En Sıcak Konular

SİYASİ KRİZ KAPIDA

24 Ağustos 2007 14:26 tsi
SİYASİ KRİZ KAPIDA BRÜKSEL - Kral II. Albert’in hükümeti kurmakla görevlendirdiği Flaman Hristiyan Demokrat Parti’nin (CDV) güçlü ismi Leterme’in, ülkenin Valon ve Flaman kesimlerindeki Hristiyan demokrat ve liberal partilerden oluşacak bir koalisyon kurma

Federal yapılı ülkedeki siyasi partiler arasında, söz konusu partiler aynı siyasi eğilimden olsalar bile, bölgesel sorun ve beklentilerden kaynaklanan görüş ayrılıkları nedeniyle Valonlar ve Flamanlar arasında uzlaşma çalışmaları vakit alıyor.

Koalisyon arayışlarında Valon ile Flaman partiler arasındaki uzlaşmazlığın, Flamanların kurumsal reform önerilerinden kaynaklandığı gözlemleniyor. Söz konusu ekonomik, sosyal ve adli reform önerileri bölgesel yönetimleri yeni yetkilerle güçlendirirken, Valon-Flaman bölünmesini de körüklüyor. Ulusal gelir ve giderlerin paylaşımında sorunlar yaşanıyor.

Siyasi kriz nedeniyle tatilini keserek Belçika’ya dönen Kral II. Albert’in çeşitli temaslarda bulunduktan sonra yeni bir başbakan adayı belirlemesi bekleniyor.

SEÇİMDE CVD’NİN KOLTUKLARI ARTTI
Belçika’daki seçimlerin sonuçlarına göre, CDV meclisteki koltuk sayısını 8 artırarak 30’a, senatodaki koltuklarını ise 3 artırarak 9’a yükseltti.

Valon Hristiyan Demokrat Parti (CDH) da meclisteki koltuk sayısını 2 artırarak 10’a yükseltti, senatodaki 2 koltuğunu da korudu.

Seçimlerden en büyük hasarla çıkan siyasi oluşum, Flaman Sosyalist Parti (SPA) oldu. Bu parti meclisteki koltuklarından 9’unu kaybetti ve milletvekili sayısı 14’e düştü. SPA senatoda da 3 koltuk kaybetti ve 4 senatörü kaldı.

Valon Sosyalist Parti (SP) de mecliste 5, senatoda 2 koltuk kaybetti. Bu partinin 20 milletvekili, 4 senatörü kaldı.

Seçim sonuçlarına göre, liberaller de geriledi. Başbakan Guy Verhofstadt yönetimindeki Flaman Liberal Parti (VLD) mecliste 7, senatoda 2 koltuk kaybetti. VLD’nin 18 milletvekili, 5 senatörü olacak.

Valon Liberal Parti (MR) ise mecliste bir koltuk kaybederek 23 milletvekiline düşerken, senatör sayısını bir artırdı, 6’ya çıkardı.

Seçimlerden olumlu sonuçlar elde eden yeşiller de önemli adımlar attı. Son seçimlerde yüzde 5’lik barajı aşamayan Flaman Yeşiller (Groen) bu kez meclise 4 milletvekili, senatoya 1 senatör soktu.

Valon Yeşiller (Ecolo) meclisteki koltuk sayısını 4 artırarak 8’e yükseltti, senatoda da bir artışla 2 koltuk elde etti.

Aşırı sağcı Flaman parti Vlaams Belang (Flaman Menfaati) yüzde 20’ye yakın oy topladı, senatodaki 5 koltuğunu korudu, meclisteki 18 koltuğundan birini kaybetti.

Aşırı sağcı Valon Milliyetçi Cephe (FN) partisi de yüzde 5’lik barajı aştı ve meclisteki tek koltuğunu elde etti.



Bu haber 435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,936 µs