda bulundu.

Türkiye’de 75 Milyon Kişi Kirli Hava Soluyor

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası tarafından yayımlanan “2019 Hava Kirliliği Raporu”, kent ölçeğinde Türkiye’de 75 milyon kişinin kirli hava soluduğunu ortaya koyuyor.

Yeni yayımlanan bir araştırmaya göre, koronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamındaki karantinalar nedeniyle Avrupa’da artan hava kalitesi, 11.300 erken ölümün engellenmesine eşdeğer sağlık faydaları sağladı.

Rocky Mountain Enstitüsü’nün yeni bir araştırmasına göre iç mekanlardaki gazlı ocaklar, dışarıya göre hava kalitesini, iki ila beş kat arasında daha kirli hale getiriyor. Nitrojen dioksit, karbon monoksit ve karbondioksit gibi birçok zararlı gazın salınmasına neden oluyor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), 2021 yılında yayımlanacak raporunu COVID-19 sebebiyle hayatını kaybeden iklim bilimci Sir John Houghton’a ithaf edecek.

Air France’a yapılacak koronavirüs yardım paketinin ön koşullarından birisi olarak, havayolu şirketine kısa mesafeli seyahatlerde Fransız demiryolu TGV ile rekabet etme yasağı geldi.

Almanya’daki Ren nehrinde su seviyelerinin son yağmurdan sonra keskin bir şekilde yükseldiği, ancak kargo gemilerinin nehrin bazı kuzey kesimlerinde tam yüklü yol alması için hâlâ daha çok sığ kaldığı belirtildi.

Genç iklim değişikliği aktivisti Greta Thunberg, BM ile birlikte çocukların koronavirüsten korunmasına destek olmak amacıyla sabun, maske ve eldiven kampanyası başlattı.

İKLİM HABER

 

KAYNAK: https://www.iklimhaber.org/krizin-ortasinda-firsati-degerlendirebilecek-miyiz/




Bu haber 845 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,405 µs